ΡΕΘΥΜΝΟ

Πλεονασματικός ο ισολογισμός του 2016 του Δήμου Ρεθύμνης

13-02-2018 07:45
Πλεονασματικός ο ισολογισμός του 2016 του Δήμου Ρεθύμνης

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΧΘΕΣΙΝΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο ισολογισμός του Δήμου Ρεθύμνης για το 2016 καταδεικνύοντας ισχυρά οικονομικά δεδομένα και προοδευτική βελτίωση των δεικτών, στη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε χθες, παρουσία της ορκωτού ελεγκτή Μαρίνας Χρυσανθοπούλου, που παρουσίασε για 6η χρονιά την έκθεση οικονομικής διαχείρισης του Δήμου Ρεθύμνης.

Ο ισολογισμός του 2016 που έκλεισε με λειτουργικό πλεόνασμα στα καθαρά αποτελέσματα χρήσης, εγκρίθηκε με συνολικά 19 «ναι», τέσσερα «παρών» και τέσσερα «όχι», ενώ στην εισήγησή του ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Ρεθύμνης Στέλιος Σπανουδάκης προχώρησε σε συγκριμένες επισημάνσεις τονίζοντας πως η οικονομική υπηρεσία καταβάλλει προσπάθειες για τη βελτίωση του τρόπου οργάνωσής, σύμφωνα με τις επισημάνσεις των ελεγκτών στις ετήσιες εκθέσεις τους, ενώ από τον ισολογισμό και τα αποτελέσματα χρήσης, όπως πρόσθεσε, προκύπτει μια «σταθερά βελτιούμενη οικονομική θέση» του Δήμου, χωρίς παράλληλα να προκύπτουν ζητήματα κακοδιαχείρισης ή ελλείμματος, όπως τόνισε ο ίδιος εκφράζοντας την ικανοποίησή του.

Αξίζει να σημειωθεί, όπως τόνισε ο κος Σπανουδάκης κάνοντας αναφορές με βάση τους απολογιστικούς πίνακες, ότι στο σκέλος των εσόδων από τα ποσοστά προκύπτει καλή ταμειακή ρευστότητα για την κάλυψη των δαπανών και την εύρυθμη λειτουργία του δήμου. Ο κος Σπανουδάκης στην εισήγησή του επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Ο ισολογισμός του 2016 παρουσιάζει τη συνεχώς βελτιούμενη θέση του δήμου Ρεθύμνης.Όλοι οι δείκτες ανάλυσης του ισολογισμού το αποδεικνύουν αυτό. Παράλληλα, οι περισσότερες από τις επισημάνσεις που είχαν γίνει τα προηγούμενα χρόνια στις εκθέσεις των ορκωτών είτε έχουν διορθωθεί είτε έχουν γίνει πολλά θετικά βήματα για την τακτοποίηση των εν λόγω θεμάτων».

Σε ό,τι αφορά τον ισολογισμό και τα αποτελέσματα χρήσης του 2016 ο κος Σπανουδάκης επεσήμανε τα εξής: «Παρουσιάζεται βελτίωση του δείκτη γενικής ρευστότητας (δηλαδή το κυκλοφορούν ενεργητικό πόσες φορές μπορεί να καλύψει τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις) από 6,48 το 2015 γίνεται 11,47 το 2016, ενώ το επιθυμητό σε κάθε περίπτωση είναι το 2. Παρουσιάζεται επίσης βελτίωση του δείκτη ταμιακής ρευστότητας (δηλαδή διαθέσιμα πόσες φορές μπορούν να καλύψουν τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις) από 3,12 το 2015 σε 6,18 το 2016. Το επιθυμητό και εδώ είναι το 2. Η διαφορά του Κυκλοφορούν ενεργητικού δηλαδή χρήμα και αποθέματα 26.149.478 € (23.000.629 €) και του συνόλου των υποχρεώσεων βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων 10.265.176 € (11.998.553 €) είναι ένας δείκτης υγείας και ρευστότητας στη λειτουργία του Δήμου».

Ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κος Γιώργος Μαρινάκης στην τοποθέτησή επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Αισθάνομαι ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη και πολύ μεγάλη ασφάλεια με τον τρόπο που λειτουργεί η οικονομική υπηρεσία. Θεωρείται υποδειγματική σε όλη την Ελλάδα και αναγνωρίζεται από όλους. Η παρουσίαση της ορκωτού για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια και υπό σκιά της λεγόμενης υπόθεσης ΚΕΔΗΡ, είχε το θάρρος και την τόλμη να μιλήσει διθυραμβικά για το δήμο Ρεθύμνης ακριβώς επειδή είναι ένας έντιμος λειτουργός που γνωρίζει πότε να τιμά και πότε να επιπλήττει και πότε να κάνει τη δουλειά της με αυστηρότητα. Κάθε φορά ρίχνουμε το βάρος εκεί που πραγματικά θα έχουμε τη μεγιστοποίηση του οφέλους. Αυτή τη συλλογή των εσόδων δεν μας τη χάρισε κανείς και δεν ισχύει σε όλους τους δήμους».

Θ. ΝΙΝΟΣ: ΑΠΡΑΞΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΑΠΟΔΟΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ

Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Ρεθύμνης Θοδωρής Νίνος επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Είναι ξεκάθαρο από τον απολογισμό του 2016 ότι ισχύει αυτό το οποίο είχαμε επισημάνει, ότι το δημοτικό σύστημα έχει βάλει φρένο, έχει σβήσει τη μηχανή, είναι πέραν του ηλίου φαεινότερο ότι δεν παράγετε έργο. Τα έσοδα όντως, όπως επεσήμανε και η κα Χρυσανθοπούλου, βρίσκονται σε ένα πολύ υψηλό βαθμό εισπράττονται τα τέλη, τα πρόστιμα, θηριώδη ποσά από παραβάσεις του ΚΟΚ το οποίο πρέπει να μας ανησυχεί για πολλούς λόγους, θηριώδη ποσά από την ελεγχόμενη στάθμευση, πρόστιμα ελεγχόμενης, το φρούριο και το πάρκινγκ. Και μια απίστευτη απραξία, στην υλοποίηση της βασικότερης υποχρέωσης ανταπόδοσης υπηρεσιών προς τους δημότες μας που είναι παραγωγή τεχνικού έργου. Καλό είναι να πανηγυρίζουμε ότι έχουμε ταμείο αλλά δουλειά μας δεν είναι να μαζεύουμε λεφτά αλλά να τα γυρίζουμε στην κοινωνία με τον καλύτερο πολλαπλασιαστικό τρόπο. Ψηφίζουμε «παρών» στον παρόντα ισολογισμό όχι για την εργασία που παρουσιάζεται αλλά δυστυχώς για τα πολιτικά μηνύματα, τις πράξεις και τα πεπραγμένα τα οποία αποκάλυψε».

Ο δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Μανούσος Μανουσογιάννης καταψήφισε την έκθεση οικονομικής διαχείρισης επισημαίνοντας μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του: «Η έκθεση παρουσιάζει από τεχνοκρατική σκοπιά την οικονομική λειτουργία του δήμου για το 2016. Θεωρούμε ότι η έκθεση παρουσιάζει με πληρότητα και επάρκεια την οικονομική κατάσταση του δήμου, διαφωνούμε όμως με την κατεύθυνση της οικονομικής λειτουργίας του δήμου και τη στόχευσή της, την τοπική αναδιανομή του πλούτου σε βάρος των λίγων, την προσαρμογή προς την κατεύθυνση των ματωμένων πλεονασμάτων. Αυτό έχει να κάνει με πολύ συγκεκριμένα νούμερα κατανομής του πλούτου σε βάρος των πολλών, έχει να κάνει με τη ζοφερή πραγματικότητα και καθημερινότητα που ζουν οι απλοί άνθρωποι και που ο δήμος συμβάλλει με τον τρόπο του στο να γίνεται πιο ζοφερή. Εμείς καταψηφίζουμε την ταμειακή λειτουργία του δήμου όχι για λόγους κακοδιαχείρισης αλλά γιατί δεν υπηρετεί τους στόχους που εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να υπηρετεί».

Στην τοποθέτησή του ο Σταύρος Βουρβαχάκης δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Ρέθυμνο Αλληλεγγύη Ανατροπή» με επικεφαλής τον Μιχάλη Ανδρουλάκη, καταψήφισε τις οικονομικές καταστάσεις χρήσεων 2016 επισημαίνοντας στην τοποθέτησή του: «Μελετώντας προσεκτικά την έκθεση ελέγχου του ορκωτού ελεγκτή για τις οικονομικές καταστάσεις του Δήμου χρήσης 2016 πρέπει να σταθούμε στα εξής σημεία: Δεν περιλαμβάνονται στις υποχρεώσεις του Δήμου αποζημιώσεις ποσού δύο εκατομμυρίων εννιακοσίων δεκαεπτά χιλιάδων (2.917.000) ευρώ που αφορούν αγωγές κατά του Δήμου. Ειδικότερα ποσό 1,6 εκ. ευρώ αφορά αγωγές αποζημιώσεων δικαιούχων απαλλοτριώσεων – ρυμοτομήσεων, 17 χιλιάδες ευρώ αγωγές εργαζομένων στο Δήμο για μισθούς και επιδόματα και 1,3 εκατομμύρια ευρώ περίπου αφορά αξιώσεις τρίτων από παροχή εργασίας, προμήθειες και εκτέλεση έργων. Επομένως δεν έχουν σχηματιστεί προβλέψεις γεγονός που επηρεάζει τόσο τον Ισολογισμό της 31/12/2016 στο σκέλος του Παθητικού στις «Προβλέψεις για κινδύνους και έξοδα» όσο και την Κατάσταση των Αποτελεσμάτων Χρήσης στο λογαριασμό «Προβλέψεις για έκτακτους κινδύνους». Για το συγκεκριμένο θέμα ο ορκωτός ελεγκτής διατυπώνει επιφύλαξη και φέτος όπως και πέρυσι. Αυτός ο παράγοντας επηρεάζει αρνητικά το καθαρό αποτέλεσμα χρήσεως με αποτέλεσμα το κέρδος των 2.407.366,26 € που εμφανίζεται στον Ισολογισμό να είναι πλασματικό. Στην έκθεση ελέγχου θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη η παρατήρηση του ορκωτού ελεγκτή στο ερώτημα αν οι λογιστικές εργασίες στο Δήμο είναι πλήρως μηχανογραφημένες. Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η μηχανογράφηση της παρακολούθησης του οικονομικού αντικειμένου των έργων σε σχέση με τις πηγές χρηματοδότησης αυτών. Και πέρυσι υπήρχε η ίδια παρατήρηση. Επιπλέον, ο ορκωτός στην έκθεσή του παρατηρεί ότι δεν γίνονται μηνιαίες λογιστικές συμφωνίες της Αποθήκης με τη Γενική Λογιστική. Στον τομέα της Διαχείρισης, δηλαδή της διαχειριστικής οργάνωσης του Δήμου, ο ορκωτός παρατηρεί ότι δεν υπάρχει τμήμα εσωτερικού ελέγχου δηλαδή εσωτερικός ελεγκτής, ούτε ολοκληρωμένη μελέτη οργάνωσης συστήματος εσωτερικού ελέγχου. Τέλος, αν κάνουμε σύγκριση του Προϋπολογισμού με τον Απολογισμό του 2016 στο σκέλος των εσόδων θα δούμε ότι υπάρχει μια αρνητική διαφορά γύρω στα 8,1 εκατομμύρια ευρώ (δηλαδή ποσοστό 13,07%) και στο σκέλος των εξόδων η αρνητική διαφορά είναι 31,6 εκατομμύρια ευρώ (δηλαδή ποσοστό 51,08%). Οι διαφορές αυτές υπήρχαν και στις οικονομικές καταστάσεις του 2015. Για όλους τους παραπάνω λόγους καταψηφίζω τις οικονομικές καταστάσεις χρήσεως 2016 του Δήμου Ρεθύμνου».

ΟΜΟΦΩΝΑ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΦΙΛΟΖΩΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Ομόφωνα ψηφίστηκε χθες στη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Ρεθύμνης, των δύο φιλοζωικών οργανώσεων του Ρεθύμνου και των συμβεβλημένων με τον Δήμο κτηνιάτρων, που προβλέπει τόσο τη διαδικασία που θα εφαρμόζεται για τα αδέσποτα ζώα όσο και την παραχώρηση χώρου, στο δημοτικό κτηνιατρείο στο Ζουρίδι όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν στειρώσεις ζώων από Γερμανούς κτηνιάτρους.

Σύμφωνα με τα όσα επεσήμανε ο αρμόδιος δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Θεοδωράκης, στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας προβλέπεται η μεταφορά των αδέσποτων ζώων από τις φιλοζωικές οργανώσεις στους κτηνιάτρους, όπου θα γίνονται όλες οι απαραίτητες εξετάσεις και διαδικασίες αλλά και έκδοση του βιβλιαρίου υγείας των ζώων και στη συνέχεια θα μεταφέρονται στο χώρο του δημοτικού κτηνιατρείου στο Ζουρίδι, όπου Γερμανοί κτηνίατροι θα πραγματοποιούν δωρεάν στειρώσεις.

ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Στην τελική ευθεία μπαίνει το έργο της «Βιοκλιματικής ανάπλασης πλατείας Αγίου Γεωργίου και οδού Άγγελου Σικελιανού στο Ρέθυμνο», έπειτα από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου σχετικά με τον τρόπο εκτέλεσης του έργου.

Το επόμενο διάστημα το έργο θα βγει σε ανοιχτό διαγωνισμό ενώ η χρηματοδότησή του έχει εξασφαλιστεί από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο 1,5 εκ ευρώ, ενώ, όπως τόνισε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Μίνως Αλεφαντινός, πρόκειται για ένα πολύ καλό έργο για την περιοχή που θα δώσει μακροπρόθεσμα σημαντικά οφέλη.

Γνώμες

Νίκος Μολδοβανίδης
(ΚΟΜ)PODEMOS
Νίκος Μολδοβανίδης
Καθρέπτης μας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από το Ρέθυμνο ξεκινά η εκστρατεία «BAMBOO BIKE RIDE»!

Από το Ρέθυμνο ξεκινά η εκστρατεία «BAMBOO BIKE RIDE»!

Από το Ρέθυμνο  ξεκινά αύριο το πρωί η εκστρατεία  «BAMBOO BIKE RIDE», η οποία εντάσσεται στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία EUGREENWEEK –...
Στην Αθήνα ο Δήμαρχος Ρεθύμνου για θέματα ύδρευσης

Στην Αθήνα ο Δήμαρχος Ρεθύμνου για θέματα ύδρευσης

Συνεργασία στο Υπουργείο Εσωτερικών έχει προγραμματίσει αύριο, Τρίτη 22 Μαΐου 2018, ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης για την προώθηση θεμάτων...
Στη Βενετία ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος

Στη Βενετία ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος

Μέχρι τις 24 Μαΐου
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος Σπουδών για την  Πιστοποίηση Επαγγελματία Κρεοπώλη.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος Σπουδών για την Πιστοποίηση Επαγγελματία Κρεοπώλη.

Η Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος της Grant,  με Επιστημονικό Υπεύθυνο και Εισηγητή τον κο Στεφανάκη Αλέξανδρο Διδάκτωρ Κτηνιατρικής υλοποιεί Εκπαιδευτικά...
Αποκομιδή στην καρδιά του μεσημεριού!

Αποκομιδή στην καρδιά του μεσημεριού!

Τουριστική περίοδος και η αποκομιδή των απορριμμάτων της ανακύκλωσης στην παραλιακή στη ντάλα του μεσημεριού μάλλον δεν είναι και η καλύτερη επιλογή....
Moυσικό Σχολείο Ρεθύμνου: To σχολείο της πόλης μας

Moυσικό Σχολείο Ρεθύμνου: To σχολείο της πόλης μας

ΠΛΟΥΣΙΟΣ Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2017-2018

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop.

Γυμνάσιο Επισκοπής Ρεθύμνου.

Σχολικά νέα, εργασίες & projects μαθητών, προκηρύξεις.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

Triopetra Villas Crete

Holiday villas in Triopetra, Rethymno Crete.Families holidays in villas with private swimming pools & kids playgrounds.

ΗΛΙΟΣ μπαχαρικα sunspices.gr

ΗΛΙΟΣ μπαχαρικά, συνταγές, μείγματα, αρωματικά φυτά, είδη ζαχαροπλαστικής, τροφές πουλιών & αφεψήματα.

Coolholidays.gr Rethymno

Rethymno Excursions, Rent a Car, Activities in Rethymno, Crete. Airplane & Boat tickets in Rethymno. Money Exchange, Accommodation

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Αιμίλιος, Αιμιλία, Έμυ, Εμιλία, Έμιλυ, Έμμα, Μίλιος, Μίλια Κόδρος, Κόδρα