ΡΕΘΥΜΝΟ

Θερμοπληξία: μία κατάσταση που δεν πρέπει να υποτιμάται

12-06-2019 08:10
Θερμοπληξία: μία κατάσταση που δεν πρέπει να υποτιμάται

Η γιατρός Ελένη Ιωαννίδου δίνει συμβουλές για τις ομάδες πολιτών που πρέπει να προσέχουν και τους τρόπους αντιμετώπισης

Η άνοδος των θερμοκρασιών με την έλευση του καλοκαιριού μπορεί να είναι μία πολύ ευχάριστη εξέλιξη για την πλειοψηφία των πολιτών, που περιμένουν να χαρούν τον ήλιο και την θάλασσα, όμως …συνεπάγεται και αρνητικές συνέπειες αν η έκθεση στον ήλιο δεν γίνεται με σύνεση.

Η γιατρός – παθολόγος του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, Ελένη Ιωαννίδου, έδωσε για μία ακόμα φορά χρήσιμες συμβουλές, μιλώντας στον Team FM, προς όλους τους πολίτες, αλλά κυρίως προς εκείνους που είναι  επιρρεπείς σε θερμοπληξία και αφυδάτωση, δηλαδή τους τουρίστες κυρίως από τις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και τους ηλικιωμένους, τα μικρά παιδιά και τους ασθενείς.

Όπως τόνισε, «δεν είναι όλοι οι οργανισμοί το ίδιο ανθεκτικοί στη ζέστη και στην αλλαγή θερμοκρασίας. Επιρρεπείς στην θερμοπληξία, εκτός από τα ηλικιωμένα άτομα, είναι και οι ασθενείς που παίρνουν συγκεκριμένα φάρμακα, όπως διασταλτικά, διουρητικά, που μπορεί να αφυδατώσουν το άτομο, ή τα άτομα που έχουν σακχαρώδη διαβήτη γιατί το νευρικό τους σύστημα δεν μπορεί να προσαρμοστεί εύκολα στις θερμοκρασίες. Επίσης, τα άτομα που παίρνουν κατασταλτικά φάρμακα, αντικαταθλιπτικά, που κάνουν χρήση αλκοόλ, τα υπέρβαρα άτομα ή τα άτομα που δουλεύουν σε κοπιαστικές εργασίες και είναι κάτω από τον ήλιο πολλές ώρες. Άρα υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι πρέπει να προσέχουν παραπάνω».

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΜΟΠΛΗΞΙΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ

«Όταν μιλάμε για θερμοπληξία, μιλάμε για την «αποπληξία» του θερμορυθμιστικού κέντρου. Δηλαδή όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ανεβαίνει, το θερμορυθμιστικό μας κέντρο στέλνει μήνυμα στην περιφέρεια και λέει ότι πρέπει να κάνεις αντιδιαστολή, να ιδρώσεις για να ψυχράνεις το σώμα σου. Το αντίστοιχο συμβαίνει και το χειμώνα, αλλά ανάποδα.

Όμως από κάποιο σημείο και μετά, όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ανέβει πάρα πολύ, τότε το θερμορυθμιστικό σύστημα, ο θερμοστάτης μας δηλαδή μπορεί να πάθει μπλοκάρισμα και αρχίζουμε να παίρνουμε την θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Γι’ αυτό το τρίπτυχο, υψηλή θερμοκρασία, υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία και άπνοια οδηγούν σε καλές προϋποθέσεις για να κάνει κάποιος θερμοπληξία», τόνισε η κα Ιωαννίδου δίνοντας το στίγμα της θερμοπληξίας και περιγράφοντας τα συμπτώματα σημείωσε: «Τα συμπτώματα του είναι κυρίως κράμπες των μυών, λόγω της απώλειας των αλάτων, ζαλάδα, σύγχυση, φυσικά πολύ υψηλή θερμοκρασία άνω των 40 που δεν πέφτει και με αντιπυρετικά και μπορεί να φτάσουμε σε σπασμούς, το δέρμα είναι κόκκινο και καυτό, μπορεί να κάνει κάποιος ταχυκαρδία, ταχυσφυγμία, ταχύπνοια και μπορεί στη συνέχεια ο ασθενής να κάνει και ανεπάρκεια και να καταρρεύσει.

Έχουμε δει πολλά επεισόδια θερμοπληξίας στο νοσοκομείο και ιδιαίτερα από τουρίστες που κάνουν ξεναγήσεις επί πολλές ώρες κάτω από τον ήλιο και μπορεί να περάσουν το φαράγγι της Σαμαριάς, να μην πίνουν πολλά υγρά. Η άλλη κατηγορία που βλέπουμε συχνά είναι οι ηλικιωμένοι, που το θερμορυθμιστικό τους σύστημα δεν είναι όπως πρέπει και βρίσκονται σε ένα σπίτι χωρίς κλιματισμό. Πολλές φορές μας έχουν φέρει ηλικιωμένους από σπίτια που έχουν λαμαρίνα πάνω, που έχουν φτάσει σε επίπεδα θερμοπληξίας».

 

ΠΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΘΕΙ ΘΕΡΜΟΠΛΗΞΙΑ

Τι μπορεί να κάνει κάποιος όταν δει έναν άνθρωπο σε αυτήν την κατάσταση; «Πρώτον, οι ηλικιωμένοι, τα πολύ μικρά παιδιά δεν πρέπει να εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες. Οι αθλητές δεν πρέπει να ξεκινάνε την άσκηση τους ώρες με υψηλή θερμοκρασία. Ή άνθρωποι που δουλευουν κάτω από τον ήλιο είναι απαραίτητο να φοράνε καπέλο, να πίνουν πολλά υγρά, να βρέχονται όσο το δυνατόν πιο πολύ και οι ηλικιωμένοι να αποφεύγουν να βγαίνουν από το σπίτι, να φοράνε ελαφρά ρούχα και να προσέχουν να μην αφυδατώνονται», σημειώνει η κα Ιωαννίδου, που προτείνει τους άμεσους τρόπους αντιμετώπισης μίας τέτοιας κατάστασης. «Αν δούμε κάποιο άτομο με τα συμπτώματα που περιγράψαμε, να ασθμαίνει, να είναι κατακόκκινος, να έχει υψηλή θερμοκρασία, είναι πιθανόν να έχει πάθει θερμοπληξία και πρέπει να τον ψυχράνουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Πως γίνεται αυτό; Φυσικά με βρεγμένα πανιά και αν έχουμε τη δυνατότητα με πάγο, που θα τα βάλουμε σε μία πετσέτα και θα τα βάλουμε στις περιοχές που περνάνε τα μεγάλα αγγεία, δηλαδή στους βουβώνες και στις μασχαλιαίες περιοχές. Εκεί περνάνε τα μεγάλα αγγεία, που γρήγορα ψυχραίνουν το αίμα και επίσης δίνουμε κάτι δροσερό να πιεί ο άνθρωπος με θερμοπληξία».

Γνώμες

Χρ. Στ. - ένας νέος 18 ετών που ψήφισε για πρώτη φορά
Οι σκέψεις ενός 18αρη για το πολιτικό σύστημα
Νίκος Μολδοβανίδης
Οι πιο ήρεμες εκλογές στο νομό μας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιχορήγηση για τις εργασίες στο ΚΤΕΛ Ρεθύμνου

Επιχορήγηση για τις εργασίες στο ΚΤΕΛ Ρεθύμνου

Παράταση προθεσμίας ελέγχου δικαιολογητικών για τη μοριοδότηση νηπίων και βρεφών

Παράταση προθεσμίας ελέγχου δικαιολογητικών για τη μοριοδότηση νηπίων και βρεφών

Για την ένταξή στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς
Τρείς φωτιές στο Ρέθυμνο κινητοποίησαν την Πυροσβεστική

Τρείς φωτιές στο Ρέθυμνο κινητοποίησαν την Πυροσβεστική

Τρείς φωτιές εκδηλώθηκαν χθες σε περιοχές του Ρεθύμνου κινητοποιώντας ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής υπηρεσίας....
Crete mou: μία νέα πρόταση κρητικής διατροφής στο κέντρο του Ρεθύμνου

Crete mou: μία νέα πρόταση κρητικής διατροφής στο κέντρο του Ρεθύμνου

O Ηρακλής και η Χρυσούλα Μανουκαράκη σε μία ακόμα επιχειρηματική προσπάθεια με κέντρο την Κρήτη...
Το ΙΕΚ MBS My Business School Μαγειρεύει στη Στρατιωτική Μονάδα 547 Α/Μ ΤΠ Ρεθύμνου

Το ΙΕΚ MBS My Business School Μαγειρεύει στη Στρατιωτική Μονάδα 547 Α/Μ ΤΠ Ρεθύμνου

Σημαντικός στόχος το εθνικό στρατηγικό σχέδιο ενόψει της νέας ΚΑΠ

Σημαντικός στόχος το εθνικό στρατηγικό σχέδιο ενόψει της νέας ΚΑΠ

Τα προβλήματα του αγροτικού τομέα συζητήθηκαν σε εκδήλωση του Γιάννη Κεφαλογιάννη παρουσία του πρώην υπουργού Δημήτρη Μελά...

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr κατασκευή ιστοσελίδων

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Eurocars.gr Rent a Car in Rethymno

Rent a car in Rethymno, Crete. Rent a car Chania airport, Heraklion airport car hire. Crete, Economy Car rental service Rethymno.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες Ρέθυμνο, αναπαλαιώσεις κτιρίων. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρηση μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις κτιρίων Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα, σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Αφροδίσιος, Αφροδισία