ΓΝΩΜΕΣ

Μετράμε αντίστροφα

15-03-2019 10:10
Νικος Μολδοβανίδης
Μετράμε αντίστροφα

-Ένα είναι δεδομένο. Μέχρι την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών οι ευρωπαίοι εταίροι ήταν πολύ “large” με την παρούσα κυβέρνηση. Όλο επαίνους, χτυπήματα στην πλάτη και καλά λόγια. Βέβαια με τα λόγια δεν χορταίνει κανείς και είναι ανέξοδα. Τα λες, περνάς καλά και ξεμπερδεύεις. Ακριβώς μετά την συμφωνία άλλαξε το τροπάριο. Τα καλά λόγια έγιναν «ναι μεν, αλλά». Δεν περνάνε οι 120 δόσεις και άλλα παρόμοια. Τελευταίο χτύπημα το 1 δις ευρώ που δεν δίνεται στην χώρα μας γιατί δεν προωθούνται οι μεταρρυθμίσεις.

-Επειδή πολλοί σηκώνουν αδιάφορα τους ώμους και σκέφτονται περίεργα θα ήθελα να σας εξηγήσω τί ακριβώς είναι αυτό το 1 δις που δεν εκταμιεύθηκε ακόμα. Ξεκινάμε από το ότι δεν ήταν δάνειο. Δεν ήταν δηλαδή χρήματα που θα τα επιστρέφαμε, έστω και με ελάχιστο τόκο. Ήταν ένα «δώρο» από τα ελληνικά ομόλογα που «διακρατούν» η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες των ευρωπαϊκών χωρών. Η μοναδική προϋπόθεση ήταν εμείς να έχουμε εκπληρώσει μια σειρά από μέτρα ως μετα-μνημονιακές υποχρεώσεις. Ως είθισται δεν τις εκπληρώσαμε και δεν μας έδωσαν τα λεφτά, τουλάχιστον προς το παρόν.

- Αυτό το 1 δις θα μπορούσε να το χαρεί η ελληνική κοινωνία με τη μείωση κατά 1 δις της βαριάς της φορολόγησης. Σκεφτείτε ότι ο ΕΝΦΙΑ είναι περίπου 2,5 δις. Τι έκανε η ελληνική κυβέρνηση. ΤΙΠΟΤΑ. Δεν την ενδιέφερε αυτή η ελάφρυνση της ελληνικής κοινωνίας. Δεν προχώρησε έγκαιρα μια σειρά από θέματα για τα οποία ήξερε ότι θα αξιολογηθεί για να πάρει αυτό το 1 δις. Αυτό που την ενδιαφέρει είναι οι προεκλογικές νέες προσλήψεις.

-Θα ξεκινήσουν πάλι τα δράματα και η αναπαραγωγή του μύθου των «κακών Ευρωπαίων», που δε δείχνουν αλληλεγγύη. Πώς όμως γίνεται και είναι κακοί ή καλοί οι ευρωπαίοι εταίροι μας όταν έχουν τελειώσει τα μνημόνια και είμαστε στον δρόμο προς τις αγορές. Και αυτό το παραμύθι κοντεύει να εξατμισθεί. Με ορίζοντα, έστω τον Οκτώβριο για εκλογές είναι λογικό ότι δύναται να επηρεάσει την εκλογική πελατεία του Σύριζα να καθυστερεί. Οτιδήποτε θεωρεί η κυβέρνηση πως μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά στις εκλογικές της επιδόσεις το θάβουν. Με κάθε μέσο.

-Και αν ακόμα έχουμε 7 μήνες ως τις εθνικές εκλογές, το δεδομένο είναι ότι στις 26 Μάιου, σε 60 μέρες περίπου δηλαδή, θα έχουμε και τις Ευρωεκλογές και τις εκλογές για την αυτοδιοίκηση. Από τις κινήσεις απελπισίας που κάνει το κυβερνών κόμμα με διευρύνσεις στο σοσιαλδημοκρατικό χώρο και την αναφορά των πρώτων ονομάτων δείχνουν ξεκάθαρα πως η προτεραιότητα δεν είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας ή η ελάφρυνση της ελληνικής κοινωνίας π.χ. από φόρους 1 δις, αλλά το πώς επικοινωνιακά θα παραμείνει μια δεύτερη πολιτική δύναμη -έστω σημαντικά ηττημένη.

-Τα ονόματα γόνων παλιών «δοξασμένων» ονομάτων ή το βαρύ όνομα του υιού Κόκκαλη με έρεισμα στις λαϊκές μάζες των φίλων του Ολυμπιακού δείχνουν, αν μη τι άλλο, μεγάλη ζέση για τα αποτελέσματα των πρώτων εκλογών. Μετράμε αντίστροφα λοιπόν. Και η κυβέρνηση το ίδιο.

Καλημέρα

Γνώμες

Νίκος Μολδοβανίδης
3.577 λέξεις
Νίκος Μολδοβανίδης
Ορκωμοσία

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr κατασκευή ιστοσελίδων

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Eurocars.gr Rent a Car in Rethymno

Rent a car in Rethymno, Crete. Rent a car Chania airport, Heraklion airport car hire. Crete, Economy Car rental service Rethymno.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες Ρέθυμνο, αναπαλαιώσεις κτιρίων. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρηση μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις κτιρίων Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα, σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Δεν υπάρχει ονομαστική εορτή