ΚΡΗΤΗ

Ανησυχία για την εμπλοκή της Κρήτης μετά και την τελευταία επίθεση στη Συρία

16-04-2018 16:53
Ανησυχία για την εμπλοκή της Κρήτης μετά και την τελευταία επίθεση στη Συρία

Ο καθηγητής Πολιτικής και Κοινωνικής Ιστορίας Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Γιώργος Μαργαρίτης χαρακτηρίζει το νησί «μπαρουταποθήκη»

Κινδύνους για την Κρήτη περικλείουν οι Βάσεις της Σούδας μετά και το τελευταίο “χτύπημα” στη Συρία, όπως ανέφερε από τα Χανιά ο καθηγητής Πολιτικής και Κοινωνικής Ιστορίας του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Μαργαρίτης.

O κ. Μαργαρίτης ο οποίος μίλησε σε εκδήλωση που διοργάνωσαν χθες το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης και ο πολιτιστικός σύλλογος Θερίσου Χανίων χαρακτήρισε την Κρήτη ως “μπαρουταποθήκη”, ένα είδος «πολεμικής βάσης για πολέμους που δεν θα αποφασιστούνε στην Αθήνα και σίγουρα δεν θα αποφασιστούνε στο Ηράκλειο ή στα Χανιά». Ωστόσο, όπως είπε, θα επηρεάσουν το μέλλον του νησιού και των κατοίκων του. «Η μοίρα του νησιού αυτού και η μοίρα των ανθρώπων που το κατοικούνε, θα παιχτεί στα χαρτιά μακριά από τους ανθρώπους αυτούς, μακρυά από τα συμφέροντα τους, μακρυά από την ζωή τους την ίδια» σημείωσε.

Αναλυτικότερα, σε ερώτηση των ΧΑΝΙΩΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ για τις εξελίξεις στον ευρύτερο χώρο της Μεσογείου ο κ. Μαργαρίτης ανέφερε χαρακτηριστικά: « Αν ήμασταν σεισμολόγοι θα λέγαμε ότι βρισκόμαστε σε ένα πολύ επικίνδυνο σημείο, στο σημείο όπου διασταυρώνονται τεκτονικά ρήγματα. Δηλαδή έχουμε μια πολύ μεγάλη κρίση στην περιοχή μας στο χώρο της ανατολικής Μεσογείου, μια κρίση που αρθρώνεται στους ανταγωνισμούς γύρω από τις ενεργειακές πηγές όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τους αγωγούς που τα μεταφέρουν κτλ. Ένας ανταγωνισμός που δίνει φοβερούς, ενεργούς πολέμους. Και πάνω σε αυτή την μεγάλη κρίση στην οποία μαζεύονται δυνάμεις επί δυνάμεων έχουμε τα δικά μας προβλήματα με την γειτονική χώρα, τα οποία συνδέονται με αυτή την κρίση. Δηλαδή το ζήτημα που αμφισβητείται σήμερα είναι τα νομικά δικαιώματα που έχει η Ελλάδα πάνω στις θάλασσες της. Αυτό συνδέεται με τα προηγούμενα θέματα και ταυτόχρονα ξεχωρίζει από αυτά, γιατί είναι ένα ειδικό θέμα.

Όμως όταν αυτά τα δύο συνδέονται, όταν η ελληνοτουρκική διαφορά, η τουρκική επιθετικότητα μπαίνει στο πλαίσιο της ευρύτερης διαμάχης για τον ίδιο λόγο στην περιοχή αυτή, τότε τα πράγματα είναι τρομερά επικίνδυνα και απρόβλεπτα. Γι΄ αυτό χρειάζεται να σταματήσει αυτή η καθησυχαστική πολιτική στον λαό μας, ότι δηλαδή “τίποτα δεν συμβαίνει”, “δεν πειράζει, ισχυρές συμμαχίες θα μας προστατεύσουν”, δεν ισχύουν γιατί οι ανταγωνισμοί είναι τόσο ισχυροί που τινάζουν και συμμαχίες στον αέρα. Βλέπετε την Τουρκία που είναι μέλος του ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα τι κάνει. Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, σύμφωνα με τους Τούρκους γείτονες, επειδή η νήσος Γαύδος και η Γαυδοπούλα δεν αναφέρονται σε καμία σύμβαση, είναι θολό τοπίο».

«Η Κρήτη βρίσκεται στο κέντρο όλων αυτών των πραγμάτων. Και επειδή εδώ, παίζονται τα μεγάλα παιχνίδια λόγω των Βάσεων, και μάλιστα οι Βάσεις αυτές ήταν πολύ ενεργές στο τελευταίο “χτύπημα” της Συρίας ή σε οποιοδήποτε πόλεμο στην Μέση Ανατολή, για το νησί της Κρήτης περικλείει κινδύνους. Η μοίρα του νησιού αυτού και η μοίρα των ανθρώπων που το κατοικούνε, θα παιχτεί στα χαρτιά μακριά από τους ανθρώπους αυτούς, μακρυά από τα συμφέροντα τους, μακρυά από την ζωή τους την ίδια. Η Κρήτη είναι σαν ένα είδος πολεμικής βάσης για πολέμους που σε τελική ανάλυση δεν θα αποφασιστούνε στην Αθήνα και σίγουρα δεν θα αποφασιστούνε στο Ηράκλειο ή στα Χανιά. Κι αυτό πολλαπλασιάζει τους κινδύνους. Δεν είναι μόνο που ένας θέλει την Γαύδο είναι που οι άλλοι θέλουν την ανατολική Μεσόγειο ολόκληρη. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει το να είσαι μια… μπαρουταποθήκη, ένα νησί που φιλοξενεί Βάσεις, αεροπλάνα τηλεκατευθυνόμενα, επανδρωμένα, μόλους και προκυμαίες που αράζουν αεροπλανοφόρα. Τι σημαίνει για ένα νησί που γίνεται στόχος, γίνεται μέρος των γενικότερων προβλημάτων και αν θέλετε η ίδια η εθνική κυριαρχεία στο νησί αυτό μπαίνει υπό αμφισβήτηση».

Για αυτό, όπως τόνισε ο καθηγητής του ΑΠΘ, « το να μηρυκάζει κανείς λύσεις οι οποίες ποτέ δεν δουλέψανε, σε μια σημερινή κατάσταση, είναι ένα είδος του να εξαπατάς ακόμη μια φορά τον λαό σου, να μην τον προετοιμάζεις για τα επερχόμενα. Και τα επερχόμενα θα είναι προβληματικά.

Δηλαδή όταν η Ελλάδα έχει νομικό δικαίωμα σε τόσο μεγάλες εκτάσεις θάλασσας και οι εκτάσεις αυτές θάλασσας υπόσχονται πλουτοφόρες, είναι φυσικό ότι θα τις διεκδικήσουν ιμπεριαλιστές, εχθροί μικροί και μεγάλοι. Και πρέπει ο λαός μας να προετοιμαστεί για την υπόθεση του πολέμου, πρέπει να προετοιμαστεί πρώτον για να μην πάρει μέρος σε πολέμους που θα εξυπηρετούν συμφέροντα άλλων αλλά να είναι έτοιμος να υπερασπίσει όλα όσα του ανήκουν, τον πλούτο που του ανήκει. Κι αυτή είναι η γλώσσα της αλήθειας, η γλώσσα της πραγματικότητας που πρέπει ο λαός μας σιγά σιγά να αποκτήσει για να μπορέσει πολιτικά να σκεφτεί και πολιτικά να αντιδράσει σε αυτά που οι άλλοι ετοιμάζουν για αυτόν. …Πρέπει ο πολύς κόσμος να μπει στην Πολιτική, να πάρει τις υποθέσεις αυτές στα χέρια του και να μην επιτρέπει σε άλλους να ορίζουν τις τύχες του, ερήμην του, σε κέντρα μακρινά και μη προσβάσιμα από τους πολλούς».

Ελένη Φουντουλάκη
ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με τιμές υποδέχθηκαν στα Χανιά το άφθαρτο χέρι της Αγίας Μυροφόρου Μαρίας της Μαγδαληνής

Με τιμές υποδέχθηκαν στα Χανιά το άφθαρτο χέρι της Αγίας Μυροφόρου Μαρίας της Μαγδαληνής

Με τιμητικό άγημα της Πολεμικής Αεροπορίας και υπό τους ήχους της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού, τα Χανιά υποδέχθηκαν σήμερα στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας...
Μπήκε γονέας σε δημοτικό σχολείο και χειροδίκησε εναντίον του διευθυντή και εκπαιδευτικών!

Μπήκε γονέας σε δημοτικό σχολείο και χειροδίκησε εναντίον του διευθυντή και εκπαιδευτικών!

Ένα απίστευτο περιστατικό συνέβη σε μεγάλο σχολείο της πόλεως του Ηρακλείου…
Διακοπές ρεύματος στην Κρήτη λόγω απεργιών

Διακοπές ρεύματος στην Κρήτη λόγω απεργιών

Οι πρώτες διακοπές ρεύματος από τις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ στο νομοσχέδιο για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σημειώθηκαν αργά χθες το...
Απολογήθηκε η αναισθησιολόγος για την υπόθεση θανάτου της μικρής Μελίνας

Απολογήθηκε η αναισθησιολόγος για την υπόθεση θανάτου της μικρής Μελίνας

Ενώπιον των μελών του Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΔΥΠΕ Κρήτης βρέθηκε χθες για να απολογηθεί μετά την αναβολή της προηγούμενης συνεδρίασης η αναισθησιολόγος...
Έπεσε στο κενό από μεγάλο ύψος στο Νοσοκομείο Χανίων

Έπεσε στο κενό από μεγάλο ύψος στο Νοσοκομείο Χανίων

Στο κενό βρέθηκε ένας άντρας που έπεσε την περασμένη νύχτα, από τον δεύτερο ή τρίτο όροφο του Νοσοκομείου Χανίων, κάτω από συνθήκες που δεν έχουν προς το παρόν...
Τραγική η πρωτιά της Κρήτης στα εργατικά ατυχήματα

Τραγική η πρωτιά της Κρήτης στα εργατικά ατυχήματα

Παραμένει η περιοχή με τα περισσότερα ατυχήματα στη χώρα

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop.

Γυμνάσιο Επισκοπής Ρεθύμνου.

Σχολικά νέα, εργασίες & projects μαθητών, προκηρύξεις.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

Triopetra Villas Crete

Holiday villas in Triopetra, Rethymno Crete.Families holidays in villas with private swimming pools & kids playgrounds.

ΗΛΙΟΣ μπαχαρικα sunspices.gr

ΗΛΙΟΣ μπαχαρικά, συνταγές, μείγματα, αρωματικά φυτά, είδη ζαχαροπλαστικής, τροφές πουλιών & αφεψήματα.

Coolholidays.gr Rethymno

Rethymno Excursions, Rent a Car, Activities in Rethymno, Crete. Airplane & Boat tickets in Rethymno. Money Exchange, Accommodation

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Αχιλλέας, Αχιλλεύς Δούκας, Δούκισσα, Δουκίτσα Ελισάβετ, Ελίζα, Λίζα, Λιζέτα, Ζέτα, Ζέττα, Ελλη, Βέτα Θαυμαστός, Θαυμαστή