ΡΕΘΥΜΝΟ

Ο Νίκος Βαράκης για το αλκοόλ και τους νέους

15-05-2019 12:29
Ο Νίκος Βαράκης για το αλκοόλ και τους νέους

Ένα τριήμερο φεστιβάλ από την Παρασκευή ως την Κυριακή με τίτλο «Τριφωνία» διοργανώνει το 3ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου

Στο πλαίσιο αυτού, την Παρασκευή 17/5/2019, στις 7:30μμ στο 3ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου, ομάδα από το Ιατρείο Αλκοόλ του ΠαΓΝΗ, αλλά και από το Κέντρο Πρόληψης, θα μας ενημερώσουν επιστημονικά για το πώς να προσεγγίσουμε τους έφηβους σχετικά με το αλκοόλ.

Ο παιδίατρος Νίκος Βαράκης, αντιπρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 3ου Γυμνασίου Ρεθύμνου μιλάει με απλά αλλά αληθινά λόγια για το σοβαρό ζήτημα του αλκοόλ:

«Στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου μας, αντιμετωπίζονται κάθε χρόνο περίπου 400 περιστατικά μέθης. Κατά μέσω όρο ένας μεθυσμένος την ημέρα που χρειάζεται βοήθεια από το νοσοκομείο. Από αυτά, περίπου το 10% πρόκειται για έφηβους μικρότερους των 17 χρονών. Δεν συμπεριλαμβάνονται τα παιδιά που αντιμετωπίζονται στην Παιδιατρική, ή εκείνα που αντιμετωπίζονται στο σπίτι ή που επειδή συμμετείχαν σε κάποιο ατύχημα, αντιμετωπίστηκαν στο Χειρουργικό τμήμα του Νοσοκομείο.

Η κουλτούρα μας ενέχει το αλκοόλ από την αρχαιότητα ήδη. Ειδικά δε εδώ στο Ρέθυμνο,  από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου τα τελευταία 25 χρόνια, το αλκοόλ βρίσκεται στη καθημερινότητα μας. Οι γονείς μου, που ζουν στην Αθήνα, ακόμα μνημονεύουν τις «ρακοπαγίδες» στις οποίες  ακούγανε τους φιλόξενους συντοπίτες μας να με καλούν για να με κεράσουν μια ρακί. Όποια ώρα της ημέρας, αρκεί να περνούσα μπροστά από μια παρέα και το έλα-να-κεράσουμε-μια-ρακί-γιατρέ ήταν σχεδόν δεδομένο. Όχι σπάνια δε, οι παλιότεροι, ή έστω οι «παλιότερης νοοτροπίας», συνδυάζουν την κατανάλωση ή ακόμα και την υπερκατανάλωση αλκοόλ, ως ένδειξη ανδρείας. Κάποιοι φτάνουν και στο σημείο να περηφανεύονται για  τις δυνατότητες των παιδιών τους στην οινοποσία, και μιλάμε για παιδιά!

Η εφηβεία, ως αναπτυξιακό στάδιο του ανθρώπου έχει στα χαρακτηριστικά της την αμφισβήτηση, την αντίδραση προς τους κανόνες και την αναζήτηση της προσωπικότητας, ώστε το παιδί να μεταμορφωθεί σε ενήλικα. Το σώμα του και ιδιαίτερα το κεντρικό νευρικό σύστημα, βρίσκεται στο ζενίθ της ανάπτυξής του και είναι ευάλωτο. Η δράση του αλκοόλ σε αυτή την ηλικία είναι ιδιαίτερα τοξική. Κάποιες από τις νευρικές του συνάψεις θα πληγούν ανεπανόρθωτα και κάποιες από τις δυνατότητές του δε θα αναπτυχθούν ποτέ. Δεν έχει τα ίδια αποτελέσματα η χρήση αλκοόλ σε έναν ενήλικα και σε έναν έφηβο.

Η προσέγγιση του έφηβου έχει τις δικές της προκλήσεις. Λόγω των ιδιομορφιών στην ψυχοσύνθεσή του, δεν έχει νόημα να πεις στον έφηβο «μην πίνεις αλκοόλ, είναι κακό», ειδικά τη στιγμή που οι περισσότεροι γύρω του, αν όχι και εσύ ο ίδιος, ο γονιός που συμβουλεύει να μη καταναλώνει το παιδί αλκοόλ, αθετείς στην πράξη τον ίδιο σου τον λόγο. Αναλογίζεστε πως λειτουργεί στον έφηβο αυτή η απαγόρευση; Σχεδόν τον ωθεί στο να την παραβεί για να μας αποδείξει ότι έχουμε άδικο και τελικά, στην πραγματικότητα, να μας …μοιάσει. Να νιώσει και το παιδί ότι είναι μεγάλος και μπορεί να διαχειριστεί την πρόκληση που ακούει στο όνομα  «αλκοόλ». Άλλωστε, αυτό δεν αποτελεί την πεμπτουσία της εφηβείας; Να ενηλικιωθεί το παιδί; Που λοιπόν βρίσκεται το κακό, στον έφηβο που απλά κάνει ότι κάνει και ο ενήλικας. Αν η προσέγγισή μας είναι μια απλοϊκή απαγόρευση τότε το πιθανότερο είναι το παιδί μας απλώς να μας παρακούσει.

Οφείλουμε να ενημερωθούμε και κυρίως να ενημερώσουμε τα παιδιά μας για τις ανεπανόρθωτες ζημιές που προκαλεί στον αναπτυσσόμενο οργανισμό το αλκοόλ. Αν προσεγγίσουμε με τον κατάλληλο τρόπο και κυρίως αν εξηγήσουμε το «γιατί απαγορεύεται» στους έφηβούς μας, μεγαλώνουμε τις πιθανότητες να γλιτώσουν την παγίδα της τοξικότητας του αλκοόλ».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες, αναπαλαιώσεις & ανακαινίσεις κτιρίων στο Ρέθυμνο. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρητη μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις & επισκευές κτιρίων στο Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα & σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Δεν υπάρχει ονομαστική εορτή