ΓΝΩΜΕΣ

Κατευόδιο, κυρία Ελένη

07-12-2017 09:02
Χάρης Στρατιδάκης
Κατευόδιο, κυρία Ελένη

Μιάμισι δεκαετία χωρίζει αυτές τις δυο φωτογραφίες σου, κυρία Ελένη. 

Οκτώ δεκαετίες και κάτι ακόμα μέτραγες, ντυμένη στα μαύρα για το φευγιό του καλού σου, όταν με τα ήδη ροζιασμένα χέρια σου μας πρωτομάθαινες στις «Ξεχασμένες γεύσεις» του Β΄ Κέντρου Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων και του «Φάλκονα» να ξομπλιάζουμε ψωμιά: ψωμιά αρραβώνιασης, γαμοκούλουρα, πεθεροκούλουρα, συντεκνοκουλούρες, λεχωνοκουλούρες, κουλούρες βάφτισης και ψωμιά πεντοθελίτικα. Κι ήσουν στη δέκατη πια δεκαετία της ζωής σου όταν δεν αρνήθηκες να το ξανακάνεις, ντυμένη στα ολόμαυρα για τον πρόσφατο θάνατο της κόρης σου, στο Λαογραφικό Μουσείο, στο πρόγραμμα του Α΄ και του Β΄ ΚΑΠΗ για την «αντιμετώπιση της κρίσης με τη σοφία του παρελθόντος».

Τα χέρια σου δεν ήταν χέρια ξεραμένα από τις δουλειές δεκαετιών στα χωράφια, στο ζύμωμα και στη μπουγάδα, ήταν χέρια παιδούλας γλύπτριας, που δε σταματούσαν να δημιουργούν. Σμίλευαν φύλλα δάφνης, ελιάς, βάτου και κισσού, σταυρούς, λύρες και κομπολόγια, ολόδροσους καρπούς, αλλά και σαύρες και κουλουριασμένα φίδια. Και πουλιά, πολλά πουλιά, με ανοιχτές τις φτερούγες τους, χελιδόνια πάντα για τους κρυφοερωτευμένους και τους συνοροαραβωνιασμένους. Και λουλούδια, πολλά λουλούδια, μαργαρίτες, τριαντάφυλλα, λεμονανθούς κι αμπέρια.

Θα ’θελα να σε αποβγάλω όπως θα ήταν το πρεπό κι όχι με δυο πρόχειρα λόγια, όπως αυτά εδώ. Θα ’θελα να σε ξεπροβοδίσω με το «ζεστό», το ειδικό ψωμί για το οποίο μας μίλαγες, απλούμιστο αυτό, ευλογημένο όμως στην Παναγιά της Αντάνασσος, μέσα σ’ ένα πανέρι από ράπες και κομμένο μετά στο νεκροταφείο με το χέρι, ποτέ με μαχαίρι. Και μ’ άλλα πέντε «ζεστά» (γιατί «πέντε ήτονε τα ψωμιά που βλόησε ο Χριστός»), πλουμισμένα με ένα δάφνινο στεφάνι το καθένα τους και μοιρασμένα στους φτωχούς και στους νεόφτωχους, για να «συχωρεθείς» και να «μείνει η ψυχή σου αναπαημένη».

Πορεύσου εν ειρήνη, κυρία Ελένη Ιερωνυμάκη, να ξανασυναντηθείς με τους αγαπημένους σου «εν τόπω φωτεινώ, εν τόπω χλοερώ, εν τόπω αναψύξεως, ένθα απέδρα οδύνη, λύπη και στεναγμός». Σ’ έναν τόπο που θα ευωδιάζει από τα συνοροφουρνισμένα ψωμιά σου, που θα είναι χάρμα οφθαλμών με τα κρεμασμένα στα κλαδιά των δέντρων του ρόγδια, κουκουνάρες και σταφύλια και που θα αντιλαλεί από τα κελαϊδίσματα των πουλιών, που τόσο προσπάθησες να μας μάθεις να πλάθουμε.

Γνώμες

Νίκος Μολδοβανίδης
(ΚΟΜ)PODEMOS
Νίκος Μολδοβανίδης
Καθρέπτης μας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

(ΚΟΜ)PODEMOS

(ΚΟΜ)PODEMOS

Νίκος Μολδοβανίδης
«Ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό». Γ. Βουλγαράκης (τέως πολιτικός)

«Ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό». Γ. Βουλγαράκης (τέως πολιτικός)

Κώστας Ν. Πολυχρονάκης
Καθρέπτης μας

Καθρέπτης μας

Νίκος Μολδοβανίδης
Όταν εμείς οι ίδιοι δεν φροντίζουμε για το συμφέρον της πολιτείας μας…

Όταν εμείς οι ίδιοι δεν φροντίζουμε για το συμφέρον της πολιτείας μας…

Κώστας Ν. Πολυχρονάκης
Με το χέρι στην καρδιά

Με το χέρι στην καρδιά

Του Θεόδωρου Πελαντάκηtpelantakis@gmail.com
Εδώ είναι Βαλκάνια

Εδώ είναι Βαλκάνια

Νίκος Μολδοβανίδης

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μπες στον οδηγό

Καταχώρησε την επιχείρησή σου ΔΩΡΕΑΝ στον Οδηγό Αγοράς

Φόρμα Καταχώρησης

GoodNet Ads

HOTSoft.gr

Σχεδιασμός, Κατασκευή & Προώθηση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων e-shop.

Γυμνάσιο Επισκοπής Ρεθύμνου.

Σχολικά νέα, εργασίες & projects μαθητών, προκηρύξεις.

Dromolatis.gr Trekking trips for everyone 

Trekking programs, for an unforgetable experience trip in Crete.

Triopetra Villas Crete

Holiday villas in Triopetra, Rethymno Crete.Families holidays in villas with private swimming pools & kids playgrounds.

ΗΛΙΟΣ μπαχαρικα sunspices.gr

ΗΛΙΟΣ μπαχαρικά, συνταγές, μείγματα, αρωματικά φυτά, είδη ζαχαροπλαστικής, τροφές πουλιών & αφεψήματα.

Coolholidays.gr Rethymno

Rethymno Excursions, Rent a Car, Activities in Rethymno, Crete. Airplane & Boat tickets in Rethymno. Money Exchange, Accommodation

Τεχνική Μηχανολογική Ρέθυμνο

Εγκατάσταση & συντήρηση κλιματιστικών Ρέθυμνο. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θέρμανση, λέβητες, καυστήρες, μηχανολογικές μελέτες..

Προώθηση ιστοσελίδων & eshop

Ρέθυμνο Προώθηση & Διαφήμιση ιστοσελίδων. SEO, Search Engine & Social Media Marketing. Προώθηση ξενοδοχείων, βιλών, rent a car, τουριστικών επιχειρήσεων & e-shop.

Εορτολόγιο

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:
Αιμίλιος, Αιμιλία, Έμυ, Εμιλία, Έμιλυ, Έμμα, Μίλιος, Μίλια Κόδρος, Κόδρα