ΡΕΘΥΜΝΟ

Έκκληση των Επιμελητηρίων της Κρήτης για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών

16-03-2019 07:05
Έκκληση των Επιμελητηρίων της Κρήτης για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Δραματική έκκληση προς τα αρμόδια Υπουργεία, τους Έλληνες Ευρωβουλευτές και τον Περιφερειάρχη Κρήτης, απηύθυνε με έγγραφό του το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Κρήτης, για την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων και πρωτοβουλιών προκειμένου να αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατόν οι ζημιές από τις φυσικές καταστροφές που έπληξαν πρόσφατα την Κρήτη.

Αναλυτικά, το έγγραφο του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Κρήτης, αναφέρει:

«Κύριοι Υπουργοί, κύριοι Ευρωβουλευτές, κύριε Περιφερειάρχη,

Όπως γνωρίζετε, φέτος και ιδιαίτερα το τελευταίο δεκαήμερο του προηγούμενου μηνός Φεβρουαρίου, το νησί της Κρήτης δέχθηκε πρωτοφανές ύψος βροχοπτώσεων, οι οποίες έχουν πλήξει σοβαρά,δίκτυα υποδομών, περιουσίες και επιχειρήσεις, ιδιαίτερα χώρους περιβάλλοντος επιχειρήσεων του τουριστικού τομέα.

Μεταξύ των έργων υποδομών, τα οποία επλήγησαν, συμπεριλαμβάνεται και ο αιματοβαμμένος, μοναδικός οδικός άξονας του νησιού, ο κατ’ ευφημισμό αποκαλούμενος Βόρειος Οδικός Άξονας της Κρήτης. Πέραν των κατολισθήσεων πρανών που έχουν πραγματοποιηθεί και συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, σε όλο το μήκος του, υπάρχει κατάρρευση του ίδιου του Οδικού Άξονα στην περιοχή Μεγάλα Χωράφια της Π.Ε. Χανίων, με αποτέλεσμα η διεξαγωγή της κυκλοφορίας να πραγματοποιείται, εκ περιτροπής, από ένα ΜΟΝΟ ρεύμα κυκλοφορίας.

Στους επιχειρηματίες και γενικότερα τους κατοίκους της Κρήτης υπάρχει έντονη αγωνία και προβληματισμός όσον αφορά στον τρόπο και τον χρόνο αποκατάστασης των ζημιών των φυσικών καταστροφών, ιδιαίτερα των έργων υποδομής.

Ενόψει, μάλιστα, της επικείμενης έναρξης της τουριστικής περιόδου, ο προβληματισμός είναι ακόμη μεγαλύτερος, σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα, όχι και τόσο, ενθαρρυντικά σημεία για τη συνέχιση της θετικής αύξησης του τουρισμού, από πλευράς κρατήσεων, αφού ο τουρισμός, η αποκαλούμενη και βαριά βιομηχανία, αποτελεί την κύρια πηγή εσόδων της Κρήτης.

Αναμφισβήτητα, μέχρι σήμερα, η Κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί θετικά στην προσπάθεια αντιμετώπισης των καταστροφικών συνεπειών των φυσικών φαινομένων. Ήδη όλοι οι Δήμοι της Π.Ε. Χανίων και οι Δήμοι, εκτός του Δήμου Ανωγείων, της Π.Ε. Ρεθύμνης έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Δυστυχώς, όμως, τα μέτρα αυτά δεν είναι αρκετά και θα πρέπει να ληφθούν ακόμη περισσότερα ώστε να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος για την πρωτογενή, τη δευτερογενή παραγωγή και τη τουριστική περίοδο που βρίσκεται κυριολεκτικά προ των πυλών και δεν αφήνει κανένα απολύτως περιθώριο κωλυσιεργίας.

Το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Κρήτης, με ομόφωνη απόφασή του, η οποία λήφθηκε σε συνεδρίασή του στις 13/3/2019, ομόφωνα απευθύνει δραματική έκκληση προς τα αρμόδια, τα συναρμόδια Υπουργεία και την Περιφέρεια Κρήτης για την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων και πρωτοβουλιών προκειμένου:

1.- Να πραγματοποιηθεί άμεσα, εμπεριστατωμένη και επακριβής, καταγραφή των ζημιών, από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, τόσο των υποδομών όσο και των ιδιωτών, συμπεριλαμβανομένων των παράλληλων απωλειών κερδών κλπ.

2.- Να αποζημιωθούν άμεσα και δίκαια, από εθνικούς ή και κοινοτικούς πόρους, οι πληγέντες, ιδιώτες και επιχειρηματίες, από τις φυσικές καταστροφές.

3.- Να χρηματοδοτηθεί από εθνικούς ή και κοινοτικούς πόρους η αποκατάσταση των καταστροφών στα έργα υποδομής, ιδιαίτερα των οδικών δικτύων.

4.- Να επισπευσθούν και να συντμηθούν οι διαδικασίες επιλογής μελετητών και εργολάβων αποκατάστασης ζημιών των έργων υποδομής με ειδική, για το σκοπό αυτό, νομοθετική ρύθμιση».

Το έγγραφο υπογράφεται από τον πρόεδρο του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Κρήτης, Γιώργος Γιακουμάκης.

 

Γνώμες

Στέλιος Ξεζωνάκης
«Η ώρα της ευθύνης είναι τώρα»
Γιώργος Κουμεντάκης - Ελένη Χαμογεωργάκη
Aναγεννησιακό φεστιβάλ των τελευταίων ετών: και όμως υπήρξε…

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ώρα της κάλπης

Η ώρα της κάλπης

ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΥΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ, ΤΟΥΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ...
Γιάννης Κεφαλογιάννης: «Η κάλπη θα αποτυπώσει πολιτικούς συσχετισμούς και θα δρομολογήσει εξελίξεις»

Γιάννης Κεφαλογιάννης: «Η κάλπη θα αποτυπώσει πολιτικούς συσχετισμούς και θα δρομολογήσει εξελίξεις»

Ο βουλευτής Ρεθύμνης της Νέας Δημοκρατίας μιλάει για τις εκλογές, την Ευρώπη , την αυτοδιοίκηση και την «επόμενη ημέρα»...
Νίκος Κοτζαμπασάκης: «Σύνθεση στην αυτοδιοίκηση, νέο κοινωνικό συμβόλαιο στην Ευρώπη»

Νίκος Κοτζαμπασάκης: «Σύνθεση στην αυτοδιοίκηση, νέο κοινωνικό συμβόλαιο στην Ευρώπη»

Ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ. για τις κρίσιμες εκλογές
Καθαρή εντολή ζήτησε ο Γιώργος Μαρινάκης

Καθαρή εντολή ζήτησε ο Γιώργος Μαρινάκης

Εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Θοδωρή Νίνο
Εντολή να δώσει στο Ρέθυμνο ό,τι αξίζει ζητά ο Θοδωρής Νίνος

Εντολή να δώσει στο Ρέθυμνο ό,τι αξίζει ζητά ο Θοδωρής Νίνος

Σφοδρή κριτική στον Γιώργο Μαρινάκη από τον υποψήφιο δήμαρχο
Σύνθεση και συνεργασία υπόσχεται ο Θωμάς Κρεβετζάκης

Σύνθεση και συνεργασία υπόσχεται ο Θωμάς Κρεβετζάκης

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες, αναπαλαιώσεις & ανακαινίσεις κτιρίων στο Ρέθυμνο. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρητη μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις & επισκευές κτιρίων στο Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα & σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Δεν υπάρχει ονομαστική εορτή