ΡΕΘΥΜΝΟ

Σε πλήρη εξέλιξη το έργο της βιοκλιματικής ανάπλασης στην Πλατεία Άη Γιώργη

15-03-2019 09:09
Σε πλήρη εξέλιξη το έργο της βιοκλιματικής ανάπλασης στην Πλατεία Άη Γιώργη

ΕΩΣ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ, ΗΠΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΡΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

ε πλήρη εξέλιξη είναι το έργο της βιοκλιματικής ανάπλασης της Πλατείας Αγίου Γεωργίου, όπου υλοποιούνται αυτή την περίοδο οι «βαριές» εργασίες προκειμένου η πλατεία αλλά και ο δρόμος να είναι λειτουργικά έως τις αρχές Ιουνίου.

Η πρόοδος των εργασιών κρίνεται ικανοποιητική για ένα έργο που αποτέλεσε το «στοίχημα» της δημοτικής αρχής στη διάρκεια της χειμερινής περιόδου και το οποίο όταν ολοκληρωθεί αναμένεται να αλλάξει αισθητικά και λειτουργικά μια κεντρική περιοχή της πόλης που φιλοξενεί πλήθος επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, έχει πολλούς μόνιμους κατοίκους ενώ αποτελεί και μια από τις πιο ισχυρές τουριστικές ζώνες της πόλης.

Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και έχει προϋπολογισμό 1,5 εκ ευρώ.

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΤΗΣ ΔΕΗ, ΤΟΥ ΟΤΕ, ΤΟΝ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΟΜΒΡΙΩΝ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ

Οι εργασίες έχουν υλοποιηθεί σε ποσοστό 40% και πλέον στόχος είναι η έγκαιρη ολοκλήρωση των δικτύων ΟΤΕ και ΔΕΗ που είναι σε εξέλιξη, καθώς και οι παρεμβάσεις στην οδό Άγγελου Σικελιανού που αποτελεί και ένα από τα πιο δύσκολα τμήματα του έργου. Αναφερόμενος στην εξέλιξη του έργου, ο Δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργος Μαρινάκης σε δηλώσεις του υπογράμμισε: «Παρά τις φοβερά δύσκολες καιρικές συνθήκες, το βιοκλιματικό έργο στον Άη Γιώργη Πεταλιώτη προχωρά κατά τρόπο πολύ ικανοποιητικό. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από την πρόοδο των εργασιών. Αυτή τη στιγμή πρέπει να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας ότι τρία συνεργεία είναι εγκατεστημένα εκεί, της ΔΕΗ που κάνει υπογειοποίηση του συστήματος των στύλων και συγχρόνως κάθε μια πολυκατοικία τη συνδέει κάτι το οποίο δημιουργεί καθυστέρηση στην εξέλιξη του έργου αλλά όμως έτσι γλυτώνουμε τους ανθρώπους από ταλαιπωρίες, ο ΟΤΕ και φυσικά ο Δήμος που στην ουσία εκτός από το καθ εαυτό δημοτικό έργο κάνει και διαχωρισμό των ομβρίων από τα υπόλοιπα δίκτυα. Έτσι λοιπόν με το έργο αυτό που θα ολοκληρωθεί πάρα πολύ γρήγορα ολοκληρώνουμε και την προστασία του χώρου από οποιοδήποτε πλημμυρικό φαινόμενο».

 

ΕΩΣ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΙΟΥΝΙΟΥ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΟΙ «ΒΑΡΙΕΣ» ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Αναφορικά με τον προβληματισμό των επαγγελματιών της περιοχής, καθώς αναμένεται σύντομα η έλευση των πρώτων επισκεπτών, σύμφωνα με την πορεία των εργασιών μέχρι σήμερα, αναμένεται έως τις αρχές Ιουνίου να έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών που αφορούν τη λειτουργικότητα και το τμήμα του δρόμου.

Ωστόσο, αν και η πλατεία θα είναι προσβάσιμη, εργασίες θα συνεχίζουν να υλοποιούνται στη διάρκεια του καλοκαιριού με συμβατική υποχρέωση ολοκλήρωσης του έργου τον Αύγουστο του 2019. Όπως επεσήμανε σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ρεθύμνης «Οι εργασίες θα γίνουν με απόλυτο σεβασμό στη λειτουργία των χώρων. Ο εργολάβος θα προσπαθήσει και θα τα καταφέρει πιστεύω, εκτός απροόπτου, να έχει φύγει από τα δύσκολα κομμάτια του έργου με το τέλος της άνοιξης. Το έργο δουλεύεται κομμάτι, κομμάτι έτσι ώστε να έχει τις λιγότερες δυνατές οχλήσεις. Είμαστε βέβαιοι ότι το καλοκαίρι όλη αυτή η περιοχή θα μπορεί να λειτουργεί και παράλληλα ο εργολάβος θα κάνει τα υπόλοιπα κομμάτια τα οποία δεν επηρεάζουν τη λειτουργικότητα της περιοχής, στο πλαίσιο φυσικά του δυνατού. Είναι ένα έργο που όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι δεν μπορεί να τελειώσει μέσα σε μερικούς μήνες, όπως επίσης πρέπει να θυμηθούμε τι χειμώνα περάσαμε. Τους τελευταίους τέσσερις μήνες ήταν ελάχιστες οι μέρες που δεν είχαμε βροχή».

Συγκεκριμένα, οι εργασίες που έχουν ολοκληρωθεί αφορούν τις εκσκαφές στον χώρο της πλατείας, την κατασκευή υποσταθμού της ΔΕΗ, οι τσιμεντοστρώσεις ενώ έχουν περάσει όλες οι υποδομές κάτω από το χώρο της πλατείας. Ταυτόχρονα πλέον βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες για την τοποθέτηση των σωληνώσεων και τα δίκτυα από συνεργεία του ΟΤΕ και της ΔΕΗ. Επόμενο βήμα είναι η ολοκλήρωση της οδού Άγγελου Σικελιανού, η διευθέτηση εργασιών που αφορούν τα όμβρια ύδατα, η ολοκλήρωση της υπογειοποίησης των δικτύων, των πεζοδρομίων και των κυβόλιθων αλλά και η πλακόστρωση της πλατείας. Τέλος, θα τοποθετηθεί το σύνολο του εξοπλισμού όπως οι ιστοί για τον ηλεκτροφωτισμό, τα παγκάκια κα.

Μετά το Ανατολικό κομμάτι οι εργασίες θα κατέβουν προς την παραλία ενώ τον Μάΐο αναμένεται η εξέλιξη εργασιών σε τμήμα της παραλιακής οδού.

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

Υπενθυμίζεται ότι στα βασικά σημεία της μελέτης περιλαμβάνονται τα εξής:

- Από δυτικά προς ανατολικά δημιουργείται ένα πεζοδρόμιο 3,85 μέτρων στο οποίο περιλαμβάνονται εσοχές για χώρο στάθμευσης Ι.Χ. αυτοκινήτων, στάθμευσης μηχανών σε πολλά μέτρα μήκος, αλλά και φορτοεκφόρτωσης μικρών φορτηγών αυτοκινήτων για την εξυπηρέτηση των εμπορικών καταστημάτων. Λόγω της αναγκαιότητας στάσης των μικρών φορτηγών οι εσοχές αυτές έχουν πλάτος 2,20 μέτρα.

- Στο δυτικό πεζοδρόμιο όπου δεν υπάρχουν εσοχές στάθμευσης
δημιουργούνται μικρά παρτέρια για χαμηλή φύτευση και για την αποφυγή τοποθέτησης άλλων εμποδίων όπως μεταλλικά κολωνάκια κλπ.
- Στη διασταύρωση του πεζοδρομίου με την οδό Σβάιτσερ δημιουργούνται ράμπες και οι καμπύλες στροφής του δρόμου είναι ιδιαίτερα μεγάλες λόγω της ανάγκης στροφής μεγάλων τουριστικών λεωφορείων.
- Από την ανατολική πλευρά του δρόμου δεν υπάρχουν εσοχές στάθμευσης. Από τα 6,35 μέτρα του πεζόδρομου στα 1,35 μέτρα, από την πλευρά του δρόμου, τοποθετούνται, δένδρα, ζαρντινιέρες, καθιστικά, ιστοί φωτιστικών και καλαθάκια απορριμμάτων με αποτέλεσμα τα υπόλοιπα 5,00 μέτρα να μένουν ελεύθερα στον πεζό και στο ποδήλατο ή στο σκέιτμπορτ.

- Σε όλο το μήκος του πεζόδρομου δυτικά φυτεύονται 39 δένδρα.
- Ο νέος αυτός πεζόδρομος στο μέσο περίπου της διαδρομής διασταυρώνεται με μία νέα πλατεία τετράγωνου σχήματος και μπροστά ακριβώς από τον Ιερό Ναό. Το μήκος της πλατείας είναι 31,00 μέτρα και το πλάτος της 28,80 μέτρα. Η χρήση όμως της ίδιας πλακόστρωσης καθώς και η άνοδος του επιπέδου του δρόμου έχουν σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός ευρύτερου χώρου 31,00Χ40,40 μέτρων δηλαδή μιας πλατείας 1.250 τετραγωνικών μέτρων περίπου.

- Ξεκινώντας από νότο με κατεύθυνση στο βορρά, επιπλέον του πλάτους του πεζόδρομου δημιουργείται στην ίδια στάθμη μία διαπλάτυνση 4,80 μέτρων με αποτέλεσμα ο πεζόδρομος να φτάνει σε πλάτος τα 11,15 μέτρα σε όλο το μήκος των 65,10 μέτρων από τη Λεωφόρο Πορτάλιου μέχρι το σημείο διασταύρωσής του με την πλατεία. Στα πρώτα 26,90 μέτρα μία ακόμη ανάλογη διαπλάτυνση επίσης 4,80 μέτρων δημιουργεί μία εντυπωσιακή είσοδο πλάτους 15,95 μέτρων, μία υποδοχή στον χώρο ανάπλασης. Με τη συμπλήρωση στοιχείων όπως δένδρα και καθιστικά, έχουμε σαν αποτέλεσμα ένα μικρό πάρκο 450 περίπου τετραγωνικών μέτρων σε κεντρικό σημείο της πόλης και σε άμεση επαφή με την κεντρική λεωφόρο.

- Στο χώρο του πάρκου, μεταξύ άλλων, προβλέπεται απλός σταθμός κοινόχρηστων ποδηλάτων αλλά και ειδικός σταθμός κοινόχρηστων ηλεκτρικών ποδηλάτων.

- Σε συνέχεια του πάρκου ανατολικά και φτάνοντας προς βορρά μέχρι την πλατεία, δημιουργείται μία παιδική χαρά συνολικής επιφάνειας 700 περίπου τετραγωνικών μέτρων με τις απαιτούμενες προδιαγραφές.
- Στο ανατολικό τμήμα της περιοχής ανάπλασης διαμορφώνεται χώρος στάθμευσης 65 θέσεων Ι.Χ. αυτοκινήτων και 4 θέσεων στάθμευσης Α.Μ.Ε.Α. σε μία συνολική έκταση περίπου 2.000 τετραγωνικών μέτρων.
- Στο βόρειο τμήμα θα λειτουργεί χώρος φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
- Η είσοδος στο χώρο στάθμευσης θα γίνεται από την Λεωφόρο Πορτάλιου και η έξοδος των οχημάτων θα γίνεται προς την οδό 28ης Οκτωβρίου.

- Η περιοχή ανάπλασης περιλαμβάνει και μικρό τμήμα των οδών Σβάιτσερ, Μάχης Ποταμών και 28ης Οκτωβρίου.
- Σε όλη την περιοχή παρέμβασης δηλαδή σε όλη την έκταση της οδού Άγγελου Σικελιανού, σε όλους τους χώρους της νέας πλατείας, στους χώρους του πάρκου και στο χώρο στάθμευσης υπάρχει πρόβλεψη για την ανεμπόδιστη κυκλοφορία ΑΜΕΑ σύμφωνα με τις εκάστοτε προδιαγραφές. Συγκεκριμένα προβλέπεται όδευση τυφλών και από τις δύο πλευρές του δρόμου (δυτικό και ανατολικό πεζοδρόμιο) καθώς και στον χώρο της πλατείας και σε κίνηση προς τα ανατολικά και την οδό 28ης Οκτωβρίου.

Φωτογραφίες: Γιώργος Κατάκης

Γνώμες

Δέσποινα Μαυράκη - Μαύρου
Πολιτισμική ταυτότητα… επενδύουμε σ’ αυτήν;
Μαριάννα Καμπουρούδη
Γιατί πατάνε τα όνειρά μας;
Μανόλης Πενθερουδάκης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός
Θοδωρής Δουλουμπέκης, υποψήφιος ευρωβουλευτής – ακούστε τη φωνή της νέας γενιάς

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες, αναπαλαιώσεις & ανακαινίσεις κτιρίων στο Ρέθυμνο. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρητη μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις & επισκευές κτιρίων στο Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα & σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Φωτεινή, Φώτω, Φώφη, Φωτούλα, Φαίη Μαρκιανή, Μαρκιάνα Παλλαδία, Παλαδία, Παλλάδα, Παλάδα