ΡΕΘΥΜΝΟ

Πλεονασματικός ο ισολογισμός του 2016 του Δήμου Ρεθύμνης

13-02-2018 07:45
Πλεονασματικός ο ισολογισμός του 2016 του Δήμου Ρεθύμνης

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΧΘΕΣΙΝΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο ισολογισμός του Δήμου Ρεθύμνης για το 2016 καταδεικνύοντας ισχυρά οικονομικά δεδομένα και προοδευτική βελτίωση των δεικτών, στη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε χθες, παρουσία της ορκωτού ελεγκτή Μαρίνας Χρυσανθοπούλου, που παρουσίασε για 6η χρονιά την έκθεση οικονομικής διαχείρισης του Δήμου Ρεθύμνης.

Ο ισολογισμός του 2016 που έκλεισε με λειτουργικό πλεόνασμα στα καθαρά αποτελέσματα χρήσης, εγκρίθηκε με συνολικά 19 «ναι», τέσσερα «παρών» και τέσσερα «όχι», ενώ στην εισήγησή του ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Ρεθύμνης Στέλιος Σπανουδάκης προχώρησε σε συγκριμένες επισημάνσεις τονίζοντας πως η οικονομική υπηρεσία καταβάλλει προσπάθειες για τη βελτίωση του τρόπου οργάνωσής, σύμφωνα με τις επισημάνσεις των ελεγκτών στις ετήσιες εκθέσεις τους, ενώ από τον ισολογισμό και τα αποτελέσματα χρήσης, όπως πρόσθεσε, προκύπτει μια «σταθερά βελτιούμενη οικονομική θέση» του Δήμου, χωρίς παράλληλα να προκύπτουν ζητήματα κακοδιαχείρισης ή ελλείμματος, όπως τόνισε ο ίδιος εκφράζοντας την ικανοποίησή του.

Αξίζει να σημειωθεί, όπως τόνισε ο κος Σπανουδάκης κάνοντας αναφορές με βάση τους απολογιστικούς πίνακες, ότι στο σκέλος των εσόδων από τα ποσοστά προκύπτει καλή ταμειακή ρευστότητα για την κάλυψη των δαπανών και την εύρυθμη λειτουργία του δήμου. Ο κος Σπανουδάκης στην εισήγησή του επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Ο ισολογισμός του 2016 παρουσιάζει τη συνεχώς βελτιούμενη θέση του δήμου Ρεθύμνης.Όλοι οι δείκτες ανάλυσης του ισολογισμού το αποδεικνύουν αυτό. Παράλληλα, οι περισσότερες από τις επισημάνσεις που είχαν γίνει τα προηγούμενα χρόνια στις εκθέσεις των ορκωτών είτε έχουν διορθωθεί είτε έχουν γίνει πολλά θετικά βήματα για την τακτοποίηση των εν λόγω θεμάτων».

Σε ό,τι αφορά τον ισολογισμό και τα αποτελέσματα χρήσης του 2016 ο κος Σπανουδάκης επεσήμανε τα εξής: «Παρουσιάζεται βελτίωση του δείκτη γενικής ρευστότητας (δηλαδή το κυκλοφορούν ενεργητικό πόσες φορές μπορεί να καλύψει τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις) από 6,48 το 2015 γίνεται 11,47 το 2016, ενώ το επιθυμητό σε κάθε περίπτωση είναι το 2. Παρουσιάζεται επίσης βελτίωση του δείκτη ταμιακής ρευστότητας (δηλαδή διαθέσιμα πόσες φορές μπορούν να καλύψουν τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις) από 3,12 το 2015 σε 6,18 το 2016. Το επιθυμητό και εδώ είναι το 2. Η διαφορά του Κυκλοφορούν ενεργητικού δηλαδή χρήμα και αποθέματα 26.149.478 € (23.000.629 €) και του συνόλου των υποχρεώσεων βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων 10.265.176 € (11.998.553 €) είναι ένας δείκτης υγείας και ρευστότητας στη λειτουργία του Δήμου».

Ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κος Γιώργος Μαρινάκης στην τοποθέτησή επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Αισθάνομαι ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη και πολύ μεγάλη ασφάλεια με τον τρόπο που λειτουργεί η οικονομική υπηρεσία. Θεωρείται υποδειγματική σε όλη την Ελλάδα και αναγνωρίζεται από όλους. Η παρουσίαση της ορκωτού για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια και υπό σκιά της λεγόμενης υπόθεσης ΚΕΔΗΡ, είχε το θάρρος και την τόλμη να μιλήσει διθυραμβικά για το δήμο Ρεθύμνης ακριβώς επειδή είναι ένας έντιμος λειτουργός που γνωρίζει πότε να τιμά και πότε να επιπλήττει και πότε να κάνει τη δουλειά της με αυστηρότητα. Κάθε φορά ρίχνουμε το βάρος εκεί που πραγματικά θα έχουμε τη μεγιστοποίηση του οφέλους. Αυτή τη συλλογή των εσόδων δεν μας τη χάρισε κανείς και δεν ισχύει σε όλους τους δήμους».

Θ. ΝΙΝΟΣ: ΑΠΡΑΞΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΑΠΟΔΟΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ

Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Ρεθύμνης Θοδωρής Νίνος επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Είναι ξεκάθαρο από τον απολογισμό του 2016 ότι ισχύει αυτό το οποίο είχαμε επισημάνει, ότι το δημοτικό σύστημα έχει βάλει φρένο, έχει σβήσει τη μηχανή, είναι πέραν του ηλίου φαεινότερο ότι δεν παράγετε έργο. Τα έσοδα όντως, όπως επεσήμανε και η κα Χρυσανθοπούλου, βρίσκονται σε ένα πολύ υψηλό βαθμό εισπράττονται τα τέλη, τα πρόστιμα, θηριώδη ποσά από παραβάσεις του ΚΟΚ το οποίο πρέπει να μας ανησυχεί για πολλούς λόγους, θηριώδη ποσά από την ελεγχόμενη στάθμευση, πρόστιμα ελεγχόμενης, το φρούριο και το πάρκινγκ. Και μια απίστευτη απραξία, στην υλοποίηση της βασικότερης υποχρέωσης ανταπόδοσης υπηρεσιών προς τους δημότες μας που είναι παραγωγή τεχνικού έργου. Καλό είναι να πανηγυρίζουμε ότι έχουμε ταμείο αλλά δουλειά μας δεν είναι να μαζεύουμε λεφτά αλλά να τα γυρίζουμε στην κοινωνία με τον καλύτερο πολλαπλασιαστικό τρόπο. Ψηφίζουμε «παρών» στον παρόντα ισολογισμό όχι για την εργασία που παρουσιάζεται αλλά δυστυχώς για τα πολιτικά μηνύματα, τις πράξεις και τα πεπραγμένα τα οποία αποκάλυψε».

Ο δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Μανούσος Μανουσογιάννης καταψήφισε την έκθεση οικονομικής διαχείρισης επισημαίνοντας μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του: «Η έκθεση παρουσιάζει από τεχνοκρατική σκοπιά την οικονομική λειτουργία του δήμου για το 2016. Θεωρούμε ότι η έκθεση παρουσιάζει με πληρότητα και επάρκεια την οικονομική κατάσταση του δήμου, διαφωνούμε όμως με την κατεύθυνση της οικονομικής λειτουργίας του δήμου και τη στόχευσή της, την τοπική αναδιανομή του πλούτου σε βάρος των λίγων, την προσαρμογή προς την κατεύθυνση των ματωμένων πλεονασμάτων. Αυτό έχει να κάνει με πολύ συγκεκριμένα νούμερα κατανομής του πλούτου σε βάρος των πολλών, έχει να κάνει με τη ζοφερή πραγματικότητα και καθημερινότητα που ζουν οι απλοί άνθρωποι και που ο δήμος συμβάλλει με τον τρόπο του στο να γίνεται πιο ζοφερή. Εμείς καταψηφίζουμε την ταμειακή λειτουργία του δήμου όχι για λόγους κακοδιαχείρισης αλλά γιατί δεν υπηρετεί τους στόχους που εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να υπηρετεί».

Στην τοποθέτησή του ο Σταύρος Βουρβαχάκης δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Ρέθυμνο Αλληλεγγύη Ανατροπή» με επικεφαλής τον Μιχάλη Ανδρουλάκη, καταψήφισε τις οικονομικές καταστάσεις χρήσεων 2016 επισημαίνοντας στην τοποθέτησή του: «Μελετώντας προσεκτικά την έκθεση ελέγχου του ορκωτού ελεγκτή για τις οικονομικές καταστάσεις του Δήμου χρήσης 2016 πρέπει να σταθούμε στα εξής σημεία: Δεν περιλαμβάνονται στις υποχρεώσεις του Δήμου αποζημιώσεις ποσού δύο εκατομμυρίων εννιακοσίων δεκαεπτά χιλιάδων (2.917.000) ευρώ που αφορούν αγωγές κατά του Δήμου. Ειδικότερα ποσό 1,6 εκ. ευρώ αφορά αγωγές αποζημιώσεων δικαιούχων απαλλοτριώσεων – ρυμοτομήσεων, 17 χιλιάδες ευρώ αγωγές εργαζομένων στο Δήμο για μισθούς και επιδόματα και 1,3 εκατομμύρια ευρώ περίπου αφορά αξιώσεις τρίτων από παροχή εργασίας, προμήθειες και εκτέλεση έργων. Επομένως δεν έχουν σχηματιστεί προβλέψεις γεγονός που επηρεάζει τόσο τον Ισολογισμό της 31/12/2016 στο σκέλος του Παθητικού στις «Προβλέψεις για κινδύνους και έξοδα» όσο και την Κατάσταση των Αποτελεσμάτων Χρήσης στο λογαριασμό «Προβλέψεις για έκτακτους κινδύνους». Για το συγκεκριμένο θέμα ο ορκωτός ελεγκτής διατυπώνει επιφύλαξη και φέτος όπως και πέρυσι. Αυτός ο παράγοντας επηρεάζει αρνητικά το καθαρό αποτέλεσμα χρήσεως με αποτέλεσμα το κέρδος των 2.407.366,26 € που εμφανίζεται στον Ισολογισμό να είναι πλασματικό. Στην έκθεση ελέγχου θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη η παρατήρηση του ορκωτού ελεγκτή στο ερώτημα αν οι λογιστικές εργασίες στο Δήμο είναι πλήρως μηχανογραφημένες. Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η μηχανογράφηση της παρακολούθησης του οικονομικού αντικειμένου των έργων σε σχέση με τις πηγές χρηματοδότησης αυτών. Και πέρυσι υπήρχε η ίδια παρατήρηση. Επιπλέον, ο ορκωτός στην έκθεσή του παρατηρεί ότι δεν γίνονται μηνιαίες λογιστικές συμφωνίες της Αποθήκης με τη Γενική Λογιστική. Στον τομέα της Διαχείρισης, δηλαδή της διαχειριστικής οργάνωσης του Δήμου, ο ορκωτός παρατηρεί ότι δεν υπάρχει τμήμα εσωτερικού ελέγχου δηλαδή εσωτερικός ελεγκτής, ούτε ολοκληρωμένη μελέτη οργάνωσης συστήματος εσωτερικού ελέγχου. Τέλος, αν κάνουμε σύγκριση του Προϋπολογισμού με τον Απολογισμό του 2016 στο σκέλος των εσόδων θα δούμε ότι υπάρχει μια αρνητική διαφορά γύρω στα 8,1 εκατομμύρια ευρώ (δηλαδή ποσοστό 13,07%) και στο σκέλος των εξόδων η αρνητική διαφορά είναι 31,6 εκατομμύρια ευρώ (δηλαδή ποσοστό 51,08%). Οι διαφορές αυτές υπήρχαν και στις οικονομικές καταστάσεις του 2015. Για όλους τους παραπάνω λόγους καταψηφίζω τις οικονομικές καταστάσεις χρήσεως 2016 του Δήμου Ρεθύμνου».

ΟΜΟΦΩΝΑ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΦΙΛΟΖΩΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Ομόφωνα ψηφίστηκε χθες στη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Ρεθύμνης, των δύο φιλοζωικών οργανώσεων του Ρεθύμνου και των συμβεβλημένων με τον Δήμο κτηνιάτρων, που προβλέπει τόσο τη διαδικασία που θα εφαρμόζεται για τα αδέσποτα ζώα όσο και την παραχώρηση χώρου, στο δημοτικό κτηνιατρείο στο Ζουρίδι όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν στειρώσεις ζώων από Γερμανούς κτηνιάτρους.

Σύμφωνα με τα όσα επεσήμανε ο αρμόδιος δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Θεοδωράκης, στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας προβλέπεται η μεταφορά των αδέσποτων ζώων από τις φιλοζωικές οργανώσεις στους κτηνιάτρους, όπου θα γίνονται όλες οι απαραίτητες εξετάσεις και διαδικασίες αλλά και έκδοση του βιβλιαρίου υγείας των ζώων και στη συνέχεια θα μεταφέρονται στο χώρο του δημοτικού κτηνιατρείου στο Ζουρίδι, όπου Γερμανοί κτηνίατροι θα πραγματοποιούν δωρεάν στειρώσεις.

ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Στην τελική ευθεία μπαίνει το έργο της «Βιοκλιματικής ανάπλασης πλατείας Αγίου Γεωργίου και οδού Άγγελου Σικελιανού στο Ρέθυμνο», έπειτα από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου σχετικά με τον τρόπο εκτέλεσης του έργου.

Το επόμενο διάστημα το έργο θα βγει σε ανοιχτό διαγωνισμό ενώ η χρηματοδότησή του έχει εξασφαλιστεί από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο 1,5 εκ ευρώ, ενώ, όπως τόνισε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Μίνως Αλεφαντινός, πρόκειται για ένα πολύ καλό έργο για την περιοχή που θα δώσει μακροπρόθεσμα σημαντικά οφέλη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Μυλοπόταμος έχει μεγάλη προοπτική ανάπτυξης στον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό και τον πολιτισμό

Ο Μυλοπόταμος έχει μεγάλη προοπτική ανάπτυξης στον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό και τον πολιτισμό

«Ο Μυλοπόταμος είναι μια δυναμική περιοχή που παρουσίαζει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης στον τουριστικό, τον πρωτογενή τομέα και τον πολιτισμό» τόνισε ο...
Τραυματισμός 33χρονου σε τροχαίο στο Αμάρι

Τραυματισμός 33χρονου σε τροχαίο στο Αμάρι

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε τα ξημερώματα στο Αμάρι στο ύψος του Μέρωνα με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός 33χρονου Ρεθυμνιώτη....
Στα Απλαδιανά το 33ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Μυλοποταμιτών

Στα Απλαδιανά το 33ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Μυλοποταμιτών

Σήμερα Σάββατο 18 Αυγούστου
Το Αμάρι γοητεύει την Ευρώπη

Το Αμάρι γοητεύει την Ευρώπη

Ο διεθνής σύλλογος «Φίλοι του Αμαρίου», ο οποίος εδρεύει στο Αμάρι, Ρεθύμνου γιορτάζει φέτος τα 10 χρόνια από την ίδρυσή του....
Νεκρή εντοπίστηκε μια θαλάσσια χελώνα στην παραλία του Κουμπέ

Νεκρή εντοπίστηκε μια θαλάσσια χελώνα στην παραλία του Κουμπέ

Μπροστά σε ένα λυπηρό θέαμα βρέθηκαν την Παρασκευή το πρωί οι λουόμενοι στην παραλία του Κουμπέ στο Ρέθυμνο όταν εντόπισαν νεκρή μια θαλάσσια χελώνα....
Το Ρέθυμνο σφύζει από ζωή!

Το Ρέθυμνο σφύζει από ζωή!

Πλημμυρίζει από κόσμο η πόλη του Ρεθύμνου που υποδέχτηκε και φέτος πλήθος Ελλήνων και ξένων επισκεπτών για τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου. ...

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop.

Thassostraveller.gr

Holiday accommodation, Apartments, Studios, Villas, Hotels & Activities in Thassos island, Greece. Explore Thassos, holidays in Thassos island.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη & responsive ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Συνδρομητική υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με ποικιλία themes - templates & τεχνική υποστήριξη.

ΗΛΙΟΣ μπαχαρικα sunspices.gr

ΗΛΙΟΣ μπαχαρικά, συνταγές, μείγματα, αρωματικά φυτά, είδη ζαχαροπλαστικής, τροφές πουλιών & αφεψήματα.

Your Cretan Local

Explore Crete like a local! Private tours & excursions in Crete. Activities in Rethymno, Chania, Heraklion & Lasithi, Crete. Custom & private tours & VIP services.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Δεν υπάρχει ονομαστική εορτή