ΡΕΘΥΜΝΟ

Κρίσιμο έργο το διυλιστήριο στους Ποταμούς

16-05-2018 07:15
Κρίσιμο έργο το διυλιστήριο στους Ποταμούς

ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΠΡΟΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΣΤΟΝ ΟΑΚ
- Σοβαρότατο το θέμα της λειψυδρίας φέτος

Στη φωτογραφία το διυλιστήριο του Αποσελέμη, στα πρότυπα του οποίου θα κατασκευαστεί αυτό του φράγματος Ποταμών

Η δημιουργία ενός μεγάλου διυλιστηρίου στο Φράγμα των Ποταμών, ώστε οι τεράστιες ποσότητες νερού που συγκεντρώνονται να αξιοποιηθούν για την ύδρευση όλης της βόρειας παράλιας περιοχής, είναι το μεγάλο στοίχημα για τον ΟΑΚ.

Έτσι, σήμερα ξεκινούν εργασίες γεωλογικής φύσης στην περιοχή «Λουτράκι», που έχει εξαγοραστεί για τον ΟΑΚ, προκειμένου εκεί να κατασκευαστεί το διυλιστήριο, το οποίο θα γίνει στα πρότυπα του διυλιστηρίου του φράγματος Αποσελέμη στο Ηράκλειο, αλλά θα έχει μικρότερη δυναμική.

Οι εγκαταστάσεις του Αποσελέμη μπορούν να δίνουν περίπου 110 χιλιάδες κ.μ. νερού ημερησίως, ενώ η εγκατάσταση που προγραμματίζεται για τους Ποταμούς θα έχει μέγιστη δυναμικότητα 45 χιλιάδες κ.μ. ημερησίως. Ο ΟΑΚ βρίσκεται στη φάση της προμελέτης, με στόχο να είναι όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη, ώστε το επόμενο βήμα, που είναι η μελέτη – κατασκευή του έργου να μην συναντήσει δυσκολίες και κωλύματα. Μάλιστα, όπως σημειώνει στην Κ.Ε. ο προϊστάμενος συγκοινωνιακών και υδραυλικών έργων του ΟΑΚ, Βαγγέλης Μαμαγκάκης, υπάρχει δέσμευση από το ΥΠΟΜΕΔΙ ότι η ένταξη του έργου θα είναι άμεση.

«Η προμελέτη ολοκληρώνεται στο τέλος του μήνα και αυτό που μένει τώρα να κάνουμε είναι οι γεωλογικές έρευνες για την θεμελίωση των διάφορων εγκαταστάσεων. Σήμερα, λοιπόν, ξεκινάμε τον δρόμο πρόσβασης προς την έκταση που έχουμε εξαγοράσει, περίπου 48 στρέμματα, στο δημοτικό διαμέρισμα Πρασσών, στη θέση Λουτράκι, όπου θα γίνει το εργοστάσιο επεξεργασίας νερού.

Έχει γίνει ο κεντρικός σχεδιασμός, όμως για να ολοκληρωθεί η προμελέτη πρέπει να γίνουν γεωλογικές εργασίες. Πιστεύουμε ότι μέχρι τέλος του μήνα αυτό θα έχει ολοκληρωθεί. Τότε θα ξέρουμε και το ακριβές ύψος του προϋπολογισμού. Υπάρχει υπόσχεση από το ΥΠΟΜΕΔΙ ότι θα το εντάξει σε πρόγραμμα άμεσα», σημείωσε ο κ. Μαμαγκάκης.

Εκτιμάται ότι το έργο μπορεί να έχει προϋπολογισμό 12 εκ. ευρώ, όμως είναι τεράστιας και κρίσιμης σημασίας για το Ρέθυμνο, δεδομένης των μειωμένων δυνατοτήτων σε νερό, ειδικά σε χρονιές όπως η φετινή.

Με το έργο αυτό, θα διατηρηθεί η ύδρευση από τις πηγές της Αργυρούπολης, πιθανόν θα μειωθούν οι ποσότητες από τα Δράμια, όμως θα υπάρχει η δυνατότητα να εξυπηρετηθεί και ο δήμος Μυλοποτάμου.

«Εμείς στη μελέτη που κάνουμε και στα δίκτυα που πρόκειται να γίνουν, υπάρχει συνεργασία και με το δήμο Μυλοποτάμου ώστε το έργο να εξυπηρετήσει και τον Μυλοπόταμο», τόνισε ο κ. Μαμαγκάκης.

ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΦΕΤΟΣ

Η φετινή ανομβρία είναι γνωστό ότι προβληματίζει τον ΟΑΚ, που βλέπει τις επιφανειακές πηγές να έχουν πολύ χαμηλή στάθμη και τη λίμνη του Κουρνά να είναι περίπου 1,5 πιο χαμηλά από άλλες χρονιές! Αν σε αυτό προστεθούν και οι ζημιές, όπως η προχθεσινή που χάλασαν δύο από τις τέσσερις αντλίες στο αντλιοστάσιο του Κουρνά, τότε καταλαβαίνει κανείς την αγωνία που υπάρχει.

Αξίζει, δε, να σημειώσουμε ότι οι πηγές της Αργυρούπολης έχουν πολύ χαμηλή στάθμη, ίσως και τη χαμηλότερη της 10ετίας, όπως λένε οι γνωρίζοντες.

«Είναι πολύ σημαντικό να μπει ένα πρόγραμμα στην άρδευση φέτος, γιατί αλλιώς θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Με τα δεδομένα της λίμνης του Κουρνά, υπάρχει ζήτημα για το τι θα γίνει μετά τον Σεπτέμβριο», κατέληξε ο κ. Μαμαγκάκης.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΛΛΕΡΓΗ

Γνώμες

Νίκος Μολδοβανίδης
(ΚΟΜ)PODEMOS
Νίκος Μολδοβανίδης
Καθρέπτης μας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από το Ρέθυμνο ξεκινά η εκστρατεία «BAMBOO BIKE RIDE»!

Από το Ρέθυμνο ξεκινά η εκστρατεία «BAMBOO BIKE RIDE»!

Από το Ρέθυμνο  ξεκινά αύριο το πρωί η εκστρατεία  «BAMBOO BIKE RIDE», η οποία εντάσσεται στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία EUGREENWEEK –...
Στην Αθήνα ο Δήμαρχος Ρεθύμνου για θέματα ύδρευσης

Στην Αθήνα ο Δήμαρχος Ρεθύμνου για θέματα ύδρευσης

Συνεργασία στο Υπουργείο Εσωτερικών έχει προγραμματίσει αύριο, Τρίτη 22 Μαΐου 2018, ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης για την προώθηση θεμάτων...
Στη Βενετία ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος

Στη Βενετία ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος

Μέχρι τις 24 Μαΐου
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος Σπουδών για την  Πιστοποίηση Επαγγελματία Κρεοπώλη.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος Σπουδών για την Πιστοποίηση Επαγγελματία Κρεοπώλη.

Η Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος της Grant,  με Επιστημονικό Υπεύθυνο και Εισηγητή τον κο Στεφανάκη Αλέξανδρο Διδάκτωρ Κτηνιατρικής υλοποιεί Εκπαιδευτικά...
Αποκομιδή στην καρδιά του μεσημεριού!

Αποκομιδή στην καρδιά του μεσημεριού!

Τουριστική περίοδος και η αποκομιδή των απορριμμάτων της ανακύκλωσης στην παραλιακή στη ντάλα του μεσημεριού μάλλον δεν είναι και η καλύτερη επιλογή....
Moυσικό Σχολείο Ρεθύμνου: To σχολείο της πόλης μας

Moυσικό Σχολείο Ρεθύμνου: To σχολείο της πόλης μας

ΠΛΟΥΣΙΟΣ Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2017-2018

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop.

Γυμνάσιο Επισκοπής Ρεθύμνου.

Σχολικά νέα, εργασίες & projects μαθητών, προκηρύξεις.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

Triopetra Villas Crete

Holiday villas in Triopetra, Rethymno Crete.Families holidays in villas with private swimming pools & kids playgrounds.

ΗΛΙΟΣ μπαχαρικα sunspices.gr

ΗΛΙΟΣ μπαχαρικά, συνταγές, μείγματα, αρωματικά φυτά, είδη ζαχαροπλαστικής, τροφές πουλιών & αφεψήματα.

Coolholidays.gr Rethymno

Rethymno Excursions, Rent a Car, Activities in Rethymno, Crete. Airplane & Boat tickets in Rethymno. Money Exchange, Accommodation

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Αιμίλιος, Αιμιλία, Έμυ, Εμιλία, Έμιλυ, Έμμα, Μίλιος, Μίλια Κόδρος, Κόδρα