ΕΛΛΑΔΑ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

AirBnB: «Νικητές» οι προσιτές περιοχές

11-07-2019 17:23
AirBnB: «Νικητές» οι προσιτές περιοχές

Τα υποβαθμισμένα ακίνητα αποδίδουν περισσότερο στις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Της Τέτης Ηγουμενίδη - Ναυτεμπορική

 Καθώς η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων ωριμάζει σημειώνονται ανατροπές. Οι περισσότερο κερδισμένοι δεν είναι ιδιοκτήτες που έχουν ακίνητα στις αποκαλούμενες «καλές» περιοχές όπως το Κουκάκι, η Ακρόπολη, η Πλάκα, το Ζάππειο και το Κολωνάκι. Κερδισμένοι είναι οι ιδιοκτήτες που αποφάσισαν να αξιοποιήσουν τα ακίνητά τους σε υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου, τις οποίες λίγοι τις επέλεγαν έως πρόσφατα ακόμη και για μακροχρόνια μίσθωση.

Όπως σημειώνει στη «Ν» ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates, Θέμης Μπάκας, «η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων καθοδηγείται κατά βάση από τους επενδυτές, εγχώριους αλλά και αλλοδαπούς, κυρίως Ισραηλινούς, Κινέζους, Τούρκους, οι οποίοι αγόρασαν πλήθος ακινήτων στον Άγιο Κωνσταντίνο, την Πλατεία Βάθης, την Κυψέλη, την Πλατεία Αττικής σε τιμές από 600 έως 800 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Τα ακίνητα αυτά ανακαινίστηκαν και διατίθενται πλέον στις πλατφόρμες τύπου AirBnB σε συμφέρουσες τιμές».

Σύμφωνα με τον ίδιο «ένας επενδυτής που αγόρασε ένα διαμέρισμα 40 τετραγωνικών μέτρων σε αυτές τις περιοχές με 20.000 ευρώ κι έδωσε 10.000 ευρώ να το ανακαινίσει, δύναται να το διαθέτει στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης προς 25 ευρώ την ημέρα. Ο επενδυτής είναι ικανοποιημένος με απόδοση που φτάνει και ξεπερνά το 10%, αρκεί να αναλογιστούμε πως τα συνήθη ακίνητα σε μακροχρόνιες μισθώσεις έχουν απόδοση 4% έως 5%».

Βάσει των στοιχείων της E-Real Estates:

  1. Η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων μετακινήθηκε σε περιοχές που υπήρχε η δυνατότητα αγοράς ακινήτων έναντι τιμήματος έως 800 ευρώ το τ.μ. που έχρηζαν ανακαίνισης. Έπειτα από τη ραγδαία αύξηση των τιμών στις αρχικές περιοχές της βραχυχρόνιας μίσθωσης, οι επενδυτές έστρεψαν το ενδιαφέρον τους σε περιοχές όμορες - πλησίον του κέντρου που μπορούσαν να βρουν οικονομικά ακίνητα.
  2.  Οι ταξιδιώτες που χρησιμοποιούν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν προκαθορισμένο - συγκεκριμένο ποσό να διαθέσουν για την ενοικίαση ακινήτου, με αποτέλεσμα όταν οι τιμές αυξάνουν σε κάποιες περιοχές να στρέφονται σε φθηνότερες επιλογές. Δεν τους ενδιαφέρει αν το ακίνητο που θα επιλέξουν είναι δίπλα στο Μουσείο της Ακρόπολης ή δίπλα στο Σύνταγμα. Τους ενδιαφέρει το ακίνητο να είναι οικονομικό και να έχει πρόσβαση στο μετρό και στα λεωφορεία (βασικά στοιχεία με βάση τα οποία κάνουν την επιλογή τους).
  3. Η απόδοση (το πηλίκο που προκύπτει από την αξία της ακίνητης περιουσίας μαζί με τους φόρους και τα λοιπά έξοδα διατήρησής της, σε σχέση με το ετήσιο εισόδημα που αποδίδουν) δείχνει πως στις ακριβές περιοχές η βραχυχρόνια μίσθωση δεν είναι όσο συμφέρουσα ήταν αρχικά, πριν δηλαδή εξαπλωθεί σε περισσότερα σημεία της πόλης (με φθηνότερες τιμές). Σε πολλές περιπτώσεις οι μειώσεις των εκτιμώμενων μηνιαίων εισοδημάτων από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στις καλές - γνωστές περιοχές αγγίζουν φέτος το 25% σε σχέση με το 2018.

Γνώμες

Νίκος Μολδοβανίδης
3.577 λέξεις
Νίκος Μολδοβανίδης
Ορκωμοσία

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

'Eλαβε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση

'Eλαβε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση

«Αυλαία» των προγραμματικών δηλώσεων με ονομαστική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα

«Αυλαία» των προγραμματικών δηλώσεων με ονομαστική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα

Ελάχιστη βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ το 10

Ελάχιστη βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ το 10

Ικανοποίηση Κεφαλογιάννη για το σχέδιο διάσωσης της CretaFarms

Ικανοποίηση Κεφαλογιάννη για το σχέδιο διάσωσης της CretaFarms

Την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις αναφορικά με την ολοκλήρωση του πρώτου βήματος για τη διάσωση της εταιρείας CretaFarms εξέφρασε ο υφυπουργός Μεταφορών και...
Σε εφαρμογή το σχέδιο διάσωσης της Creta Farms

Σε εφαρμογή το σχέδιο διάσωσης της Creta Farms

Σε λιγότερα από δύο εικοσιτετράωρα από τότε που ανέλαβε την υπόθεση της Creta Farms, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης κατάφερε να πείσει...
Τέλος το τσιγάρο στους δημόσιους χώρους

Τέλος το τσιγάρο στους δημόσιους χώρους

Τι προβλέπει ο αντικαπνιστικός νόμος

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr κατασκευή ιστοσελίδων

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Eurocars.gr Rent a Car in Rethymno

Rent a car in Rethymno, Crete. Rent a car Chania airport, Heraklion airport car hire. Crete, Economy Car rental service Rethymno.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες Ρέθυμνο, αναπαλαιώσεις κτιρίων. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρηση μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις κτιρίων Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα, σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Μαγδαληνή, Μάγδα, Μαγδούλα, Μαγδαλένα, Μαγδαλένια, Μαγδαλή, Μαγδάλω Μαρκέλλα, Μαρκέλα, Μαρκελλή, Μαρκελή Μαριλένα