ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Η συγγραφή είναι για μένα έρωτας σαρωτικός»

14-05-2019 22:56
«Η συγγραφή είναι για μένα έρωτας σαρωτικός»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΛΕΝΑΣ ΜΑΝΤΑ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ  ΝΕΟ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟ

Της Χαράς Βηλαρά

 

Μάιος. Οι αναγνώστες των βιβλίων της Λένας Μαντά περιμένουν μαζί με την άνοιξη, το νέο βιβλίο της συγγραφέως. Άλλωστε, αυτόν τον μήνα εδώ και χρόνια έχουν ραντεβού μαζί της και με τους ήρωες των βιβλίων της, ήρωες με πολυτάραχες ζωές, με μυστικά, με έρωτες...

Η Λένα Μαντά έχει βρει τον τρόπο να «εισβάλλει» στις ζωές του γυναικείου πληθυσμού κυρίως, να γοητεύει το αναγνωστικό της κοινό και να δημιουργεί κάθε φορά προσδοκίες για το επόμενο βιβλίο της.

Βρίσκεται εδώ και χρόνια στη λίστα των best seller στη χώρα μας, έχει πουλήσει 2 εκ. βιβλία και ακούραστη συνεχίζει να μοιράζεται με το αναγνωστικό κοινό τις ιστορίες που φτιάχνει.

Η συγγραφέας θα παρουσιάσει στο Ρέθυμνο το νέο της βιβλίο «Ταξίδι στη Βενετία», την Τετάρτη 15 Μαΐου, στις 7.30  το απόγευμα στο βιβλιοπωλείο Κλαψινάκης.

Με την ευκαιρία της παρουσίασης αυτής μιλήσαμε με την κα Μαντά για το νέο της βιβλίο και… όχι μόνο

 

 • Κα Μαντά, ο τίτλος του βιβλίου σας είναι λίγο παραπλανητικός… Ταξίδι στη Βενετία. Η πόλη ή η γυναίκα;

Το ένα δεν αποκλείει το άλλο! Αυτό το μυθιστόρημα ταξιδεύει τις τρεις ηρωίδες μου στην Βενετία, την πανέμορφη πόλη των Δόγηδων, αλλά το κάνουν συντροφιά με μια γυναίκα που ακούει στο όνομα Βενετία! Ένα ταξίδι που γίνεται άπειρες φορές νοερά και μία στην πραγματικότητα….

 

 • Η ηρωίδα Βενετία έχει περάσει μια πολυτάραχη ζωή, ενώ τρία κορίτσια βρίσκουν καταφύγιο στο σαλόνι της. Ποια η σύνδεση μεταξύ τους;

Σύνδεση αποτελεί η ίδια η Βενετία γι αυτές τις τρεις κοπέλες που βρίσκουν στο σαλόνι της καταφύγιο και στην ίδια έναν φύλακα άγγελο που σε κάθε τους βήμα είναι παρούσα επί της ουσίας. Οι δεσμοί μεταξύ τους, φτάνουν να γίνουν περισσότερο ισχυροί κι από δεσμούς αίματος.

 

 • Τα ονόματα των κοριτσιών (Πηνελόπη, Μάνια, Ιφιγένεια) σηματοδοτούν κάτι από το χαρακτήρα τους;

Όπως παρατηρεί και η ίδια η Βενετία, τα ονόματα των κοριτσιών μπορεί να δόθηκαν τυχαία αλλά κατέληξαν να σηματοδοτούν την προσωπικότητα της κάθε μιας. Η πιστή Πηνελόπη, η θυσία της Ιφιγένειας και τέλος η Μάνια που στο όνομά της μπήκε λάθος ο τόνος! Μανία θα έπρεπε να την ονομάζουν αφού είναι γεμάτη μένος και πάθος!

 

 • Σας δυσκόλεψε κάτι στη διάρκεια της συγγραφής του βιβλίου;

Δεν ήταν θέμα δυσκολίας…. Μάλλον αυτό το βιβλίο με τιμώρησε γιατί το υποτίμησα, στην αρχή τουλάχιστον! Το κουβαλούσα πολύ καιρό μέσα μου και νόμιζα ότι θα έβγαινε πολύ πιο εύκολα. Άρχισα να πανικοβάλλομαι, όταν συνειδητοποίησα ότι τον καιρό που έμεινε μέσα μου,  μεγάλωνε χωρίς να το αντιληφθώ. Ξαφνικά ο όγκος όσων έπρεπε να γραφτούν αποδείχθηκε πολύ περισσότερος απ’ όσο είχα αρχικά υπολογίσει, ενώ παράλληλα νέα στοιχεία και πληροφορίες με κατέκλυζαν σε κάθε του σελίδα. Όπως θα διαπιστώσουν οι αναγνώστες είναι ένα πολύ μεγάλο βιβλίο!

 

 • Γιατί κάθε νέο σας βιβλίο κυκλοφορεί Μάιο;

Μάιο του 2005 κυκλοφόρησε το πρώτο μου βιβλίο από τις εκδόσεις Ψυχογιός, το Βαλς με δώδεκα θεούς. Ποτέ δεν μας πέρασε από το μυαλό από εκεί και μετά να αλλάξουμε την ημερομηνία. Ίσως είναι και το γούρι μου!

 

 • Είστε στις λίστες των bestseller εδώ και χρόνια. Σας αγχώνει αυτό κάθε φορά που εκδίδετε νέο βιβλίο;

Όχι και το εννοώ! Και το γεγονός ότι δεν αγχώνομαι, δεν οφείλεται στην έπαρση, αλλά σε κάτι που αποτελεί για μένα μότο ζωής: Δεν παίρνω τίποτα ως δεδομένο, αλλά αντιμετωπίζω κάθε τι σαν νέα πρόκληση. Όταν κυκλοφορεί ένα βιβλίο μου είναι σαν να μην υπάρχουν τα προηγούμενα! Δεν βάζω κόντρα με τον εαυτό μου!

 

 • Οι περισσότεροι από τους αναγνώστες σας, θα τρέξουν να πάρουν το βιβλίο χωρίς να διαβάσουν καν για την υπόθεση στο οπισθόφυλλο. Τι συναισθήματα σας προκαλεί αυτή η «τυφλή» εμπιστοσύνη στη δουλειά σας;

Είναι μεγάλη τιμή για μένα η εμπιστοσύνη του αναγνωστικού κοινού. Νιώθω πραγματικά ευλογημένη για την τόση αγάπη που εισπράττω καθημερινά είτε στις παρουσιάσεις μου, είτε μέσω του διαδικτύου και των μηνυμάτων που λαμβάνω. Γι αυτό και κάθε χρόνο, σχεδόν όλο το καλοκαίρι είμαι κυριολεκτικά στον δρόμο για να βρεθώ κοντά τους και να τους δείξω πόσο σημαντικοί είναι για μένα.

 

 • Ποιοι  είναι οι έλληνες συγγραφείς που εκτιμάτε τη δουλειά τους;

Είναι πλέον γνωστό, ότι διαβάζω έλληνες συγγραφείς, προσπαθώντας να γνωρίσω την δουλειά τους. Τα τελευταία χρόνια είχα την ευκαιρία να γνωρίσω και από κοντά κάποιους, να έρθω σ’ επαφή με τον χαρακτήρα τους και να εκτιμήσω έτσι ακόμα περισσότερο την δουλειά τους. Με κορυφαία όλων, την αείμνηστη Καίτη Οικονόμου, θα πω ότι εκτιμώ ιδιαίτερα τον Σπύρο Πετρουλάκη, τον Μένιο Σακελλαρόπουλο, την Σοφία Βόικου, όπως επίσης και την Κλαίρη Θεοδώρου. Γενικά όμως, στην πλειοψηφία τους, οι Έλληνες συγγραφείς αξίζουν της προσοχής μας καθώς δίνουν αξιοπρόσεκτα δείγματα δουλειάς και παλεύουν μ’ ένα σύστημα που καθόλου δεν τους ευνοεί και δεν τους υποστηρίζει.

 

 • Ποιο είναι το αγαπημένο σας βιβλίο;

Πολλά είναι τα βιβλία που αγαπώ, αλλά αν πρέπει ν’ αναφέρω μόνο ένα, δεν θα διστάσω να πω αυτό που έχω διαβάσει δεκάδες φορές κι αυτό είναι η Λωξάνδρα της Μαρίας Ιορδανίδου. Η απλότητα αυτής της γυναίκας, ο τρόπος με τον οποίο δίνεται απλόχερα, για μένα δίνει μαθήματα ζωής που στις μέρες μας τείνουν να εξαφανιστούν.

 

 • Γιατί γράφετε βιβλία; Είναι διέξοδος; Τρόπος βιοπορισμού; Ανάγκη;

Γιατί γράφω βιβλία…. Σωστή ερώτηση, αλλά δεν έχω απάντηση! Υποθέτω γιατί δεν μπορώ να κάνω αλλιώς…. Γιατί η συγγραφή είναι για μένα ένας έρωτας σαρωτικός που τον ζω με όλο μου το είναι. Είμαι ευτυχισμένη όταν δημιουργώ και νιώθω άδεια όταν τελειώνω ένα μυθιστόρημα. Δεν μπορώ να φανταστώ την ζωή μου, χωρίς το εκάστοτε ταξίδι μυαλού και ψυχής που κάνω γράφοντας…

 

 • Έρχεστε στο Ρέθυμνο συχνά για την παρουσίαση των βιβλίων σας. Πως σας υποδέχεται το ρεθυμνιώτικο αναγνωστικό κοινό;

Ζεστά, τρυφερά, με ενθουσιασμό. Ανθρώπινη η επαφή μας κάθε χρόνο και μια χρονιά που δεν ήρθα, μου έλειψε πολύ….

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr κατασκευή ιστοσελίδων

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Eurocars.gr Rent a Car in Rethymno

Rent a car in Rethymno, Crete. Rent a car Chania airport, Heraklion airport car hire. Crete, Economy Car rental service Rethymno.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες Ρέθυμνο, αναπαλαιώσεις κτιρίων. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρηση μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις κτιρίων Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα, σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Αγαθόνικος Θεοπρέπιος, Θεοπρεπής, Θεοπρεπία, Θεοπρεπή