ΚΡΗΤΗ

«Καμπανάκι» για την κλιματική αλλαγή στην Κρήτη

13-03-2019 09:01
«Καμπανάκι» για την κλιματική αλλαγή στην Κρήτη

ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ -ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΕΙ ΤΟ ΓΕΩΤΕΕ

Το «καμπανάκι» για την κλιματική αλλαγή κρούει το παράρτημα Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος τονίζοντας πως οι επιπτώσεις είναι ορατές σε όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Με αφορμή την πρόσφατη θεομηνία που έπληξε τους Νομούς Χανίων και Ρεθύμνης αλλά και την άμεση ανάγκη για αποκατάσταση των ζημιών, το ΓΕΩΤΕΕ εστιάζει στην ανάγκη ολοκληρωμένου σχεδιασμού με προτεραιότητα στην πρόληψη για στοχευμένη αντιμετώπιση ζητημάτων που εμφανίζουν σήμερα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ανησυχητικά δεδομένα.

«Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΕΙΝΑΙ ΟΡΑΤΗ»

Αξίζει να σημειωθεί πως σε σχετική ανακοίνωση το ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης αναφέρεται στα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις ζημιές που προκλήθηκαν σε Χανιά και Ρέθυμνο τονίζοντας πως «η κλιματική αλλαγή δεν είναι τελικά fake news. Είναι παρούσα παντού σε όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες». Το ΓΕΩΤΕΕ έκανε λόγο για μια πραγματικότητα που οφείλεται εν μέρει και σε διαχρονικές παθογένειες στο σκέλος των δημοσίων έργων αλλά και της ανθρώπινης παρέμβασης που έχει αφήσει το αποτύπωμά της στο περιβάλλον. Το ΓΕΩΤΕΕ τονίζει πως η αποκατάσταση των ζημιών από την κακοκαιρία θα πρέπει να θέσει νέες βάσεις στον τρόπο που προγραμματίζονται και υλοποιούνται τα δημόσια έργα προκειμένου να μπορούν να εξυπηρετούν αποτελεσματικά το σκοπό τους.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση επισημαίνει τα εξής: «Η Κλιματική Αλλαγή δεν είναι τελικά fake news. Είναι παρούσα παντού, σε όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Η σφοδρότητα και η έκταση των καιρικών φαινομένων, που έλαβαν χώρα τις τελευταίες εβδομάδες, με τις συνεχόμενες βροχοπτώσεις με σημαντικές ποσότητες νερού στο έδαφος (ξεπέρασαν και τα 1000 χιλιοστά σε ορισμένες περιοχές), και τους πολύ δυνατούς (έως θυελλώδεις) ανέμους προκάλεσαν τεράστιες ζημιές στις υποδομές των Π.Ε Χανίων και Ρεθύμνης, μαζί με ανυπολόγιστες καταστροφές στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, αγροτικές κατασκευές και τις υποδομές του πρωτογενή τομέα, με κορύφωση του δράματος την απώλεια της ζωής πέντε συνανθρώπων μας. Τα καιρικά φαινόμενα ήταν σίγουρα μεγάλα σε ένταση και διάρκεια, οι ποσότητες των νερών που έπεσαν τεράστιες, αλλά και οι μεγάλες καταστροφές των βασικών υποδομών των περιοχών - γέφυρες, επαρχιακοί δρόμοι, κατολισθήσεις στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο- ανέδειξαν τη διαχρονική παθογένεια της κατασκευής των δημόσιων έργων μαζί με τις αλόγιστες επεμβάσεις του ανθρώπου στη φύση. Σημαντικές κακοτεχνίες και ανεπάρκειες σε δημόσια έργα, η ελλιπής συντήρηση τους και οι πάσης φύσεως αυθαίρετες παρεμβάσεις του ανθρώπου στο φυσικό περιβάλλον (μπάζωμα ρεμάτων και ποταμών, την επέμβαση αλλαγής στη ροή του νερού σε αυτούς, τον ελλιπή ή ανύπαρκτο καθαρισμό της κοίτης και των παρόχθιων περιοχών, τις πάσης φύσεως αυθαίρετες κατασκευές στις ποτάμιες περιοχές, τη μη στήριξη με κατάλληλο τρόπο των πρανών δίπλα στο οδικό δίκτυο κά) ήρθαν στο φως. Παράλληλα, αναδείχθηκαν οι ολέθριες συνέπειες της απουσίας επιστημόνων όπως οι γεωλόγοι ή οι δασολόγοι στο σχεδιασμό και κατασκευή των έργων υποδομής. Η αποκατάσταση των ζημιών είναι μια ευκαιρία να επαναπροσδιοριστεί η διαδικασία σχεδιασμού και κατασκευής των έργων υποδομής στη χώρα μας. Η κλιματική αλλαγή έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, και τέτοιου μεγέθους καιρικά φαινόμενα, θα επαναλαμβάνονται με μεγαλύτερη συχνότητα στο μέλλον. Για τον λόγο αυτό στις μεσοπρόθεσμες και στις μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις πρέπει να μπει η λογική της πρόληψης. Ο κλάδος των Γεωτεχνικών και ειδικά των Γεωλόγων συνδέεται άρρηκτα με τον τομέα της πρόληψης αλλά και της αντιμετώπισης – αποκατάστασης των συνεπειών.

Ήδη από το 2016 η χώρα μας έχει σχέδιο Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή και εδώ υπεισέρχεται ο ρόλος των Γεωλόγων, διότι μιλάμε και για πλημμύρες, κατολισθήσεις, σεισμούς, πυρκαγιές κλπ. Η συμβολή των Γεωλόγων στα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας, που επιτέλους μετά από πολλά χρόνια εκδόθηκαν, όπως και στα διαχειριστικά Σχέδια Λεκανών Απορροής που αναθεωρήθηκαν το 2017 είναι καθοριστική και το ΓΕΩΤΕΕ είναι εδώ για να επαγρυπνεί όταν αυτό ξεχνιέται.

 Η πρόληψη και η ανάσχεση των προβλημάτων εκεί που σχηματίζονται και όχι εκεί που εκτονώνονται πρέπει να είναι ο κύριος στόχος.

 Γι' αυτό είναι αναγκαίο, ταυτόχρονα με την αντιμετώπιση των ζημιών και των πληγέντων:

  • η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου για την κατασκευή και συντήρηση των υποδομών,
  • να υπάρξει συνεργασία των επιστημονικών κλάδων για την σωστή αποκατάσταση των έργων. Δεν νοείται πλέον μεγάλο τεχνικό έργο να μη συνοδεύεται από γεωλογικές και υδρολογικές μελέτες και
  • να συζητηθεί ξανά ο αναπτυξιακός προγραμματισμός κάποιων περιοχών, σε συνδυασμό με τα απαραίτητα έργα, ώστε να μπορέσουν οι παραγωγοί να διατηρήσουν τις καλλιέργειες και το αγροτικό τους εισόδημα.

Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας/Παράρτημα Κρήτης με τους επιστημονικούς του κλάδους θα συμβάλλει με τις δυνάμεις του στην παραπάνω διαδικασία, καθώς και στην προστασία του πρωτογενούς τομέα (φυτική, ζωική παραγωγή) και του φυσικού περιβάλλοντος, ως θεσμοθετημένος σύμβουλος της πολιτείας, συγκαλώντας άμεσα, έκτακτη ΓΣ αντιπροσώπων για ανταλλαγή απόψεων και συνδρομή στο πεδίο της γνώσης.

Επίσης, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας/Παράρτημα Κρήτης, είναι στη διάθεση όλων των φορέων για επιστημονική υποστήριξη και καλεί να ευαισθητοποιηθούν όλοι - κρατικοί και μη φορείς – με στόχο τη γρήγορη αποκατάσταση των ζημιών και την ομαλή επαναφορά στην κανονικότητα με παράλληλες ενέργειες πρόληψης».

 ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

Μιλώντας στην «Κ.Ε» ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, παραρτήματος Κρήτης Αλέξανδρος Στεφανάκης, αναφερόμενος στα πρώτα δεδομένα που έχουν οι επιστήμονες για τους φυσικούς πόρους και την προστασία του περιβάλλοντος τόνισε πως η ξηρασία των προηγούμενων ετών αλλά και η υπερβολική βροχόπτωση την φετινή χρονιά που προκάλεσε καταστροφικές ζημιές σε υποδομές και δίκτυα είναι μεταξύ άλλων στοιχεία που καταδεικνύουν πως οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή είναι ορατές στην Κρήτη. Ταυτόχρονα, έχουν παρατηρηθεί, όπως εξήγησε ο κος Στεφανάκης εισβολικά είδη στην θαλάσσια περιοχή της Κρήτης, λόγω μετακινήσεων των ψαριών σε πιο θερμές θάλασσες γεγονός που διαταράσσει την ισορροπία του οικοσυστήματος και αποτελεί σοβαρή ένδειξη των μεταβολών που συντελούνται. Επιπλέον, στο «μικροσκόπιο» των επιστημόνων βρίσκονται τα παράσιτα, οι μικροοργανισμοί και τα ζωικά είδη όπου επίσης παρατηρείται μεταβολή και μετακίνηση.

Α. ΣΤΕΦΑΝΑΚΗΣ: «ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΕ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ»

Τα παραπάνω, εκτός από το γεγονός πως είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής επιβάλλουν, όπως τόνισε ο κος Στεφανάκης: «μια άλλη λογική προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα τα οποία είναι ορατά. Εκτός από την ενημέρωση όλων των κατοίκων και φορέων μιας περιοχής είναι απαραίτητο ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του και να αναθεωρήσουμε τον τρόπο που ζούμε, παράγουμε και καταναλώνουμε. Στην παρούσα συγκυρία, πέρα από την ανάγκη άμεσης αποκατάστασης των ζημιών και υποστήριξης ανθρώπων που έχουν χάσει τις περιουσίες τους, πρέπει και οι υπόλοιποι σχεδιασμοί να εστιάζουν στη λογική της πρόληψης, να υπάρξει μια νέα προσέγγιση σε έργα και παρεμβάσεις διότι αν δεν ληφθούν τα μέτρα αυτά θα βρισκόμαστε μόνιμα σε έναν φαύλο κύκλο».

ΣΤΟ 80% ΟΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΕ ΖΩΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες που θέτει η επιστημονική κοινότητα, όπως εξήγησε ο κος Στεφανάκης, αυτές αφορούν παρεμβάσεις για την ορθολογική διαχείριση των υδάτων στην Κρήτη αλλά και την προστασία του οικοσυστήματος με μια ορθή διαχείριση των φυσικών πόρων. Ενδεικτικό είναι, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ ότι αυτή την ώρα υπάρχει μείωση της παραγόμενης ποσότητας γάλακτος στην Κρήτη άνω του 60% ενώ το 20% ξεπερνούν οι απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο λόγω της αυξημένης θνησιμότητας. Τα ποσοστά αυτά, όπως τόνισε ο κος Στεφανάκης είναι αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών αλλά και ενός ακόμη μεγάλου «κεφαλαίου» που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η Κρήτη αφορά την διάθεση των παραγόμενων προϊόντων.

«ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΗ» Η ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Αναφερόμενος στους άξονες προτεραιότητας, σύμφωνα με τα δεδομένα που έχει το ΓΕΩΤΕΕ η έμφαση όπως τόνισε ο κος Στεφανάκης θα πρέπει να δοθεί στην προστασία των φυσικών πόρων. «Αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερή μας ανησυχία, κάτι που είναι ανελαστικό, είναι η ορθολογική διαχείριση του νερού. Χρειάζεται μια νέα προσέγγιση. Η Κρήτη έχει επάρκεια με βάση τα γεωλογικά δεδομένα, και έχει φυσικούς αποταμιευτήρες. Όμως είναι απαραίτητες οι παρεμβάσεις και τα έργα για την ορθολογική διαχείριση του νερού. Επιπλέον, η διαχείριση φυσικών πόρων, η προστασία του οικοσυστήματός μας πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα. Η Κρήτη είναι ισχυρή στο σκέλος αυτό, δεν μπορούμε επομένως να ξεχνάμε την ισορροπία του οικοσυστήματος. Κύριο μέλημα θα πρέπει να είναι η προστασία των δασικών εκτάσεων με μια ελεγχόμενη βόσκηση. Έχουμε υπερβόσκηση σε ορισμένες περιοχές και αυτό εξαρτάται κυρίως από την επιλεξιμότητα και τις επιδοτήσεις. Αναγκαία είναι προς την κατεύθυνση αυτή και η προστασία της γής υψηλής παραγωγικότητας. Είμαστε μια περιοχή που έχουμε τη δυνατότητα να παράγουμε υψηλής ποιότητας τρόφιμα, να τα βάλουμε στα σπίτια μας και να κάνουμε με αυτά τη διαφορά και στον τουρισμό. Χρειάζεται ορθολογική χρήση των φυσικών πόρων» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης.

Γνώμες

Δέσποινα Μαυράκη - Μαύρου
Πολιτισμική ταυτότητα… επενδύουμε σ’ αυτήν;
Μαριάννα Καμπουρούδη
Γιατί πατάνε τα όνειρά μας;
Μανόλης Πενθερουδάκης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός
Θοδωρής Δουλουμπέκης, υποψήφιος ευρωβουλευτής – ακούστε τη φωνή της νέας γενιάς

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες, αναπαλαιώσεις & ανακαινίσεις κτιρίων στο Ρέθυμνο. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρητη μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις & επισκευές κτιρίων στο Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα & σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Φωτεινή, Φώτω, Φώφη, Φωτούλα, Φαίη Μαρκιανή, Μαρκιάνα Παλλαδία, Παλαδία, Παλλάδα, Παλάδα