ΓΝΩΜΕΣ

Ψηφίζει καλύτερα όποιος κατανοεί τους συμβολισμούς

15-03-2019 10:32
Δημήτρης Περβολιανάκης
Ψηφίζει καλύτερα όποιος κατανοεί τους συμβολισμούς

Για τον Δρομέα του Βαρώτσου έχουν συζητηθεί όλες οι πτυχές του θέματος. Έγινε η συνάντηση ή δεν έγινε. Προτάθηκε η ανταλλαγή ή δεν προτάθηκε. Μπορεί ή δεν μπορεί να γίνει η μεταφορά. Αξίζουν οι Σκοπιανοί αυτή την ανταλλαγή ή δεν την αξίζουν. Θα ταιριάζει στην πλατεία των Σκοπίων ο Δρομέας ή δεν θα ταιριάζει. Θα λείψει το έργο από τους Αθηναίους ή δεν θα λείψει. Για το θέμα που έφερε στην επικαιρότητα η αποκάλυψη του δημιουργού έχουν συζητηθεί όλες οι πτυχές. Εκτός από μία. Τη συμβολική. Και ενδεχομένως την πιο ουσιαστική. Που κρύβεται επιμελώς κάτω από το χαλάκι, για να μην αντιληφθεί τη δυσάρεστη αλήθεια το εκλογικό σώμα που σε λίγους μήνες θα βρεθεί μπροστά στις κάλπες.

Από το πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών οι δύο χώρες εισέρχονται σε περίοδο γόνιμης και αγαστής συνεργασίας. Της συνεργασίας που θεωρητικά είναι ένα πράγμα αμφίδρομο. Αλλά στο γράμμα της Συμφωνίας η «συνεργασία» φαίνεται ότι υπήρξε μόνο μονόδρομη. Διότι μόνο η Ελλάδα «συνεργάστηκε». Έδωσε. Ενώ οι Σκοπιανοί μόνο ωφελήθηκαν. Πήραν. Στην πρόσφατη ανάρτηση του Νικολά Ντιμιτρόφ διαβάζω: «Είμαστε Μακεδόνες, μέλη του Μακεδονικού Λαού, που μιλάμε την Μακεδονική γλώσσα». Αμέσως μετά παραπέμπει στη Συμφωνία των Πρεσπών, για να εξηγήσει ότι το δικαίωμά του να αναφέρεται σε «Μακεδονία», «Μακεδόνες» και «Μακεδονικό Λαό» αναγνωρίζεται στη Συμφωνία.

Όλη η ουσία της Συμφωνίας είναι το άρθρο 7. Κατά την ταπεινή μου γνώμη. Κάθε φορά που το διαβάζω και διαπιστώνω πόσο προσεκτικά διατυπωμένο είναι και πόσα πράγματα εμπεριέχει συμπυκνωμένα (σε αντίθεση με άλλα προχειρογραμμένα άρθρα), νιώθω ότι οι άνθρωποι ξόδεψαν πολύ χρόνο και πολύ κόπο, μέχρι να καταλήξουν στις συγκεκριμένες διατυπώσεις. Δεν είναι τυχαίο που ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων παραπέμπει σε αυτό. Όπως γράφει χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του, «το άρθρο 7 αποτελεί τον πυλώνα της Συμφωνίας των Πρεσπών, διότι εισάγει τη διαφορετική αντίληψη των όρων "Μακεδονία" και "Μακεδόνες" που για εμάς σημαίνουν ένα πράγμα και για την Ελλάδα κάτι διαφορετικό».

Όπως διευκρινίζει πάνω στο άρθρο 7, για τους συμπατριώτες του «Μακεδονία» είναι η «επικράτεια» του «Δεύτερου Μέρους» (7.3), «Μακεδόνες» είναι ο «πληθυσμός» του «Δεύτερου Μέρους» (7.3) και γλώσσα τους είναι η «Μακεδονική που ανήκει στην ομάδα των Νότιων Σλαβικών Γλωσσών» (7.4). Για τον Ντιμιτρόφ (και το γράμμα της Συμφωνίας) δηλαδή «Μακεδονία» είναι ολόκληρη η επικράτεια της χώρας του και οι «Μακεδόνες» που κατοικούν σε αυτή είναι «εθνικά Μακεδόνες» που έχουν «τη δική τους ιστορία, πολιτισμό και κληρονομιά, διακριτώς διαφορετικά» (7.3) από την ιστορία, τον πολιτισμό και την κληρονομιά των κατοίκων της «ελληνικής περιοχής της Μακεδονίας» (όπως γράφει) που είναι «εθνικά Έλληνες» (όπως γράφει), «μιλούν την ελληνική γλώσσα» (όπως γράφει) και έχουν σχέση μόνο «με τον ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία, την κουλτούρα και την κληρονομιά» (όπως γράφει).

Αφού εμείς εδώ στην Ελλάδα, υπό την ευγενική απόπειρα συγκάλυψης Συμπολίτευσης και ενός μέρους της Αντιπολίτευσης, δεν μπορούμε να καταλάβουμε ή κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε, έρχεται ο ίδιος ο Σκοπιανός Ντιμιτρόφ και μάς το λέει – για την ακρίβεια μάς το γράφει στο Facebook – τόσο ξεκάθαρα. Ότι δηλαδή η Συμφωνία των Πρεσπών αναγνωρίζει τους συμπατριώτες του ως «Μακεδονικό Έθνος» και την επικράτεια της χώρας του ως «Μακεδονία», ενώ οι κάτοικοι της «βόρειας περιοχής του Πρώτου Μέρους» είναι μόνο Έλληνες (εθνικά) που κατοικούν στην ελληνική Μακεδονία που είναι μόνο «περιοχή» (7.2) και όχι «επικράτεια» (7.3), όπως ισχύει για τη δική του χώρα. Και αν λάβουμε υπόψη μας και τον συνειρμό που παράγει ο επιθετικός προσδιορισμός στο αναγνωρισμένο «Βόρεια Μακεδονία» της κρατικής οντότητας, γίνεται εύκολα αντιληπτό για ποιο λόγο η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί το αποτέλεσμα μιας «συνεργασίας μονόδρομης», στη διάρκεια της οποίας η Ελλάδα μόνο έχασε/έδωσε και οι Σκοπιανοί μόνο κέρδισαν/πήραν. Οι ίδιοι οι Σκοπιανοί μάς τα λένε πλέον. Αλλά ένα μέρος της επιστημονικής διανόησης της χώρας μας, που αμείβεται από τους δυσβάσταχτους φόρους του Έλληνα φορολογούμενου, βλέπει οφέλη για την Ελλάδα. Όντας μονόφθαλμα στρατευμένο στην ιδεολογική και προπαγανδιστική σκοπιμότητα των ανθρώπων που προκάλεσαν αυτή την αδιανόητη ζημιά στον ελληνισμό. Αλλά σήμερα ζητούν πάλι την ψήφο μας. Διότι οι εποχές είναι οικονομικά δύσκολες και ποιος τρέχει τώρα να ψάχνει νέα δουλειά μετά το ωραίο και άνετο βουλευτιλίκι…

Αυτά αναφέρει το γράμμα της Συμφωνίας των Πρεσπών και τώρα επιστρέφω και στο πνεύμα. Σύμφωνα με το οποίο οι δύο χώρες εισέρχονται σε περίοδο γόνιμης και αγαστής συνεργασίας. Που υποτίθεται ότι επιβεβαιώνεται με γενναιόδωρες πολιτιστικές ανταλλαγές συμβολικού χαρακτήρα. Κάθε χώρα δηλαδή να δώσει στην άλλη κάτι δικό της. Και τι σκέφτηκαν η κυρία Μυρσίνη Ζορμπά και τα άλλα άρρωστα μυαλά των εγκάθετων που έχουμε την ατυχία να διαχειρίζονται τις κρίσιμες εθνικές υποθέσεις μας; Εμείς να δώσουμε στους Σκοπιανούς κάτι δικό μας. Τον Δρομέα του Βαρώτσου. Και οι Σκοπιανοί να δώσουν σε εμάς κάτι ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ. Τον... Αλέξανδρο του Φιλίππου. Διότι τελικά στην πολιτική οι συμβολισμοί έχουν τη μεγαλύτερη σημασία. Πίσω από τους συμβολισμούς κρύβονται οι μεγαλύτερες αλήθειες για την ουσία των πραγμάτων. Και του τρόπου που σκέφτονται όσοι αποφασίζουν για εμάς χωρίς να μας υπολογίζουν. Και όποιος μπορεί να κατανοεί τους συμβολισμούς μπορεί να κάνει και καλύτερες επιλογές την ώρα της κάλπης.

Γνώμες

Δέσποινα Μαυράκη - Μαύρου
Πολιτισμική ταυτότητα… επενδύουμε σ’ αυτήν;
Μαριάννα Καμπουρούδη
Γιατί πατάνε τα όνειρά μας;
Μανόλης Πενθερουδάκης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός
Θοδωρής Δουλουμπέκης, υποψήφιος ευρωβουλευτής – ακούστε τη φωνή της νέας γενιάς

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες, αναπαλαιώσεις & ανακαινίσεις κτιρίων στο Ρέθυμνο. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρητη μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις & επισκευές κτιρίων στο Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα & σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Φωτεινή, Φώτω, Φώφη, Φωτούλα, Φαίη Μαρκιανή, Μαρκιάνα Παλλαδία, Παλαδία, Παλλάδα, Παλάδα