ΡΕΘΥΜΝΟ

Αντίθετες απόψεις για τους εμβολιασμούς και παροχή πράξεων πρωτοβάθμιας υγείας από φαρμακοποιούς

14-03-2019 09:15
Αντίθετες απόψεις για τους εμβολιασμούς και παροχή πράξεων πρωτοβάθμιας υγείας από φαρμακοποιούς

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΙΑΤΡΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Με αντίθετες απόψεις υποδέχτηκαν οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί, τα νέα δεδομένα που προκύπτουν μετά την ψήφιση τροπολογίας από το Υπουργείο Υγείας, που δίνει τη δυνατότητα στους φαρμακοποιούς να πραγματοποιούν εμβολιασμούς, εντάσσοντάς τους στο σύστημα πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας. Συγκεκριμένα, στο κείμενο της τροπολογίας αναφέρεται ότι «οι αδειούχοι φαρμακοποιοί μπορούν να προβαίνουν σε συγκεκριμένες πράξεις πρωτοβάθμιας υγείας με στόχο την απρόσκοπτη συνέχεια της φροντίδας του πληθυσμού σε πρωτοβάθμιο επίπεδο και την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού της χώρας». Εν ολίγοις, η ρύθμιση δίνει πλέον στους φαρμακοποιούς το δικαίωμα να κάνουν εμβολιασμούς, όπως για παράδειγμα για την γρίπη, αλλά και αντιτετανικό ορό, γεγονός που μετατρέπει τα φαρμακεία σε Μονάδες Πρωτοβάθμιας Υγείας. Ωστόσο, για τη διενέργεια των προαναφερόμενων πράξεων οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να λάβουν ειδική πιστοποίηση. Οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία της πιστοποίησης καθορίζονται ύστερα από γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ. Μια πρακτική που παράτυπα συμβαίνει εδώ και χρόνια, και πλέον νομιμοποιείται φέρνοντας πολλές αντιδράσεις στον ιατρικό κόσμο.

Σε ανακοινώσεις προχώρησαν οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της Κρήτης, αλλά και οι Ιατρικοί Σύλλογοι του νησιού, με την κάθε πλευρά να εκφράζει την άποψη της.

 

ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

«Ισχυρός ο ρόλος του φαρμακοποιού στην πρωτοβάθμια φροντίδα και την πρόληψη για την εποχική γρίπη»

Τον ρόλο του φαρμακοποιού στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με έμφαση στην πρόληψη από την εποχική γρίπη αναδεικνύουν σε ανακοίνωσή τους οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της Κρήτης επισημαίνοντας πως θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την βελτιστοποίηση των διαδικασιών των υπηρεσιών τους.

Με αφορμή τη νέα παγκόσμια στρατηγική για την αντιμετώπιση της γρίπης που ανακοίνωσε ο ΠΟΥ, οι φαρμακευτικοί σύλλογοι Κρήτης σε επιστολή τους προς τον Υπουργό Υγείας, Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, Ιατρικούς Συλλόγους Κρήτης αλά και την 7η ΔΥΠΕ Κρήτης, οι Φαρμακευτικών Συλλόγων της Κρήτης, επισημαίνουν:

«Οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Κρήτης επικροτούμε τη νέα παγκόσμια στρατηγική για την αντιμετώπιση της γρίπης που ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στις 11 Μαρτίου 2019 στη Γενεύη. Η νέα στρατηγική, που αφορά την περίοδο 2019-2030, έχει ως στόχο την προστασία του πληθυσμού σε όλα τα κράτη από την εποχική γρίπη, τον έλεγχο της διάδοσης της γρίπης από το ζωικό βασίλειο στους ανθρώπους καθώς και την προετοιμασία για μια μελλοντική πανδημία γρίπης.

 

Ο Π.Ο.Υ. έχει ήδη από το 2011 εκδώσει κατευθυντήριες οδηγίες (World Health Organization WHO Technical Report Series, No. 961, 2011) για τα standards των ποιοτικών φαρμακευτικών υπηρεσιών, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει πως ο φαρμακοποιός πρέπει να έχει και το ρόλο του εμβολιαστή, συμμετέχοντας σε εμβολιαστικά προγράμματα, αυξάνοντας την εμβολιαστική κάλυψη και διασφαλίζοντας την ασφάλεια των εμβολίων.

 

Παραπάνω από το 20% των φαρμακείων σε διεθνές επίπεδο (περισσότερα από 200.000 φαρμακεία) αξιοποιούνται ως κέντρα εμβολιασμού της κοινότητας, απευθυνόμενα αθροιστικά σε αντίστοιχο πληθυσμό άνω του 1 δισεκατομμυρίου ανθρώπων σε περισσότερες από 20 χώρες

 

H European Commission προωθεί προτάσεις για την απλοποίηση και τη διεύρυνση ευκαιριών στην εμβολιαστική προσφορά, συμπεριλαμβάνοντας και την αξιοποίηση δομών της κοινότητας, όπως τα φαρμακεία. Η Επιτροπή θεωρεί τους φαρμακοποιούς και τους συλλόγους τους ως σημαντικούς συνεργάτες και πολλαπλασιαστές της συλλογικής προσπάθειας να ενισχύσουν, να διευρύνουν την πρόσβαση και να αυξήσουν την εμβολιαστική κάλυψη στην ΕΕ.»

 

Στην Ελλάδα, τα φαρμακεία έχουν ενταχθεί ήδη στο δίκτυο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με το νόμο 4486/2017, ενώ το πρόσφατο νομοσχέδιο για την Υγεία συμπεριέλαβε διάταξη η οποία κάνει ρητή αναφορά στο θεσμοθετημένο ρόλο του Φαρμακοποιού στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα και ειδικότερα επισημοποιείται η δυνατότητα των φαρμακοποιών να διενεργούν τον αντιγριπικό εμβολιασμό.

 

Αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση του έργου του φαρμακοποιού στην πρόληψη έναντι της εποχικής γρίπης, που συνοψίζεται στην ενημέρωση των ομάδων υψηλού κινδύνου και ολόκληρου του πληθυσμού της κοινότητας για την ανάγκη του εμβολιασμού, την παραγγελία, την προμήθεια και την διανομή των εμβολίων, την εκτέλεση των ιατρικών συνταγών και τον εμβολιασμό των πολιτών ο οποίος πραγματοποιείται ήδη στο φαρμακείο κατά ποσοστό 90% εδώ και δεκαετίες. Οι φαρμακοποιοί ουδέποτε πραγματοποιούσαμε παιδιατρικούς εμβολιασμούς, ούτε καμία τέτοια πρόθεση έχουμε.

 

Ειδικότερα στην περιφέρεια Κρήτης, την χειμερινή περίοδο 2017-2018 διανεμήθηκαν από τα 550 φαρμακεία της Κρήτης 112.000 αντιγριπικά εμβόλια ενώ την τρέχουσα περίοδο 2018-2019 είχαμε μια αύξηση της τάξης του 7%. Καθώς όμως υπολειπόμαστε κατά πολύ του στόχου του εμβολιασμού του 75% των ομάδων υψηλού κινδύνου και επειδή η χώρα μας έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανθρώπων >65 ετών παγκοσμίως (21%), είναι άμεση ανάγκη να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, ώστε να μη συνεχίσουμε να θρηνούμε θύματα κάθε χρόνο.

 

Οι Φαρμακοποιοί της Κρήτης θα συνεχίσουμε να είμαστε στη διάθεση του κοινού που χρόνια μας αποδεικνύει την εμπιστοσύνη του, και με τη θεσμική αναγνώριση που μας παρέχεται πλέον, θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να βελτιστοποιήσουμε τις διαδικασίες των Υπηρεσιών μας κατά τα πρότυπα που έχουν θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Δημόσια Υγεία και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

 

Θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια συνεργασίας και σύμπραξης με τους υπόλοιπους Υγειονομικούς φορείς, Ιατρούς, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό - όπως άλλωστε επιβάλλουν όλοι οι Κώδικες Δεοντολογίας - ώστε η πολύπαθη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας να βρει επιτέλους το δρόμο της για το καλό των συμπολιτών μας και την ανακούφιση των Δημοσίων δομών Δευτεροβάθμιας Περίθαλψης του τόπου μας».

 

 

ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

Απόσυρση της τροπολογίας ζητούν οι γιατροί της Κρήτης

Την άμεση απόσυρση της τροπολογίας που εκχωρεί την δυνατότητα στα φαρμακοποιούς να εκτελούν εμβολιασμούς και πράξεις Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ζητούν οι Ιατρικοί Σύλλογοι της Κρήτης.

Σε ανακοίνωση, που κοινοποιείται στον Υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, αναφέρουν: «Οι Ιατρικοί Σύλλογοι της Κρήτης εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους στην τροπολογία που αιφνιδιαστικά καταθέσατε και ψηφίστηκε στην Βουλή των Ελλήνων, με την οποία εκχωρείται η δυνατότητα στα φαρμακεία να εκτελούν εμβολιασμούς και πράξεις Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Θεωρούμε απαράδεκτη και ανεύθυνη την μεθόδευση της τελευταίας στιγμής να περάσει με τέτοια προχειρότητα μια τελείως αβάσιμη επιστημονικά και επικίνδυνη ρύθμιση. Γνωρίζετε ότι ο θεράπων ιατρός είναι ο μοναδικός υπεύθυνος να αξιολογήσει την αναγκαιότητα της oποιαδήποτε ιατρικής πράξης (και του εμβολιασμού), τις ενδείξεις και τις αντενδείξεις και να αντιμετωπίσει τις ανεπιθύμητες ενέργειες από την εκτέλεσή της. Αναφέρεται ρητά στα άρθρα 1 και 2 του ισχύοντος Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας (Ν. 3418/ 2005, ΦΕΚ Α΄287/28.11.2005). Οποιαδήποτε απόφαση αντίθετη με τις διατάξεις του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας είναι άκυρη (άρθρο 338, Ν. 4512/2018, ΦΕΚ Α’ 5/17.01.2018).

 Γνωρίζετε επίσης πως κάθε πρόσωπο, το οποίο χωρίς να διαθέτει τα προβλεπόμενα κατά το νόμο προσόντα για την άσκηση της ιατρικής, και επιλαμβάνεται την διάγνωση ή και τη θεραπεία ασθενών θεωρείται ότι ασκεί παρανόμως την ιατρική (άρθρο 339 παρ.2, Ν. 4512/2018, ΦΕΚ Α’ 5/17.01.2018).

 Οι πολίτες γνωρίζουν πως ο εμβολιασμός είναι ιατρική πράξη. Γνωρίζουν πως απαιτείται, όπως σε όλες οι ιατρικές πράξεις, η αξιολόγηση της υγείας τους με την λήψη του ιστορικού και την φυσική εξέταση που μόνο γιατρός μπορεί να τις κάνει, κανείς άλλος.

 Κύριε Υπουργέ,

η Χώρα μας κατέχει την μοναδικότητα στον δυτικό κόσμο να χορηγούνται όλα τα φάρμακα, ακόμα και τα αντιβιοτικά, από τα φαρμακεία χωρίς συνταγή γιατρού με δραματικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη ανθεκτικών μικροβίων και φαρμακευτικών και ανεπιθύμητων ενεργειών. Αναμέναμε από την πολιτεία, να λάβει υπόψη τις συνεχείς αναφορές μας, και να θεσπίσει αυστηρούς κανόνες άμεσα για την αντιμετώπιση της επικίνδυνης και αντιεπιστημονικής αυτής πρακτικής για την δημόσια υγεία.

 Με αυτό το νομοθετικό πυροτέχνημα, ομολογείτε εμφατικά την αποτυχία της πολυδιαφημισμένης μεταρρύθμισης των ΤΟΜΥ. Οι γιατροί δε συμμετέχουν στις προκηρύξεις, οι πολίτες διαμαρτύρονται για ταλαιπωρία, γραφειοκρατία και τεράστιες αναμονές κι εσείς εντάσσετε τα φαρμακεία στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα, θέτοντας σε κίνδυνο την δημόσια υγεία. Αλήθεια ποιός θα αντιμετωπίσει τις ανεπιθύμητες ενέργειες ιατρικών πράξεων που εκτελούνται από «κάτι σαν γιατρούς»;

Όσοι, δήθεν, προβληματίζονται για την φυγή στο εξωτερικό των νέων ιατρών, ενώ θεωρούν “στρέβλωση’’ τον μεγάλο αριθμό των γιατρών και συνεχίζουν με τέτοιες πρακτικές απαξίωσης του ιατρικού έργου, αντί να αξιοποιήσουν το πολύτιμο αυτό δυναμικό, δεν συνεισφέρουν ούτε στην μείωση της φυγής τους, ούτε φυσικά στην επιστροφή τους στην πατρίδα.

Κε Υπουργέ,

η τακτική του αιφνιδιασμού του ιατρικού κόσμου και η υποβάθμιση της επιστημονικής και επαγγελματικής υπόστασης των γιατρών αποτελεί μια λανθασμένη επιλογή.

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας έχει ανάγκη από όραμα, προγραμματισμό, τομές, συνεννόηση και συναίνεση, χωρίς ιδεοληψίες και εμμονές. Δεν έχει ανάγκη από άλλες αντιπαλότητες. Απαιτεί τολμηρές αποφάσεις (όχι τροπολογίες της στιγμής) με έμφαση στην πρόληψη, αξιοποιώντας τους Ενωσιακούς πόρους προς αυτή την κατεύθυνση».

Την επιστολή υπογράφουν οι:

Γεώργιος Στεφανάκης, Ιατρικός Σύλλογος Ρεθύμνου

Κωνσταντίνος Νικολαράκης, Ιατρικός Σύλλογος Λασιθίου

Ιωάννης Κατσαράκης, Ιατρικός Σύλλογος Σητείας

Παρασκευή Ορφανουδάκη, Ιατρικός Σύλλογος Χανίων

Χάρης Βαβουρανάκης, Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου

Γνώμες

Δέσποινα Μαυράκη - Μαύρου
Πολιτισμική ταυτότητα… επενδύουμε σ’ αυτήν;
Μαριάννα Καμπουρούδη
Γιατί πατάνε τα όνειρά μας;
Μανόλης Πενθερουδάκης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός
Θοδωρής Δουλουμπέκης, υποψήφιος ευρωβουλευτής – ακούστε τη φωνή της νέας γενιάς

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες, αναπαλαιώσεις & ανακαινίσεις κτιρίων στο Ρέθυμνο. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρητη μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις & επισκευές κτιρίων στο Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα & σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Φωτεινή, Φώτω, Φώφη, Φωτούλα, Φαίη Μαρκιανή, Μαρκιάνα Παλλαδία, Παλαδία, Παλλάδα, Παλάδα