Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet, ο Γιλντιρίμ μιλώντας για τα νησάκια Ντιντίμ, αναφέρθηκε σε δύο βραχονησίδες, που βρίσκονται ανατολικά από το Φαρμακονήσι, στα ανοιχτά της πόλης Ντιντίμ, στην επαρχία του Αϊδινίου. Είναι περιοχές που εδώ και καιρό η Αγκυρα αμφισβητεί κι έχει «γκριζάρει».

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε συνέχεια των προκλήσεων Τούρκων αξιωματούχων και παρά το γεγονός ότι ο Μπ. Γιλντιρίμ πριν από λίγες ημέρες είχε τηλεφωνήσει στον Αλέξη Τσίπρα για να συλλυπηθεί για τον άτυχο σμηναγό του Mirage. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας που είχαν, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ζητήθηκε να σταματήσουν οι προκλητικές δηλώσεις, κάτι που προφανώς ο τούρκος πρωθυπουργός αποφάσισε να μην τηρήσει.

Η νησίδα «Ανθρωποφάς»

Κάποιες άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι το περιστατικό με την ελληνική σημαία σημειώθηκε στη βραχονησίδα Ανθρωποφάς και όχι στην «Αντρόφωτος.

Σύμφωνα με το samos24.gr, στη βραχονησίδα «Μικρός Ανθρωποφάς», η οποία βρίσκεται νοτιοανατολικά των Φούρνων, ύστερα από πρωτοβουλία τριών νεαρών από τους Φούρνους Κορσεών, υψώθηκε η ελληνική σημαία στο ψηλότερο σημείο της νησίδας την Παρασκευή 13 Απριλίου.

Ο «Ανθρωποφάς» είναι μία ακατοίκητη νησίδα του συμπλέγματος των Φούρνων Ικαρίας και ενδεχομένως να είναι αυτή η βραχονησίδα για την οποία μιλά ο Γιλντιρίμ.

Στη λίστα EGAYDAAK του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών συγκαταλέγονται 25 νησιά και 127 νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου που χαρακτηρίζονται ως «αμφισβητούμενες περιοχές» από τους Τούρκους.

Στις «αμφισβητούμενες περιοχές» για την Τουρκία είναι και το νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων Ικαρίας όπου υπάρχουν δεκαεπτά ευαίσθητοι στόχοι: Θύμαινα και Θυμαινάκι, Ξέρα, Κατεργάρικα, Λιμενόπετρα, Αλαφονήσι, Κισιρία, Κουρνιαχτή, Στρογγυλό, Πλάκα, Πλακάκι, Πρασονήσι, Μακρονήσι, Μεγάλος και Μικρός Ανθρωποφάς, Μικρός και Μεγάλος Άγιος Μηνάς.

Αντίδραση

To ΓΕΕΘΑ αγνοεί το γεγονός, αγνοεί για ποια βραχονησίδα κάνει λόγο ο πρωθυπουργός της Τουρκίας και αν η βραχονησίδα αυτή τη θεωρούν τουρκική.