ΓΝΩΜΕΣ

Πως θα γίνει το πρώτο μεγάλο βήμα για χτίσιμο πραγματικά ευρωπαϊκού κράτους.

20-07-2019 09:10
ΚΩΣΤΑΣ Ν. ΠΟΛΥΧΡΟΝΑΚΗΣ
Πως θα γίνει το πρώτο μεγάλο βήμα για χτίσιμο πραγματικά ευρωπαϊκού κράτους.

          Δύο ήταν τα παράπονα των ξένων από την αρχή της κρίσης που μας ανάγκασε να προσφύγουμε σε αυτούς για δανεικά (αφού οι αγορές μας είχαν κλείσει την πόρτα), και τα δύο κατά τη γνώμη μου ντροπιαστικά για τη χώρα μας. Το πρώτο ήταν η οικειοποίηση του προγράμματος ή διαφορετικά, η άρνηση μας να προτείνουμε το οτιδήποτε θα μείωνε τις δαπάνες, δηλαδή το μέγεθος του κράτους μας. Το χαρακτηρίζω ντροπιαστικό γιατί ήταν σα να τους λέγαμε, «κοιτάτε να δείτε, εμείς είμαστε συνηθισμένοι έτσι και αφού τα λεφτά δεν μας φτάνουν και δεν βρίσκουμε δανεικά, τότε πρέπει να μας δανείζετε εσείς». Το δεύτερο ήταν η περίφημη «αποκομματικοποίηση» του κράτους, η αντιστροφή της επέλασης του εκάστοτε κομματικού μηχανισμού που «κατακτά» την εξουσία. Και μόνο το ότι το θέμα αναφέρεται γραπτώς στο μνημόνιο που υπογράψαμε θα έπρεπε να είναι αρκετό για να ντραπούμε.

          Η Δημόσια Διοίκηση είναι ο ακρογωνιαίος λίθος κάθε κράτους, αφού εκεί χτυπά η καρδιά του κράτους, όπως ακριβώς το κτίριο της διοίκησης σε μια βιομηχανία ή των κεντρικών γραφείων μιας πολυεθνικής. Μπορείτε να φανταστείτε μια εταιρία ο πελάτης της οποίας για να εξυπηρετηθεί θα πρέπει να χάνει το χρόνο του και να δοκιμάζει τα όρια της υπομονής του; Πιστεύετε πως αυτός ο πελάτης να συνέχιζε να προτιμά την ίδια εταιρία ή μήπως θα έψαχνε να εξυπηρετηθεί κάπου αλλού; Μπορεί με την πάγια «εξυπηρέτηση» που το ανάπηρο κράτος μας προσφέρει να έχουμε πάθει Μιθριδατισμό σε σημείο να μας φαίνονται όλα αυτά φυσιολογικά, για όποιον έχει ζήσει σε οποιοδήποτε ξένο κράτος όμως, ακόμα και στα πρώην κομουνιστικά, η κατάσταση μας απλά δεν ανέχεται. Η Δημόσια Διοίκηση λοιπόν, ή σωστότερα η εύρυθμη λειτουργία της, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για να ξεφύγουμε από τη στασιμότητα και να επιστρέψει η χώρα σε ισχυρή ανάπτυξη. Πώς όμως μπορεί αυτό να γίνει όταν σε κάθε αλλαγή κυβέρνησης οι κομματικοί στρατοί είναι έτοιμοι για έφοδο στα «χειμερινά ανάκτορα;». Πως μπορούμε να αποκτήσουμε ισχυρή και με καλή λειτουργία δημόσια διοίκηση τη στιγμή που όλοι οι «ατυχήσαντες» πολιτευτές, οι προσφέροντες με το αζημίωτο εθελοντική εργασία (όχι πως δεν υπάρχουν και τέτοιοι) και φυσικά η μεγάλη παθογένεια του πολιτικού μας συστήματος, τα σόγια με τους δεκάδες περιφερόμενους σαν αρνιά προς θυσία σταυρούς που περιμένουν να λάβουν την «δίκαιη» ανταμοιβή τους.

          Δεν μπορώ να γνωρίζω ποιο θα είναι τελικά το αποτέλεσμα των προσπαθειών του Κυριάκου για βελτίωση της κατάστασης, οι πρώτες του κινήσεις πάντως δείχνουν πως ναι μεν κρατά ισορροπίες, δεν είναι όμως και δέσμιος τους. Αν πάντως  καταφέρει να ανεξαρτητοποιήσει κάποιες έστω υπηρεσίες από τις πολιτικές παρεμβάσεις, με ισχυρές και ανεξάρτητες ηγεσίες, θα έχει γίνει ένα μεγάλο βήμα για χτίσιμο πραγματικά ευρωπαϊκού κράτους.            

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr κατασκευή ιστοσελίδων

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Eurocars.gr Rent a Car in Rethymno

Rent a car in Rethymno, Crete. Rent a car Chania airport, Heraklion airport car hire. Crete, Economy Car rental service Rethymno.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες Ρέθυμνο, αναπαλαιώσεις κτιρίων. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρηση μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις κτιρίων Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα, σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Αγαθόνικος Θεοπρέπιος, Θεοπρεπής, Θεοπρεπία, Θεοπρεπή