ΓΝΩΜΕΣ

Λύση του κυκλοφοριακού μέσω της αποκέντρωσης;

14-05-2019 09:11
ΚΩΣΤΑΣ Ν. ΠΟΛΥΧΡΟΝΑΚΗΣ
Λύση του κυκλοφοριακού μέσω της αποκέντρωσης;

Έως και πριν από λίγο καιρό όλοι συμφωνούσαμε ότι το κυκλοφοριακό στο σύνολο του, η χελωνιαία ταχύτητα των αυτοκινήτων, τα συχνά μποτιλιαρίσματα και η έλλειψη θέσεων στάθμευσης ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα της πολιτείας μας.   Σύμφωνα με τα όσα έχουμε έως τώρα μάθει από τους δύο βασικούς «μονομάχους» της μεγάλης καρέκλας του δημαρχιακού μας μεγάρου (sic!), ο μεν κ. Νίνος έχει το θέμα σε προτεραιότητα και άμεσα θα προωθήσει τη λύση τις διάνοιξης τρίτης αρτηρίας με τον περιφερειακό δρόμο, ενώ ο κ. Μαρινάκης μάλλον το υποβιβάζει σε ένα πρόβλημα κοινό σε όλες τις πόλεις που φιλοξενούν μεγαλύτερο αριθμό κατοίκων από όσους προέβλεπε ο σχεδιασμός τους. Υπάρχει ωστόσο και μία ιδέα που χωρίς να δίνει λύση στο πρόβλημα είναι ενδιαφέρουσα και αξίζει πιστεύω να την κοιτάξουμε κάπως παραπάνω.

          Η ιδέα που στηρίζεται στην αποκέντρωση ήρθε από τον κ. Θωμά Κρεβετζάκη και βασικά συνιστάτε στην «απομάκρυνση» των σχολικών μονάδων (πλην των δημοτικών), από το κέντρο της πόλης. Με τον τρόπο αυτό θεωρείται ότι κινήσεις εκατοντάδων αυτοκινήτων αντί να γίνονται προς το κέντρο θα γίνονται προς την περιφέρεια, απαλύνοντας με τον τρόπο αυτόν το πρόβλημα. Σε συνέχεια της ιδέας θα μπορούσαν περιφερειακά, στους οικισμούς, να σχεδιαστούν δημόσιοι χώροι (πλατείες, παιδικές χαρές κτλ) γύρω από τους οποίους θα ενθαρρυνθούν κάποιες μορφές επιχειρηματικότητας οι οποίες επίσης θα «τραβήξουν» αυτοκίνητα από το κέντρο. Όπως είναι σαφές η ιδέα δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά δεν είναι και για «πέταμα», μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν βάση για ένα νέο μακροχρόνιο σχεδιασμό ο οποίος μαζί με τις συμβατικές λύσεις της αναδιάταξης των αστικών συγκοινωνιών και της διάνοιξης του περιφερειακού δρόμου θα λύσει το πρόβλημα της πολιτείας μας για τις επόμενες δεκαετίες.

          Οι άνθρωποι βασικά κατεβαίνουν στο κέντρο για λόγους εργασίας, κάλυψης οικογενειακών αναγκών και για να επισκεφτούν τις δημόσιες υπηρεσίες, βασικά για τα πάντα, με τα γνωστά αποτελέσματα. Εκτός κι αν κάποιος πιστεύει πως οι δραστηριότητες της Λεωφόρου και της Παλιάς Πόλης μπορούν να μεταφερθούν για παράδειγμα στους Αρμένους, με μία πρόχειρη ματιά βλέπουμε πως το ευκολότερο να μετακινηθεί στην περιφέρεια είναι οι δημόσιες υπηρεσίες. Αν τουλάχιστον πραγματικά επιδιώκουμε την αποκέντρωση…

          Θυμίζω εδώ την παλαιότερη πρόταση για δημιουργία διοικητηρίου στο οποίο θα συγκεντρώνονταν οι δημόσιες υπηρεσίες στο σύνολο τους. Με τον τρόπο αυτόν ο πολίτης θα μπορούσε να εξυπηρετηθεί από όλες τις υπηρεσίες με μία μόνο μετακίνηση. Για τη δουλειά αυτή είχε αναφερθεί το στρατόπεδο, χώρος που  Ρεθεμνιώτες παραχώρησαν στο κράτος για αναπτυξιακούς της εποχής λόγους. Σήμερα που οι λόγοι αυτοί έχουν σαφώς αλλάξει στόχευση, είναι πιστεύω άριστη ιδέα το επόμενο δημοτικό συμβούλιο να επιδιώξει την παραχώρηση του στρατοπέδου στους Ρεθεμνιώτες για δημιουργία διοικητηρίου. Υπάρχει άλλωστε το παράδειγμα των Χανίων, στον δήμο του οποίου παραδόθηκε το στρατόπεδο Μαρκοπούλου.        

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr κατασκευή ιστοσελίδων

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Cozy Taxi transfers, Rethymno Crete.

Chania & Heraklion airport taxi transfers. Rethymno taxi transfers to hotels, villas, ports & airports in Crete. Taxi Excursions in Crete.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με σύγχρονο σχεδιασμό & τεχνική υποστήριξη.

Eurocars.gr Rent a Car in Rethymno

Rent a car in Rethymno, Crete. Rent a car Chania airport, Heraklion airport car hire. Crete, Economy Car rental service Rethymno.

Τεχνικό γραφείο Σισάκης

Οικοδομικές εργασίες Ρέθυμνο, αναπαλαιώσεις κτιρίων. Διαμαντοκοπές, Κοπή & Διάτρηση μπετόν, Κατεδαφίσεις, Gunite ενισχύσεις κτιρίων Ρέθυμνο, Πέτρινες κατασκευές, Μπετά, κτισίματα, σοβάδες.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Αγαθόνικος Θεοπρέπιος, Θεοπρεπής, Θεοπρεπία, Θεοπρεπή