ΡΕΘΥΜΝΟ

Κρίσιμο έργο το διυλιστήριο στους Ποταμούς

16-05-2018 07:15
Κρίσιμο έργο το διυλιστήριο στους Ποταμούς

ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΠΡΟΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΣΤΟΝ ΟΑΚ
- Σοβαρότατο το θέμα της λειψυδρίας φέτος

Στη φωτογραφία το διυλιστήριο του Αποσελέμη, στα πρότυπα του οποίου θα κατασκευαστεί αυτό του φράγματος Ποταμών

Η δημιουργία ενός μεγάλου διυλιστηρίου στο Φράγμα των Ποταμών, ώστε οι τεράστιες ποσότητες νερού που συγκεντρώνονται να αξιοποιηθούν για την ύδρευση όλης της βόρειας παράλιας περιοχής, είναι το μεγάλο στοίχημα για τον ΟΑΚ.

Έτσι, σήμερα ξεκινούν εργασίες γεωλογικής φύσης στην περιοχή «Λουτράκι», που έχει εξαγοραστεί για τον ΟΑΚ, προκειμένου εκεί να κατασκευαστεί το διυλιστήριο, το οποίο θα γίνει στα πρότυπα του διυλιστηρίου του φράγματος Αποσελέμη στο Ηράκλειο, αλλά θα έχει μικρότερη δυναμική.

Οι εγκαταστάσεις του Αποσελέμη μπορούν να δίνουν περίπου 110 χιλιάδες κ.μ. νερού ημερησίως, ενώ η εγκατάσταση που προγραμματίζεται για τους Ποταμούς θα έχει μέγιστη δυναμικότητα 45 χιλιάδες κ.μ. ημερησίως. Ο ΟΑΚ βρίσκεται στη φάση της προμελέτης, με στόχο να είναι όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη, ώστε το επόμενο βήμα, που είναι η μελέτη – κατασκευή του έργου να μην συναντήσει δυσκολίες και κωλύματα. Μάλιστα, όπως σημειώνει στην Κ.Ε. ο προϊστάμενος συγκοινωνιακών και υδραυλικών έργων του ΟΑΚ, Βαγγέλης Μαμαγκάκης, υπάρχει δέσμευση από το ΥΠΟΜΕΔΙ ότι η ένταξη του έργου θα είναι άμεση.

«Η προμελέτη ολοκληρώνεται στο τέλος του μήνα και αυτό που μένει τώρα να κάνουμε είναι οι γεωλογικές έρευνες για την θεμελίωση των διάφορων εγκαταστάσεων. Σήμερα, λοιπόν, ξεκινάμε τον δρόμο πρόσβασης προς την έκταση που έχουμε εξαγοράσει, περίπου 48 στρέμματα, στο δημοτικό διαμέρισμα Πρασσών, στη θέση Λουτράκι, όπου θα γίνει το εργοστάσιο επεξεργασίας νερού.

Έχει γίνει ο κεντρικός σχεδιασμός, όμως για να ολοκληρωθεί η προμελέτη πρέπει να γίνουν γεωλογικές εργασίες. Πιστεύουμε ότι μέχρι τέλος του μήνα αυτό θα έχει ολοκληρωθεί. Τότε θα ξέρουμε και το ακριβές ύψος του προϋπολογισμού. Υπάρχει υπόσχεση από το ΥΠΟΜΕΔΙ ότι θα το εντάξει σε πρόγραμμα άμεσα», σημείωσε ο κ. Μαμαγκάκης.

Εκτιμάται ότι το έργο μπορεί να έχει προϋπολογισμό 12 εκ. ευρώ, όμως είναι τεράστιας και κρίσιμης σημασίας για το Ρέθυμνο, δεδομένης των μειωμένων δυνατοτήτων σε νερό, ειδικά σε χρονιές όπως η φετινή.

Με το έργο αυτό, θα διατηρηθεί η ύδρευση από τις πηγές της Αργυρούπολης, πιθανόν θα μειωθούν οι ποσότητες από τα Δράμια, όμως θα υπάρχει η δυνατότητα να εξυπηρετηθεί και ο δήμος Μυλοποτάμου.

«Εμείς στη μελέτη που κάνουμε και στα δίκτυα που πρόκειται να γίνουν, υπάρχει συνεργασία και με το δήμο Μυλοποτάμου ώστε το έργο να εξυπηρετήσει και τον Μυλοπόταμο», τόνισε ο κ. Μαμαγκάκης.

ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΦΕΤΟΣ

Η φετινή ανομβρία είναι γνωστό ότι προβληματίζει τον ΟΑΚ, που βλέπει τις επιφανειακές πηγές να έχουν πολύ χαμηλή στάθμη και τη λίμνη του Κουρνά να είναι περίπου 1,5 πιο χαμηλά από άλλες χρονιές! Αν σε αυτό προστεθούν και οι ζημιές, όπως η προχθεσινή που χάλασαν δύο από τις τέσσερις αντλίες στο αντλιοστάσιο του Κουρνά, τότε καταλαβαίνει κανείς την αγωνία που υπάρχει.

Αξίζει, δε, να σημειώσουμε ότι οι πηγές της Αργυρούπολης έχουν πολύ χαμηλή στάθμη, ίσως και τη χαμηλότερη της 10ετίας, όπως λένε οι γνωρίζοντες.

«Είναι πολύ σημαντικό να μπει ένα πρόγραμμα στην άρδευση φέτος, γιατί αλλιώς θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Με τα δεδομένα της λίμνης του Κουρνά, υπάρχει ζήτημα για το τι θα γίνει μετά τον Σεπτέμβριο», κατέληξε ο κ. Μαμαγκάκης.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΛΛΕΡΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Μυλοπόταμος έχει μεγάλη προοπτική ανάπτυξης στον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό και τον πολιτισμό

Ο Μυλοπόταμος έχει μεγάλη προοπτική ανάπτυξης στον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό και τον πολιτισμό

«Ο Μυλοπόταμος είναι μια δυναμική περιοχή που παρουσίαζει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης στον τουριστικό, τον πρωτογενή τομέα και τον πολιτισμό» τόνισε ο...
Τραυματισμός 33χρονου σε τροχαίο στο Αμάρι

Τραυματισμός 33χρονου σε τροχαίο στο Αμάρι

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε τα ξημερώματα στο Αμάρι στο ύψος του Μέρωνα με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός 33χρονου Ρεθυμνιώτη....
Στα Απλαδιανά το 33ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Μυλοποταμιτών

Στα Απλαδιανά το 33ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Μυλοποταμιτών

Σήμερα Σάββατο 18 Αυγούστου
Το Αμάρι γοητεύει την Ευρώπη

Το Αμάρι γοητεύει την Ευρώπη

Ο διεθνής σύλλογος «Φίλοι του Αμαρίου», ο οποίος εδρεύει στο Αμάρι, Ρεθύμνου γιορτάζει φέτος τα 10 χρόνια από την ίδρυσή του....
Νεκρή εντοπίστηκε μια θαλάσσια χελώνα στην παραλία του Κουμπέ

Νεκρή εντοπίστηκε μια θαλάσσια χελώνα στην παραλία του Κουμπέ

Μπροστά σε ένα λυπηρό θέαμα βρέθηκαν την Παρασκευή το πρωί οι λουόμενοι στην παραλία του Κουμπέ στο Ρέθυμνο όταν εντόπισαν νεκρή μια θαλάσσια χελώνα....
Το Ρέθυμνο σφύζει από ζωή!

Το Ρέθυμνο σφύζει από ζωή!

Πλημμυρίζει από κόσμο η πόλη του Ρεθύμνου που υποδέχτηκε και φέτος πλήθος Ελλήνων και ξένων επισκεπτών για τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου. ...

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop.

Thassostraveller.gr

Holiday accommodation, Apartments, Studios, Villas, Hotels & Activities in Thassos island, Greece. Explore Thassos, holidays in Thassos island.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη & responsive ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Συνδρομητική υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με ποικιλία themes - templates & τεχνική υποστήριξη.

ΗΛΙΟΣ μπαχαρικα sunspices.gr

ΗΛΙΟΣ μπαχαρικά, συνταγές, μείγματα, αρωματικά φυτά, είδη ζαχαροπλαστικής, τροφές πουλιών & αφεψήματα.

Your Cretan Local

Explore Crete like a local! Private tours & excursions in Crete. Activities in Rethymno, Chania, Heraklion & Lasithi, Crete. Custom & private tours & VIP services.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Δεν υπάρχει ονομαστική εορτή