ΡΕΘΥΜΝΟ

«Ο ΣΑΟΡ δεν επέτρεπε ούτε θα επιτρέψει ποτέ να οδηγηθεί σε καμία ακραία ιδεολογική κατεύθυνση»

07-12-2017 10:17
«Ο ΣΑΟΡ δεν επέτρεπε ούτε θα επιτρέψει ποτέ να οδηγηθεί σε καμία ακραία ιδεολογική κατεύθυνση»

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ

Πριν λίγο καιρό η Κρητική Επιθεώρηση και το GOODnet.gr δημοσιοποίησαν έρευνα του Τμήματος Ψυχολογία του Πανεπιστημίου Κρήτης, την οποία διεξήγαγε ο φοιτητής τότε Ανδρέας Βάββος, για τις ψυχολογικές επιπτώσεις της κρίσης στους δανειολήπτες και το κίνημα κατά των πλειστηριασμών.

Η έρευνα έγινε με τη μέθοδο των συνεντεύξεων με μέλη του ΣΑΟΡ, καθώς ο ίδιος ο σύλλογος είχε ζητήσει τη συνδρομή του πανεπιστημίου σε επίπεδο υποστήριξης, για μέλη του που αντιμετώπιζαν προβλήματα ψυχικής υγείας.

Ο ερευνητής μεταξύ άλλων έθιξε και το θέμα της προβληματικής διάστασης που λαμβάνουν συχνά τα κινήματα κατά των πλειστηριασμών, διότι αυτό που εξάγεται ως ένα από τα συμπεράσματα είναι ότι η «επίθεση» είναι διπλή: και στην «πατρίδα» αλλά και στην κατοικία. Έτσι κάποιοι οδηγούνται στο να υιοθετούν, σε αρκετές περιστάσεις, εθνικιστικές, ξενοφοβικές και ακροδεξιές οπτικές, ανέφερε η έρευνα. H έρευνα δεν εστίασε στην ιδεολογία του καθενός από τους συνεντευξιαζόμενους, αλλά προέκυψε μια παράμετρος την οποία την εντοπίζουμε γενικά στα ακτιβιστικά αυτά κινήματα, που έχουν στους κόλπους τους και ακραία στοιχεία.

Ο Σύλλογος Αλληλοβοήθειας Οφειλετών Ρεθύμνου, θέλησε να τοποθετηθεί πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα, αυτής της προβληματικής δηλαδή, και με κείμενό του, υπογραμμίζει πως o Σύλλογος «δεν επέτρεπε ούτε θα επιτρέψει ποτέ να οδηγηθεί σε καμία ακραία η άλλη ιδεολογική κατεύθυνση».

Στο κείμενο που μας έστειλε αναφέρει:
«Ο ΣΑΟΡ μέσα στα πέντε χρόνια παρουσίας σε δράσεις αλληλοβοήθειας είχε απευθυνθεί στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και ειδικότερα στο Τμήμα Ψυχολογίας να ερευνήσει τις πιθανές ψυχολογικές επιπτώσεις που μπορεί να επέλθουν κατόπιν της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης.

Ο λόγος που απευθύνθηκε ο ΣΑΟΡ στο τμήμα ψυχολογίας ήταν η ψυχολογική υποστήριξη σε κάθε συμπολίτη μας τον οποίο η οικονομική κρίση θα τον επηρεάσει αρνητικά, σπρώχνοντας σε πιθανές επιπόλαιες ενέργειες οι οποίες κατ’ επέκταση θα επηρεάζει ακόμη και όλο το οικογενειακό περιβάλλον του.

Η έρευνα η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα ανέδειξε το κοινωνικό πρόβλημα κάθε χρεωμένου πολίτη το οποίο ολοένα παίρνει και μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς η οικονομική κρίση συνεχίζει να μας καταδυναστεύει.

Μεταξύ άλλων η έρευνα έφερε στην επιφάνεια τη συναισθηματική κατάρρευση κάθε χρεωμένου πολίτη.

Ζώντας ο κάθε πολίτης την αδικία της οικονομικής κρίσης εκτός από τη δημιουργία συναισθημάτων απομόνωσης που ανέδειξε η έρευνα συνοδευόταν από την ανάγκη παρουσίας των πολιτών σε κάποιον αγώνα συλλογικής αντίστασης ανεξάρτητα αν κατά τον παρελθόν τους δεν είχαν συμμετέχει σε άλλες συλλογικές κινητοποιήσεις.

Αυτόν τον αγώνα έδειξε η έρευνα ότι συνάντησαν μαζί με άλλους συμπολίτες μας στο ΣΑΟΡ, έτσι άρχισαν να νιώθουν ότι υπάρχει μια συλλογική παρουσίαση του μεγάλου προβλήματος. Με αυτόν τον τρόπο σύμφωνα με την έρευνα κατάφεραν και ξέφυγαν από τα αισθήματα μοναξιάς ακινητοποίησης, αναισθητοποίησης

Άρχισαν να νιώθουν μία ελπίδα, μια υποστήριξη, μια αλληλοβοήθεια μέσα απ’ αυτή τη συλλογική δράση αντιμετώπισης των προβλημάτων τους.

Επίσης από την έρευνα που ξεκίνησε το 2014 προέκυψε ότι οι πολίτες και μέλη του Σαορ που συμμετείχαν στην έρευνα επιθυμούν και θα έπρεπε η συμμετοχή από τους πολίτες να είναι μεγαλύτερη.

Ο ΣΑΟΡ είναι γνωστό ότι είναι μακριά από κάθε κομματική παρέμβαση, συνεχίζει να είναι στο πλευρό του κάθε αδικημένου συμπολίτη μας λειτουργώντας συλλογικά χωρίς καμία κομματική πολιτική η προσωπική υστεροβουλία, επίσης δεν υπάρχει ζήτημα αλληλοβοήθειας Ελλήνων ή ξένων και είναι γνωστό αυτό σε όλους ότι όσες φορές χρειάστηκε συμπαράσταση αποτροπής πλειστηριασμών πολιτών ξένης καταγωγής ο ΣΑΟΡ ήταν παρών.

Οφείλουμε όμως να τοποθετηθούμε στη συγκεκριμένη παράγραφο του φύλλου της Κρητικής Επιθεώρησης στις 26-10-2017 που φιλοξένησε το κείμενο της παραπάνω έρευνας του κύριου Βάββου που αναφέρει ότι η οικονομική δυσχέρεια μπορεί να οδηγήσει σε υιοθέτηση ακραίων ιδεολογικών απόψεων ότι ο ΣΑΟΡ δεν επέτρεπε ούτε θα επιτρέψει ποτέ να οδηγηθεί σε καμία ακραία η άλλη ιδεολογική κατεύθυνση.

Ο ΣΑΟΡ έδινε και θα συνεχίσει να δίνει αυτή την αίσθηση αλληλοβοήθειας σε κάθε συμπολίτη μας χωρίς να δίνει καμία έμφαση στις πολιτικές προσωπικές απόψεις κάθε πολίτη διότι έτσι και αλλιώς τα προβλήματα είναι κοινά και δεν κάνουν σε κανέναν εξαίρεση.

Ο ΣΑΟΡ ευελπιστεί να υπάρξει μία επόμενη έρευνα, η οποία θα παρουσιάσει τρόπους ψυχολογικής στήριξης σε κάθε συμπολίτη ή μέλος μας από μια πιθανή ψυχολογική αρνητική επίπτωση μπορεί να επέλθει από την πίεση της οικονομικής κρίσης».

Ο Ανδρέας Βάββος από την πλευρά του, με δήλωσή του διευκρινίζει πως η έρευνα δεν αφορούσε τις «ιδεολογικές συνιστώσες» του συλλόγου, αλλά το «ανθρώπινο» και «κοινωνικό» δράμα του χρεωμένου ατόμου και πώς στο συγκεκριμένο απόσπασμα εξέτασε το αίσθημα του «ξένου» και τους τρόπους με τους οποίους αυτό διαμορφώνεται στην πάροδο των χρόνων.

Αναλυτικά η δήλωση του:
«Σε σχέση με κάποιες πιθανές παρερμηνείες ενός αποσπάσματος από το άρθρο που δημοσιεύτηκε στην «Κρητική Επιθεώρηση» και αφορούσε την πτυχιακή μου εργασία, θα ήθελα να διευκρινίσω πως εστίαση και ερευνητικό ερώτημα της έρευνάς μου δεν ήταν οι «ιδεολογικές» συνιστώσες του συλλόγου. Πολύ περισσότερο το θέμα αφορούσε συγκεκριμένα το «ανθρώπινο» και «κοινωνικό» δράμα του «χρεωμένου» ανθρώπου, όπως αυτό εκτυλίσσεται μέσα στα χρόνια κρίσης. Παράλληλα, εστιάσαμε και στα προβλήματα, όπως τα διηγήθηκαν οι συμμετέχοντες, που αντιμετωπίζει ο σύλλογος.

Αυτά τα ερευνητικά ερωτήματα προέκυψαν, μετά από αίτημα των ίδιων των μελών του συλλόγου, που προσέγγισαν το Τμήμα Ψυχολογίας, ζητώντας βοήθεια που θα αφορούσε τις «ψυχολογικές» προκλήσεις που αντιμετώπιζαν κάποια μέλη του. Χωρίς να έχω πρόταγμα «από-πολιτικοποίησης» ή «ψυχολογιοποίησης» της ερευνητικής διαδικασίας, σχεδίασα αυτήν την έρευνα, ακριβώς για να κατανοήσω τις «ιστορίες» ζωής των μελών του συλλόγου μέσα στην κρίση. Ίσως μία άλλη έρευνα, με διαφορετικά ερευνητικά ερωτήματα, θα μπορούσε να αποφανθεί σχετικά με το ιδεολογικό προσανατολισμό του συλλόγου.

Στο συγκεκριμένο απόσπασμα, συζήτησα το «αίσθημα» του «ξένου», στις πολυποίκιλές του διαστάσεις, και τους τρόπους μέσα στους οποίους αυτό διαμορφώνεται και εξελίσσεται μέσα στα τελευταία χρόνια. Το πώς οι συλλογικότητες και τα μεμονωμένα άτομα θα αντιμετωπίσουν αυτήν την πρόκληση είναι ένα μείζον διακύβευμα».

Γνώμες

Νίκος Μολδοβανίδης
(ΚΟΜ)PODEMOS
Νίκος Μολδοβανίδης
Καθρέπτης μας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από το Ρέθυμνο ξεκινά η εκστρατεία «BAMBOO BIKE RIDE»!

Από το Ρέθυμνο ξεκινά η εκστρατεία «BAMBOO BIKE RIDE»!

Από το Ρέθυμνο  ξεκινά αύριο το πρωί η εκστρατεία  «BAMBOO BIKE RIDE», η οποία εντάσσεται στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία EUGREENWEEK –...
Στην Αθήνα ο Δήμαρχος Ρεθύμνου για θέματα ύδρευσης

Στην Αθήνα ο Δήμαρχος Ρεθύμνου για θέματα ύδρευσης

Συνεργασία στο Υπουργείο Εσωτερικών έχει προγραμματίσει αύριο, Τρίτη 22 Μαΐου 2018, ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης για την προώθηση θεμάτων...
Στη Βενετία ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος

Στη Βενετία ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος

Μέχρι τις 24 Μαΐου
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος Σπουδών για την  Πιστοποίηση Επαγγελματία Κρεοπώλη.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος Σπουδών για την Πιστοποίηση Επαγγελματία Κρεοπώλη.

Η Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος της Grant,  με Επιστημονικό Υπεύθυνο και Εισηγητή τον κο Στεφανάκη Αλέξανδρο Διδάκτωρ Κτηνιατρικής υλοποιεί Εκπαιδευτικά...
Αποκομιδή στην καρδιά του μεσημεριού!

Αποκομιδή στην καρδιά του μεσημεριού!

Τουριστική περίοδος και η αποκομιδή των απορριμμάτων της ανακύκλωσης στην παραλιακή στη ντάλα του μεσημεριού μάλλον δεν είναι και η καλύτερη επιλογή....
Moυσικό Σχολείο Ρεθύμνου: To σχολείο της πόλης μας

Moυσικό Σχολείο Ρεθύμνου: To σχολείο της πόλης μας

ΠΛΟΥΣΙΟΣ Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2017-2018

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop.

Γυμνάσιο Επισκοπής Ρεθύμνου.

Σχολικά νέα, εργασίες & projects μαθητών, προκηρύξεις.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

Triopetra Villas Crete

Holiday villas in Triopetra, Rethymno Crete.Families holidays in villas with private swimming pools & kids playgrounds.

ΗΛΙΟΣ μπαχαρικα sunspices.gr

ΗΛΙΟΣ μπαχαρικά, συνταγές, μείγματα, αρωματικά φυτά, είδη ζαχαροπλαστικής, τροφές πουλιών & αφεψήματα.

Coolholidays.gr Rethymno

Rethymno Excursions, Rent a Car, Activities in Rethymno, Crete. Airplane & Boat tickets in Rethymno. Money Exchange, Accommodation

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Αιμίλιος, Αιμιλία, Έμυ, Εμιλία, Έμιλυ, Έμμα, Μίλιος, Μίλια Κόδρος, Κόδρα