ΓΝΩΜΕΣ

Κατευόδιο, κυρία Ελένη

07-12-2017 09:02
Κατευόδιο, κυρία Ελένη

Μιάμισι δεκαετία χωρίζει αυτές τις δυο φωτογραφίες σου, κυρία Ελένη. 

Οκτώ δεκαετίες και κάτι ακόμα μέτραγες, ντυμένη στα μαύρα για το φευγιό του καλού σου, όταν με τα ήδη ροζιασμένα χέρια σου μας πρωτομάθαινες στις «Ξεχασμένες γεύσεις» του Β΄ Κέντρου Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων και του «Φάλκονα» να ξομπλιάζουμε ψωμιά: ψωμιά αρραβώνιασης, γαμοκούλουρα, πεθεροκούλουρα, συντεκνοκουλούρες, λεχωνοκουλούρες, κουλούρες βάφτισης και ψωμιά πεντοθελίτικα. Κι ήσουν στη δέκατη πια δεκαετία της ζωής σου όταν δεν αρνήθηκες να το ξανακάνεις, ντυμένη στα ολόμαυρα για τον πρόσφατο θάνατο της κόρης σου, στο Λαογραφικό Μουσείο, στο πρόγραμμα του Α΄ και του Β΄ ΚΑΠΗ για την «αντιμετώπιση της κρίσης με τη σοφία του παρελθόντος».

Τα χέρια σου δεν ήταν χέρια ξεραμένα από τις δουλειές δεκαετιών στα χωράφια, στο ζύμωμα και στη μπουγάδα, ήταν χέρια παιδούλας γλύπτριας, που δε σταματούσαν να δημιουργούν. Σμίλευαν φύλλα δάφνης, ελιάς, βάτου και κισσού, σταυρούς, λύρες και κομπολόγια, ολόδροσους καρπούς, αλλά και σαύρες και κουλουριασμένα φίδια. Και πουλιά, πολλά πουλιά, με ανοιχτές τις φτερούγες τους, χελιδόνια πάντα για τους κρυφοερωτευμένους και τους συνοροαραβωνιασμένους. Και λουλούδια, πολλά λουλούδια, μαργαρίτες, τριαντάφυλλα, λεμονανθούς κι αμπέρια.

Θα ’θελα να σε αποβγάλω όπως θα ήταν το πρεπό κι όχι με δυο πρόχειρα λόγια, όπως αυτά εδώ. Θα ’θελα να σε ξεπροβοδίσω με το «ζεστό», το ειδικό ψωμί για το οποίο μας μίλαγες, απλούμιστο αυτό, ευλογημένο όμως στην Παναγιά της Αντάνασσος, μέσα σ’ ένα πανέρι από ράπες και κομμένο μετά στο νεκροταφείο με το χέρι, ποτέ με μαχαίρι. Και μ’ άλλα πέντε «ζεστά» (γιατί «πέντε ήτονε τα ψωμιά που βλόησε ο Χριστός»), πλουμισμένα με ένα δάφνινο στεφάνι το καθένα τους και μοιρασμένα στους φτωχούς και στους νεόφτωχους, για να «συχωρεθείς» και να «μείνει η ψυχή σου αναπαημένη».

Πορεύσου εν ειρήνη, κυρία Ελένη Ιερωνυμάκη, να ξανασυναντηθείς με τους αγαπημένους σου «εν τόπω φωτεινώ, εν τόπω χλοερώ, εν τόπω αναψύξεως, ένθα απέδρα οδύνη, λύπη και στεναγμός». Σ’ έναν τόπο που θα ευωδιάζει από τα συνοροφουρνισμένα ψωμιά σου, που θα είναι χάρμα οφθαλμών με τα κρεμασμένα στα κλαδιά των δέντρων του ρόγδια, κουκουνάρες και σταφύλια και που θα αντιλαλεί από τα κελαϊδίσματα των πουλιών, που τόσο προσπάθησες να μας μάθεις να πλάθουμε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μισός μισθός, μισή δουλειά, μισή ζωή

Μισός μισθός, μισή δουλειά, μισή ζωή

Δύο στους τρεις Έλληνες πληρώνουν εκπρόθεσμα τους λογαριασμούς, με κύρια αιτία την έλλειψη χρημάτων.

Επίσκεψη ρίσκο που τελικά δεν βγήκε…

Επίσκεψη ρίσκο που τελικά δεν βγήκε…

Από την έναρξη της εκτίναξης του στο πολιτικό στερέωμα, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτηρίζεται από κινήσεις αμφιλεγόμενες, με το εκκρεμές να κινείται μεταξύ επιπολαιότητας και μεγάλου ρίσκου. Παρόλα αυτά τις έκανε και τηρουμένων των αναλογιών δεν τις πλήρωσε τόσο όσο πολλοί θα περίμεναν.

5 τρόποι για να βελτιώσετε την εμφάνιση των δωματίων σας

5 τρόποι για να βελτιώσετε την εμφάνιση των δωματίων σας

Hotel Expert Developer – Wego Hotels
Consulting for Hotel Owners
www.wego-hotels.com

«Μπουνταλάς» ή ελληνιστί «Χρήσιμος Ηλίθιος»

«Μπουνταλάς» ή ελληνιστί «Χρήσιμος Ηλίθιος»

Της Δρ. Άννας Ελευθεριάδου Γκίκα
Ιατρού

Ένας αιώνας από τη μεγάλη αγροτική μεταρρύθμιση του Ελευθερίου Βενιζέλου

Ένας αιώνας από τη μεγάλη αγροτική μεταρρύθμιση του Ελευθερίου Βενιζέλου

«Σύμβολον διαχρονικής αξίας»

Πιστοποίηση: Η Λυδία λίθος της ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

Πιστοποίηση: Η Λυδία λίθος της ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

Το Ερεβάν είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της Αρμενίας στην οποία το 2015 επί υπουργίας Αριστείδη Μπαλτά, έγινε η σύνοδος των 48 Ευρωπαίων υπουργών Παιδείας που έρχεται σήμερα να ταράξει τα από καιρό λιμνάζοντα ύδατα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της πατρίδας μας.

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop.

Scrap-crafts.gr

Υλικά Χειροτεχνίας, Κατασκευών, Υλικά Γάμου / Βάπτισης, Υλικά Διακόσμησης, Υλικά Κοσμημάτων, Υλικά Συσκευασίας.

Γυμνάσιο Επισκοπής Ρεθύμνου.

Σχολικά νέα, εργασίες & projects μαθητών, προκηρύξεις.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

ΗΛΙΟΣ μπαχαρικα sunspices.gr

ΗΛΙΟΣ μπαχαρικά, συνταγές, μείγματα, αρωματικά φυτά, είδη ζαχαροπλαστικής, τροφές πουλιών & αφεψήματα.

Coolholidays.gr Rethymno

Rethymno Excursions, Rent a Car, Activities in Rethymno, Crete. Airplane & Boat tickets in Rethymno. Money Exchange, Accommodation

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Δεν υπάρχει ονομαστική εορτή