ΓΝΩΜΕΣ

Η άνοδος και η πτώση της ΟΑ

16-05-2018 11:02
Νίκος Μολδοβανίδης
Η άνοδος και η πτώση της ΟΑ

Νίκος Μολδοβανίδης

-Τον Απρίλη του 1957 ο Αριστοτέλης Ωνάσης αγόρασε από το ελληνικό κράτος την πτωχευμένη αεροπορική εταιρεία ΤΑΕ. Βλέπετε από τότε κάθε τι κρατικό πτώχευε. ΔΥΣΤΥΧΩΣ το κράτος δεν κάνει για επιχειρήσεις, είναι ενάντια στη φύση του, στο DNA. Τη μετονόμασε σε «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ» (ΟΑ) (Αγγλ. OLYMPIC AIRWAYS) και στις 6 Απριλίου κάνει το παρθενικό της ταξίδι εκτελώντας πρωϊνό δρομολόγιο στην ιστορία της ελληνικής εναέριας συγκοινωνίας το Αθήνα - Θεσσαλονίκη. Με ελικοφόρο κα κυβερνήτη τον Παύλο Ιωαννίδη, πρόσωπο –σύμβολο της εταιρείας.

-Από τότε ώς το Γενάρη του 1973, η πορεία της εταιρείας ήταν ανοδική. Έγινε των 5 Ηπείρων μια και πετούσε προς Νέα Υόρκη, Σιγκαπούρη και Αυστραλία. Ευρώπη και Αφρική είχαν προηγηθεί. Από εκεί βγήκαν και οι 5 κύκλοι ως σήμα της εταιρείας. Τότε στις 22 Γενάρη του 73 συνέβη κάτι που άλλαξε όλη την πορεία της ΟΑ. Ο θάνατος του γιου του Αριστοτέλη Ωνάση, Αλέξανδρου σε αεροπορικό δυστύχημα. Το φθινόπωρο του 1974 ο Ωνάσης χάνοντας κάθε ενδιαφέρον για την εταιρεία και όχι μόνο, δημοσιοποιεί ότι επιθυμεί να αποχωρήσει από κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα. Τον Ιανουάριο του 1975 τη μεταβιβάζει στο Ελληνικό Δημόσιο και στις 15 Μαρτίου του ίδιου χρόνου πεθαίνει στο Παρίσι.

-Με τον πρώτο χρόνο λειτουργίας ξεκινάνε και τα πρώτα οικονομικά προβλήματα βάσει των ισολογισμών. Το βασικότερο εξ αυτών παρουσιάστηκε το 1977 όταν σε μια προσπάθεια για περιορισμό του κόστους λειτουργίας κλείνει η γραμμή της Αυστραλίας που ακολουθείται από τη γραμμή του Καναδά τον Οκτώβριο του 1978. Ακολούθησε μια απεργία 35 ημερών, μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Δεκέμβρης 76 έως Γενάρη 77. Είπαμε είχε γίνει πια κρατική με όλες τις παθογένειες των δημόσιων επιχειρήσεων. Γνωστά αυτά, δεν θα αποτελούσε η ΟΑ την εξαίρεση. Ξεπεράσθηκε με υποχωρήσεις της εταιρείας.

-Το καλοκαίρι του 1980 πραγματοποιείται πενθήμερη απεργία από όλους τους εργαζόμενους με κύριο αίτημα την εφαρμογή κανονισμού πτήσεων και τη βελτίωση των οικονομικών αποδοχών. Ζητούσαν «αποδοχές στο 50% του χειριστή» και η προσπάθεια για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους επετεύχθη. Αλίμονο. Το καλοκαίρι του 1983, η Ένωση Ιπταμένων Φροντιστών και Συνοδών (ΕΙΣΦ), αποφασίζει απεργία με κύρια αιτήματα το συνταξιοδοτικό, ο κανονισμός εργασίας, τα νυχτερινά δρομολόγια, οι Κυριακές και οι αργίες, η καλοκαιρινή άδεια, ΑΤΑ και διορθωτική αύξηση, η βελτίωση συνθηκών εργασίας και η ανεξάρτητη διεύθυνση.

-Το 1985 το προσωπικό της εταιρείας άγγιζε τα 9.859 άτομα εκ των οποίων τα 900 λειτουργούσαν στο εξωτερικό. Το 1986 γίνονται παρατεταμένες απεργίες των υπαλλήλων της ΟΑ και το έλλειμμα της εταιρείας εκτοξεύεται, ενώ η επιβατική κίνηση μειώνεται. Τους ικανοποιεί όλα τα αιτήματα ο Ανδρέας Παπανδρέου.. τα χρέη της εταιρείας, γύρω στο 1996 αυξάνονται σε ύψος πολλών δισεκατομμυρίων δραχμών. Και το Ελληνικό Κράτος αναθέτει τη διοίκηση της ΟΑ στη θυγατρική της British Airways, χωρίς όμως θετικά αποτελέσματα.

-Η συρρίκνωση της εταιρείας ήταν διαρκής και με ταχύτητα. Τελικά, τον Μάρτιο του 2009 η εταιρεία περνά υπό τον έλεγχο της MIG, του Ανδρέα Βγενόπουλου. Η οριστική συμφωνία για την εξαγορά της ΟΑ από την MIG υπογράφηκε τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009, ενώ συμφωνήθηκε να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της Ολυμπιακής την 1η Οκτωβρίου 2009. Μετά από 34 χρόνια η εταιρεία έγινε και πάλι ιδιωτική.

Καλημέρα σας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διακοπές χωρίς διακοπές

Διακοπές χωρίς διακοπές

ΤΑΣΟΥΛΑ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ-kathimerini.gr
Ελευθεροτυπία εναντίον «fake news»

Ελευθεροτυπία εναντίον «fake news»

της Αγγελικής Κοτσοβού-naftemporiki.gr
15αύγουστοι

15αύγουστοι

Νίκος Μολδοβανίδης
Η εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Η εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

του Γιώργου Λινοξυλάκη
Αγαπάς τη δικαιοσύνη; Απόδειξη

Αγαπάς τη δικαιοσύνη; Απόδειξη

Του Ντίνου Πετράκη
Η BARαλίa του Ρεθύμνου

Η BARαλίa του Ρεθύμνου

Του Δημήτρη ΜπριασούληΚαθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop.

Thassostraveller.gr

Holiday accommodation, Apartments, Studios, Villas, Hotels & Activities in Thassos island, Greece. Explore Thassos, holidays in Thassos island.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

hotCloud.gr δημιουργία ιστοσελίδων

Δημιούργησε οικονομικά μια καλαίσθητη & responsive ιστοσελίδα, συμβατή με όλες τις συσκευές. Συνδρομητική υπηρεσία κατασκευής ιστοσελίδων, με ποικιλία themes - templates & τεχνική υποστήριξη.

ΗΛΙΟΣ μπαχαρικα sunspices.gr

ΗΛΙΟΣ μπαχαρικά, συνταγές, μείγματα, αρωματικά φυτά, είδη ζαχαροπλαστικής, τροφές πουλιών & αφεψήματα.

Your Cretan Local

Explore Crete like a local! Private tours & excursions in Crete. Activities in Rethymno, Chania, Heraklion & Lasithi, Crete. Custom & private tours & VIP services.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Δεν υπάρχει ονομαστική εορτή