ΚΡΗΤΗ

Ανησυχία για την εμπλοκή της Κρήτης μετά και την τελευταία επίθεση στη Συρία

16-04-2018 16:53
Ανησυχία για την εμπλοκή της Κρήτης μετά και την τελευταία επίθεση στη Συρία

Ο καθηγητής Πολιτικής και Κοινωνικής Ιστορίας Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Γιώργος Μαργαρίτης χαρακτηρίζει το νησί «μπαρουταποθήκη»

Κινδύνους για την Κρήτη περικλείουν οι Βάσεις της Σούδας μετά και το τελευταίο “χτύπημα” στη Συρία, όπως ανέφερε από τα Χανιά ο καθηγητής Πολιτικής και Κοινωνικής Ιστορίας του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Μαργαρίτης.

O κ. Μαργαρίτης ο οποίος μίλησε σε εκδήλωση που διοργάνωσαν χθες το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης και ο πολιτιστικός σύλλογος Θερίσου Χανίων χαρακτήρισε την Κρήτη ως “μπαρουταποθήκη”, ένα είδος «πολεμικής βάσης για πολέμους που δεν θα αποφασιστούνε στην Αθήνα και σίγουρα δεν θα αποφασιστούνε στο Ηράκλειο ή στα Χανιά». Ωστόσο, όπως είπε, θα επηρεάσουν το μέλλον του νησιού και των κατοίκων του. «Η μοίρα του νησιού αυτού και η μοίρα των ανθρώπων που το κατοικούνε, θα παιχτεί στα χαρτιά μακριά από τους ανθρώπους αυτούς, μακρυά από τα συμφέροντα τους, μακρυά από την ζωή τους την ίδια» σημείωσε.

Αναλυτικότερα, σε ερώτηση των ΧΑΝΙΩΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ για τις εξελίξεις στον ευρύτερο χώρο της Μεσογείου ο κ. Μαργαρίτης ανέφερε χαρακτηριστικά: « Αν ήμασταν σεισμολόγοι θα λέγαμε ότι βρισκόμαστε σε ένα πολύ επικίνδυνο σημείο, στο σημείο όπου διασταυρώνονται τεκτονικά ρήγματα. Δηλαδή έχουμε μια πολύ μεγάλη κρίση στην περιοχή μας στο χώρο της ανατολικής Μεσογείου, μια κρίση που αρθρώνεται στους ανταγωνισμούς γύρω από τις ενεργειακές πηγές όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τους αγωγούς που τα μεταφέρουν κτλ. Ένας ανταγωνισμός που δίνει φοβερούς, ενεργούς πολέμους. Και πάνω σε αυτή την μεγάλη κρίση στην οποία μαζεύονται δυνάμεις επί δυνάμεων έχουμε τα δικά μας προβλήματα με την γειτονική χώρα, τα οποία συνδέονται με αυτή την κρίση. Δηλαδή το ζήτημα που αμφισβητείται σήμερα είναι τα νομικά δικαιώματα που έχει η Ελλάδα πάνω στις θάλασσες της. Αυτό συνδέεται με τα προηγούμενα θέματα και ταυτόχρονα ξεχωρίζει από αυτά, γιατί είναι ένα ειδικό θέμα.

Όμως όταν αυτά τα δύο συνδέονται, όταν η ελληνοτουρκική διαφορά, η τουρκική επιθετικότητα μπαίνει στο πλαίσιο της ευρύτερης διαμάχης για τον ίδιο λόγο στην περιοχή αυτή, τότε τα πράγματα είναι τρομερά επικίνδυνα και απρόβλεπτα. Γι΄ αυτό χρειάζεται να σταματήσει αυτή η καθησυχαστική πολιτική στον λαό μας, ότι δηλαδή “τίποτα δεν συμβαίνει”, “δεν πειράζει, ισχυρές συμμαχίες θα μας προστατεύσουν”, δεν ισχύουν γιατί οι ανταγωνισμοί είναι τόσο ισχυροί που τινάζουν και συμμαχίες στον αέρα. Βλέπετε την Τουρκία που είναι μέλος του ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα τι κάνει. Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, σύμφωνα με τους Τούρκους γείτονες, επειδή η νήσος Γαύδος και η Γαυδοπούλα δεν αναφέρονται σε καμία σύμβαση, είναι θολό τοπίο».

«Η Κρήτη βρίσκεται στο κέντρο όλων αυτών των πραγμάτων. Και επειδή εδώ, παίζονται τα μεγάλα παιχνίδια λόγω των Βάσεων, και μάλιστα οι Βάσεις αυτές ήταν πολύ ενεργές στο τελευταίο “χτύπημα” της Συρίας ή σε οποιοδήποτε πόλεμο στην Μέση Ανατολή, για το νησί της Κρήτης περικλείει κινδύνους. Η μοίρα του νησιού αυτού και η μοίρα των ανθρώπων που το κατοικούνε, θα παιχτεί στα χαρτιά μακριά από τους ανθρώπους αυτούς, μακρυά από τα συμφέροντα τους, μακρυά από την ζωή τους την ίδια. Η Κρήτη είναι σαν ένα είδος πολεμικής βάσης για πολέμους που σε τελική ανάλυση δεν θα αποφασιστούνε στην Αθήνα και σίγουρα δεν θα αποφασιστούνε στο Ηράκλειο ή στα Χανιά. Κι αυτό πολλαπλασιάζει τους κινδύνους. Δεν είναι μόνο που ένας θέλει την Γαύδο είναι που οι άλλοι θέλουν την ανατολική Μεσόγειο ολόκληρη. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει το να είσαι μια… μπαρουταποθήκη, ένα νησί που φιλοξενεί Βάσεις, αεροπλάνα τηλεκατευθυνόμενα, επανδρωμένα, μόλους και προκυμαίες που αράζουν αεροπλανοφόρα. Τι σημαίνει για ένα νησί που γίνεται στόχος, γίνεται μέρος των γενικότερων προβλημάτων και αν θέλετε η ίδια η εθνική κυριαρχεία στο νησί αυτό μπαίνει υπό αμφισβήτηση».

Για αυτό, όπως τόνισε ο καθηγητής του ΑΠΘ, « το να μηρυκάζει κανείς λύσεις οι οποίες ποτέ δεν δουλέψανε, σε μια σημερινή κατάσταση, είναι ένα είδος του να εξαπατάς ακόμη μια φορά τον λαό σου, να μην τον προετοιμάζεις για τα επερχόμενα. Και τα επερχόμενα θα είναι προβληματικά.

Δηλαδή όταν η Ελλάδα έχει νομικό δικαίωμα σε τόσο μεγάλες εκτάσεις θάλασσας και οι εκτάσεις αυτές θάλασσας υπόσχονται πλουτοφόρες, είναι φυσικό ότι θα τις διεκδικήσουν ιμπεριαλιστές, εχθροί μικροί και μεγάλοι. Και πρέπει ο λαός μας να προετοιμαστεί για την υπόθεση του πολέμου, πρέπει να προετοιμαστεί πρώτον για να μην πάρει μέρος σε πολέμους που θα εξυπηρετούν συμφέροντα άλλων αλλά να είναι έτοιμος να υπερασπίσει όλα όσα του ανήκουν, τον πλούτο που του ανήκει. Κι αυτή είναι η γλώσσα της αλήθειας, η γλώσσα της πραγματικότητας που πρέπει ο λαός μας σιγά σιγά να αποκτήσει για να μπορέσει πολιτικά να σκεφτεί και πολιτικά να αντιδράσει σε αυτά που οι άλλοι ετοιμάζουν για αυτόν. …Πρέπει ο πολύς κόσμος να μπει στην Πολιτική, να πάρει τις υποθέσεις αυτές στα χέρια του και να μην επιτρέπει σε άλλους να ορίζουν τις τύχες του, ερήμην του, σε κέντρα μακρινά και μη προσβάσιμα από τους πολλούς».

Ελένη Φουντουλάκη
ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Γνώμες

Νίκος Μολδοβανίδης
Η κλεψύδρα τούμπαρε
ΠΑΣΧΟΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ
Σταύρος Τσακυράκης: Δυσαναπλήρωτος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προσοχή, αεροδρόμιο στο Καστέλλι!

Προσοχή, αεροδρόμιο στο Καστέλλι!

Σοβαρά προβλήματα εντοπίζονται στην αναθεωρημένη μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το αεροδρόμιο στο Καστέλλι, τη στιγμή που πληθαίνουν οι φωνές εναντίον...
Συνεργασία ΤΕΙ με ΙΤΕ και επίσκεψη Γαβρόγλου

Συνεργασία ΤΕΙ με ΙΤΕ και επίσκεψη Γαβρόγλου

Στο Ηράκλειο θα βρεθεί σήμερα ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, προκειμένου στις 12 το μεσημέρι να παρευρεθεί σε ειδική συνεδρίαση της Συγκλήτου του ΤΕΙ...
Καταστράφηκε ολοσχερώς από τις φλόγες το Πολεμικό Μουσείο Χανίων (ΒΙΝΤΕΟ)

Καταστράφηκε ολοσχερώς από τις φλόγες το Πολεμικό Μουσείο Χανίων (ΒΙΝΤΕΟ)

Καταστράφηκε ολοσχερώς το ιστορικό κτήριο του Πολεμικού Μουσείου Χανίων από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο κτήριο χθες λίγο πριν τις 9.30 το βράδυ και τέθηκε υπό...
Καύσωνας στην Κρήτη - Οδηγίες προστασίας προς τους πολίτες

Καύσωνας στην Κρήτη - Οδηγίες προστασίας προς τους πολίτες

Η θερμοκρασία σήμερα Δευτέρα θα αγγίξει, κατά τόπους τους 40⁰C, ενώ από την Τρίτη θα υποχωρήσει το φαινόμενο....
Τελευταίο μπάνιο για 64χρονο τουρίστα

Τελευταίο μπάνιο για 64χρονο τουρίστα

Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε, μεσημβρινές ώρες σήμερα, 64χρονος αλλοδαπός, από τη θαλάσσια περιοχή των Αγίων Αποστόλων στα Χανιά....
Ενισχύεται ο τομέας καθαριότητας του Δήμου Οροπεδίου

Ενισχύεται ο τομέας καθαριότητας του Δήμου Οροπεδίου

Με 120.000 ευρώ χρηματοδοτείται ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου μέσω του προγράμματος Φιλόδημος του Υπουργείου Εσωτερικών για την αγορά ενός πολυμηχανήματος που θα...

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop.

Thassostraveller.gr

Holiday accommodation, Apartments, Studios, Villas, Hotels & Activities in Thassos island, Greece. Explore Thassos, holidays in Thassos island.

Γυμνάσιο Επισκοπής Ρεθύμνου.

Σχολικά νέα, εργασίες & projects μαθητών, προκηρύξεις.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

ΗΛΙΟΣ μπαχαρικα sunspices.gr

ΗΛΙΟΣ μπαχαρικά, συνταγές, μείγματα, αρωματικά φυτά, είδη ζαχαροπλαστικής, τροφές πουλιών & αφεψήματα.

Your Cretan Local

Explore Crete like a local! Private tours & excursions in Crete. Activities in Rethymno, Chania, Heraklion & Lasithi, Crete. Custom & private tours & VIP services.

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Δεν υπάρχει ονομαστική εορτή