ΓΝΩΜΕΣ

Ο τουρισμός, το brand Ελλάδα και η διαχείριση της εικόνας…

20-06-2019 09:10
ΚΩΣΤΑΣ Ν. ΠΟΛΥΧΡΟΝΑΚΗΣ
Ο τουρισμός, το brand Ελλάδα και η διαχείριση της εικόνας…

Καθώς η ταξική επαναστατικότητα της ηρωικής δεκαετίας του ’80 εξαντλήθηκε στην «προστασία» των εργαζόμενων στα ακμαία τότε εργοστάσια (ελαστικών, ψυγείων, αυτοκινήτων), ο εβρισκόμενος στα σπάργανα τουρισμός κατά κάποιο τρόπο «γλύτωσε». Τότε ακόμα δεν μπορούσαμε να το αντιληφθούμε, σήμερα όμως γνωρίζουμε ότι η ανάπτυξη του τουρισμού οφείλεται και στο ότι ο κακώς νοούμενος συνδικαλισμός, ο ακραία διεκδικητικός που καταστρέφει επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας έμεινε μακριά από τα ξενοδοχεία.  

Ο τουριστικός κλάδος αναπτύσσεται με «τρελούς» ρυθμούς τα τελευταία χρόνια και όπως παραδέχονται όλοι οι ειδικοί του κλάδου αυτό θα συνεχιστεί. Η ανάπτυξη αυτή οφείλεται στις τεχνολογικές εξελίξεις, στις καινοτομίες που η επιστήμη δημιούργησε επιτρέποντας σε ολοένα και περισσότερους ανθρώπους να γνωρίζουν τον μαγικό κόσμο των ταξιδιών, καθώς φυσικά και το ίντερνετ που μας «έφερε» εικόνες από τόπους έως τότε μακρινούς και μαγικούς, στο κινητό μας τηλέφωνο. Σταδιακά και εντελώς φυσικά οι διακοπές μετατράπηκαν από απόλαυση της μεσαίας - ανώτερης τάξης της Βόρειας Ευρώπης, σε απαραίτητη διασκέδαση σχεδόν του συνόλου των ευρωπαϊκών νοικοκυριών και όχι μόνο. Αποτέλεσμα, το «μοίρασμα» της διασκέδασης αυτής σε περισσότερες περιόδους, μειώνοντας συνακόλουθα τις ανά ταξίδι διανυκτερεύσεις. Το μέτρημα λοιπόν της κατά Κεφαλήν Δαπάνης των εισερχόμενων τουριστών ανά ταξίδι είναι για να το πούμε απλά, λάθος. Το σωστό είναι (όπως δείχνει και παλαιότερη μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ), να μετράμε τη Μέση Ημερήσια Δαπάνη των τουριστών και εκεί όπως η ίδια μελέτη δείχνει (συγκρίνοντας μας με πολύ πιο αναπτυγμένη Ισπανία), δεν πάμε και τόσο άσχημα, ειδικά από τους τουρίστες των παραδοσιακών μας αγορών. Ηθικό δίδαγμα: Πρόσεχε τον παλιό σου πελάτη γιατί το να ψάχνεις για νέο (πελάτη) σου στοιχίζει πολύ ακριβότερα.

          Εν κατακλείδι, παρά τα περιοδικά σκαμπανεβάσματα η πορεία του τουρισμού στην πατρίδα μας είναι ανοδική και θα παραμείνει έτσι, ένα παραπάνω αν το τουριστικό προϊόν φορολογηθεί ανταγωνιστικά. Ειδικά για το νησί, τα μεγέθη θα εκτοξευθούν μόλις ολοκληρωθούν οι νέες υποδομές του αεροδρομίου και (ας ελπίζουμε), του οδικού δικτύου. Τώρα, για να αυξηθούν τα χρήματα που ξοδεύουν οι επισκέπτες μας είναι σαφές ότι πρέπει να δημιουργήσουμε επιμέρους τουριστικά προϊόντα τα οποία θα στοχεύουν σε πιο χοντρά πορτοφόλια, αλλά και σε μήνες που ο μαζικός τουρισμός «αργεί». Να δημιουργήσουμε, όπως η πρόσφατη μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ για την αξιολόγηση του τουριστικού brand «Ελλάδα» δείχνει, «ένα πιο σύνθετο προϊόν με υψηλότερα ποιοτικά χαρακτηριστικά». Τώρα, πως το άχρηστο υπουργείο Τουρισμού μπορεί να καταρτίσει και να επιβλέψει ένα τέτοιο στρατηγικό σχέδιο που θα απευθύνεται σε τόσο ανόμοιους τουριστικούς προορισμούς δεν γνωρίζω. Μια καλή ιδέα θα ήταν να το αναθέσουν στις περιφέρειες. Ως τότε βέβαια καλό θα ήταν να προσέχουμε την εικόνα μας. Το να συναντούν στη βόλτα τους οι τουρίστες ξεχειλισμένους κάδους σκουπιδιών, δεν είναι και ότι καλύτερο…

Γνώμες

Νίκος Μολδοβανίδης
3.577 λέξεις
Νίκος Μολδοβανίδης
Ορκωμοσία

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr κατασκευή ιστοσελίδων

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Eurocars.gr Rent a Car in Rethymno

Rent a car in Rethymno, Crete. Rent a car Chania airport, Heraklion airport car hire. Crete, Economy Car rental service Rethymno.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες Ρέθυμνο, αναπαλαιώσεις κτιρίων. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρηση μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις κτιρίων Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα, σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Μαγδαληνή, Μάγδα, Μαγδούλα, Μαγδαλένα, Μαγδαλένια, Μαγδαλή, Μαγδάλω Μαρκέλλα, Μαρκέλα, Μαρκελλή, Μαρκελή Μαριλένα